Τουρκία: Κανάλι παρουσιάζει χάρτη που παραδέχεται τα θαλάσσια όρια στο Αιγαίο

Τουρκία: Κανάλι παρουσιάζει χάρτη που παραδέχεται τα θαλάσσια όρια στο Αιγαίο

Η συζήτηση στο Ηaber Turk αφορούσαν τα θαλάσσια όρια και το FIR - Προβλήθηκε χάρτης που τα τελευταία χρόνια έχει «θάψει» η Άγκυρα

Χωρις_τιτλο
Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία να «εξαφάνισε» για ευνόητους λόγους τις συνοριακές γραμμές με την Ελλάδα στο Αιγαίο, ακόμη και στους σχολικούς χάρτες, ωστόσο σε εκπομπή (Açık ve Net) του Ηaber Turk οι γείτονες παραδέχτηκαν ευθέως τα όρια δικαιοδοσίας τους προβάλλοντας σχετικό χάρτη.

Μιλώντας στην εκπομπή o αναλυτής και απόστρατος ταξίαρχος Οζγκούρ Τορ, αναλύει στην δημοσιογράφο Κούμπρα Παρ, τα όρια των τουρκικών χωρικών υδάτων τα οποία στον χάρτη που προβλήθηκε καθορίζονται με κόκκινη γραμμή.

Açık ve Net'te Türkiye-Yunanistan ilişkileri konuşuluyor...

Στην ερώτηση της Παρ αν η «κόκκινη γραμμή» απεικονίζει το όριο των τουρκικών χωρικών υδάτων, ο Τορ απαντάει καταφατικά συμπληρώνοντας πως : «ταυτίζεται με τα όρια του FIR Αθηνών».

Συνεχίζοντας ο Τούρκος απόστρατος υποστηρίζει πως τα όρια του FIR, με τα ζιγκ ζαγκ, γωνίες και στροφές στο Αιγαίο λόγω της ιδιομορφίας, δημιουργούν προβλήματα τόσο στα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας όσο και στα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Όπως υποστήριξε αυτό το όριο «δεν μπορεί να τηρηθεί» και πως θα πρέπει να «απλοποιηθεί» εννοώντας τις γνωστές προκλητικές θέσεις της Άγκυρας για το FIR Αθηνών.

Κλείσιμο
Το FIR Αθηνών οριοθετήθηκε στο πλαίσιο των περιοχικών συνδιασκέψεων αεροναυτιλίας Ευρώπης των ετών 1950, 1952 και 1958 και καλύπτει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και επιπλέον διάσπαρτα τμήματα του διεθνούς εναερίου χώρου, δεδομένου ότι δεν άπτεται ζητημάτων κυριαρχίας, αλλά δικαιοδοσίας.

Το 1974, η Τουρκία αυθαίρετα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ 714 ("ειδοποίηση προς αεροναυτιλομένους") με την οποία επιχείρησε να επεκτείνει τον χώρο της δικαιοδοσίας της μέχρι το μέσο του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών. Η Ελλάδα τότε κήρυξε το Αιγαίο επικίνδυνη περιοχή (NOTAM 1157). Ο ICAO, απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές χωρίς επιτυχία. Τέλος, η Άγκυρα, το 1980, και πάλι μονομερώς, ανακάλεσε τη ΝΟΤΑΜ 714 όταν διαπίστωσε ότι το μέτρο έβλαπτε τα συμφέροντά της και ιδίως τον τουρισμό της.

Στην ίδια εκπομπή, σχολιάστηκε επικριτικά και η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στον Άγιο Ευστράτιο, χαρακτηρίζοντας «προβοκατόρικη» την κίνηση του.


Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη μέρα στη Γαλλία: Αποδυνάμωση Μακρόν, πολιτική ρευστότητα και στο βάθος εκλογές

Άνω Λιόσια: Ασύλληπτος παραμένει ο επιδειξίας που επιτέθηκε σε 4 κορίτσια μπροστά σε σχολείο

Γραφεία παροχής... νταντάδων στη Μύκονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης