Ελληνοτουρκικά: Χτύπησε… «κόκκινο» ο εκνευρισμός της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Χτύπησε… «κόκκινο» ο εκνευρισμός της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα

Από τη μία τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και από την άλλη η χθεσινή θλιβερή επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οδήγησαν την τουρκική ηγεσία σε κρεσέντο δηλώσεων κατά της χώρας μας

angry_erdogan_xr
Στο «κόκκινο» ο εκνευρισμός της Άγκυρας για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και όσα έλαβαν μέρος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαϊντεν, την ομιλία και τη θερμή υποδοχής που έτυχε στο κογκρέσο των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη ανήμερα της θλιβερής επετείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έφτασαν στο σημείο να αντιστρέψουν την ιστορική πραγματικότητα κατηγορώντας την Ελλάδα για σφαγές Οθωμανών στην … Τριπολιτσά το 1821 και στην Μικρά Ασία έναν αιώνα αργότερα, οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά της χώρας μας έφτασαν στο ζενίθ.

Βολές Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του τόσο για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων όσο και για τα εξοπλιστικά. Μιλώντας σε φοιτητές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν επιτέθηκε κατά της Ελλάδας με βολές για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, τις βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος και το κυπριακό.

«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ, όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις. Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε 'θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας'. Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;».
Παράλληλα, με αφορμή το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που είναι αντίθετος στη διεύρυνση της Συμμαχίας, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες πως η χώρα μας «προστατεύει» τρομοκράτες.

«Στο παρελθόν δώσαμε την έγκριση να ενταχθεί αυτή η χώρα (σ.σ. η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ). Εμείς δεύτερη φορά δεν θα μπούμε σε αυτό το «τριπάκι». Σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στους αρμόδιους ξεκαθαρίσαμε πως θα πούμε όχι. Κι έτσι θα συνεχίσουμε» δήλωσε ο Ερντογάν, συνεχίζοντας : «Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και η Ελλάδα αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν».

«Επαναφορά της ουδετερότητας» από τους Αμερικανούς ζήτησε ο Τσαβούσογλου

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας, για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αμέσως μετά ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε όσα διαμηνύθηκαν μεταξύ τους. Ο ίδιος δήλωσε πως περιμένει «επαναφορά της ουδετερότητας» από τους Αμερικανούς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας πως έλαβε σχετική υπόσχεση από τον επικεφαλής τους αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Στη συνάντηση μας είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου» ανέφερε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου.

Ακάρ: «Η Ελλάδα έπεσε στον «σεβντά» των εξοπλισμών»

Κλείσιμο
Φανερά ενοχλημένος για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εμφανίστηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που έκανε λόγο για ελληνικό «σεβντά» μιλώντας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. «Περιμένουμε από την Ελλάδα να δει τα γεγονότα σφαιρικά και να λάβει σωστές και λογικές αποφάσεις. Δεν είναι πραγματικά παρά πλασματικό για μια χώρα με τόσα χρέη να πέφτει στον λεγόμενο σεβντά των εξοπλισμών από το πουθενά ή να τρέχει για νέες συμμαχίες όταν υπάρχει η συμμαχία του ΝΑΤΟ» δήλωσε, αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας.

Λίγο αργότερα, και με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Ακάρ επιτέθηκε δημόσια για μία ακόμη φορά κατά της χώρας μας. «Απορρίπτουμε πλήρως τους ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών περί «Πόντου», που απορρίπτουν κάθε είδους ορθολογικές και λογικές αλήθειες και συνεχίζουν επίμονα τις προσπάθειές τους να διαστρεβλώσουν την ιστορική πραγματικότητα, αγνοώντας την. Καταδικάζουμε την ανήθικη στάση των Ελλήνων πολιτικών που ψεύδονται ανοιχτά τόσο ενώπιον του δικού τους λαού όσο και ενώπιον όλου του κόσμου προβάλλοντας αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς» δήλωσε, διαστρεβλώνοντας προκλητικά την ιστορική πραγματικότητα: «Αν η Ελλάδα αναζητά μια επαίσχυντη πραγματικότητα του παρελθόντος, πρέπει να αντιμετωπίσει τις αιματηρές φρικαλεότητες των προγόνων της που προσπάθησαν βάναυσα να εισβάλουν και να καταλάβουν την Ανατολία. Αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Έλληνες, οι οποίοι πραγματοποίησαν βάρβαρες σφαγές στην Ανατολία χωρίς διακρίσεις μεταξύ παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, συμπεριλήφθηκε στην Έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων και αναγνωρίστηκε και καταγράφηκε επίσης από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης».

Εκπρόσωπος κόμματος Ερντογάν: «Νόμιμες η υπερπτήσεις»

Επιθετικός κατά της Ελλάδας εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσαλίκ, κατηγορώντας παράλληλα τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των αντιπροσώπων πως: «δεν είναι και πολύ σωστό να χειροκροτούν στο Κογκρέσο όταν ο ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ κατηγορεί έναν άλλον», δίνοντας παράλληλα τη δική του ερμηνεία στις παράνομες τουρκικές υπερπτήσεις επάνω από ελληνικά νησιά.

«Εσείς συνέχεια μιλάτε για υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, Ωραία εσείς με ποιο δικαίωμα στρατιωτικοποιείτε τα νησιά τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα; (…) Αυτό που εσείς λέτε υπερπτήσεις είναι η απάντηση που δίνει η Τουρκική Αεοπορία στις παραβιάσεις της Αεροπορίας σας. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε παρανομία» ανέφερε ο Τσελίκ, καταλήγοντας: «Δεν θα λύσουν τα προβλήματα τους έτσι. Με την Τουρκία θα κάτσουν στο τραπέζι, με την Τουρκία θα λύσουν τις υποθέσεις τους. Έτσι έγινε και στο παρελθόν. Δεν έχει καμία σημασία, ας τους χειροκροτήσουν και όλα τα κοινοβούλια του κόσμου, δεν έχει καμία αξία».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι Έλληνες έσφαξαν στην Τριπολιτσά»

Mε αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επιτέθηκε κατά της Ελλάδα χαρακτηρίζοντας «παραληρηματικές τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων» για την θλιβερή επέτειο.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων “ποντιακών” ισχυρισμών που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, βάζοντας αυτές τις μεροληπτικές αιτιάσεις στην ατζέντα τρίτων χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που για μία ακόμη φορά επιχείρησε να διαστρβλώσει τα ιστορικά γεγονότα. «Θα ήταν ωφέλιμο για όσους υιοθετούν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τρίπολης το 1821» αναφέρει προκλητκικά η ανακοίνωση.




Ειδήσεις σήμερα:

Υποψία πνευμονικής εμβολής έδειξε η νεκροψία του 43χρονου που πέθανε στην καρέκλα του «Παπανικολάου»

Χτύπησε… «κόκκινο» ο εκνευρισμός της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα

Νέα επαφή Αμερικανών – Ρώσων, μετά το σχέδιο Ντράγκι για ειρήνη, αλλά και κόντρα για την επισιτιστική κρίση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης