Αλλαγή σκυτάλης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Από τις πρωτιές της «Ομπρέλας», στην κυριαρχία των «Προεδρικών»

Αλλαγή σκυτάλης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Από τις πρωτιές της «Ομπρέλας», στην κυριαρχία των «Προεδρικών»

Θρίλερ κορυφής Δούρου – Αχτσιόγλου

alexis
Σε αμιγώς «προεδρικά» χέρια περνά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατ’ «εντολή» της οργανωμένης βάσης του, μετά από την «πρωτόγνωρη» διαδικασία ανάδειξης της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τα 62.000 παλιά και βεβαιωμένα μέλη του, την περασμένη Κυριακή.

Σε αντιδιαστολή με την πάγια κομματική πρακτική, που ήθελε όλα τα προηγούμενα χρόνια το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναδεικνύεται από το σώμα του Συνεδρίου, όπου δηλαδή οι συσχετισμοί ήταν συγκεκριμένοι και εν πολλοίς διαχειρίσιμοι για τους ενδιαφερόμενους, για πρώτη φορά τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέθηκαν στην κρίση των απλών μελών και ψηφοφόρων τους, με αποτέλεσμα την ανακατανομή της εσωκομματικής ισχύος, με βάση τη σειρά κατάταξης των σταυρών προτίμησης.

Θα ήταν ευκταίο η νέα ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως αυτή αντανακλάται από τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, να είχε ήδη ανακοινωθεί από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη ακόμη εφικτό, αφενός γιατί οι κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές συστάθηκαν από εθελοντές, που χρειάστηκε να επιστρέψουν κατά τις πρωινές ώρες στην εργασία τους, χθες και προχθές. Αφετέρου, όμως, και πέραν της όποιας τεχνικής δυσκολίας, η μάχη για την πρωτιά μεταξύ των Ρένας Δούρου και Έφης Αχτσιόγλου για την κατάκτηση της 1ης θέσης στην Κεντρική Επιτροπή, μάχη η οποία σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έχει λήξει και το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη κριθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μάχη» στήθος με στήθος μεταξύ των δύο κυριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή των κ. Δούρου- Αχτσιόγλου θα «τερματιστεί» εντός της ημέρας με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. Μέχρι τότε, κατά πληροφορίες, η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαμορφώνεται στην Αττική ως εξής:

Δούρου VS Αχτσιόγλου

3. Τεμπονέρας

4. Παππάς

5. Σπίρτζης

6. Ραγκούσης

7. Ξενογιαννακοπούλου

Κλείσιμο
8. Ηλιόπουλος

9. Ζαχαριάδης

10. Τζανακόπουλος

11. Γιώργος Τσίπρας

12. Θεανώ Φωτίου

13. Μουζάλας

14. Αλεξιάδης

15. Φίλης

16. Βούτσης

17. Τσακαλώτος

18. Δραγασάκης

19. Φλαμπουράρης

20. Ζανέτ Τσίπρα

21. Τζουμάκας

22. Ρήγας

23. Σκουρλέτης

24. Νεφελούδης

25. Δρίτσας

26. Κατρούγκαλος

27. Βιτσας

28. Αρβανίτης

29. Σβίγγου

30. Γκίβαλος

Πρώτη στην εκλογική κούρσα της Αττικής, όπου εκλέγεται το 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής (δηλαδή 150 από τα 300 μέλη) φέρεται να τερματίζει η Ρένα Δούρου, σηματοδοτώντας την «ολική επαναφορά» της στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά και στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κατάκτηση της κομματικής κορυφής συνιστά για την κ. Δούρου αφενός ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης και διατασικής αναγνώρισης στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από μέρους των «συντρόφων» της, αλλά και ισχυρό μήνυμα υπέρ του «προεδρικού» μπλοκ, καθώς η ίδια ανήκει στην τάση «Κίνηση Μελών», που πρόσκειται στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι επιδόσεις της «Κίνησης Μελών» σε αυτήν την εσωκομματική αναμέτρηση υπήρξαν οι πλέον ικανοποιητικές, καθώς στην πρώτη δεκάδα αναδείχθηκαν και οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Ζαχαριάδης, κερδίζοντας το μεγαλύτερο μερίδιο, στην νομή της εσωκομματικής εξουσίας, με τους περισσότερους εκπροσώπους της στην πρώτη δεκάδα.

Το μεγάλο «αουτσάιντερ»

Στις εκπλήξεις της ψηφοφορίας, η μεγαλύτερη αφορά στην περίπτωση του 42χρονου εργατολόγου, Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος εξελέγη τρίτος ανάμεσα στα 150 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στην Αττική. Ο κ. Τεμπονέρας ανήκει στο ρεύμα ιδεών ΡΕΝΕ (μαζί με τους Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη και Πάνο Ρήγα), ενώ αποτελεί ένα από τα νέα και υποσχόμενα πρόσωπα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για αυτό και κέρδισε την προσωπική ψήφο, πολλών εκ των μελών του κόμματος.

Ισχυροί και οι «πασοκογενείς»

Μέσα στην 10αδα πλασαρίστηκαν από πλευράς των «πασοκογενών» η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, επισφραγίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο την επιτυχία της διεύρυνσης του κόμματος στην κάλπη της περασμένης Κυριακής. Στην περίπτωση της κ. Ξενογιαννακοπούλου, ο πολιτικός της λόγος σε συνδυασμό με το μετριοπαθές προφίλ της, την καθιστούν ευρύτερα αποδεκτή (ακόμη και από την «Ομπρέλα»), ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης επιβραβεύτηκε στην κάλπη και κυρίως εξαιτίας της μαχητικότητας που επέδειξε στην άσκηση «μαχητικής αντιπολίτευσης» την τελευταία τριετία.

3 στα 10 για τους «40αρηδες»

Σημαντική καταγραφή στην εσωκομματική αναμέτρηση για την νέα Κεντρική Επιτροπή σημείωσε και η «Ομάδα των 40ρηδων» οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καθημερινή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς αποτελούν στενούς του συνεργάτες.

Ανάμεσά τους, η κ. Αχτσιόγλου αποτελεί το πλέον προβεβλημένο πρόσωπο από την νέα γενιά των στελεχών της Κουμουνδούρου, τα οποία προέρχονται από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια ομάδα ανήκουν επίσης ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο Εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος.

Μεγάλος «χαμένος» η Ομπρέλα

Στο τέλος της εκλογικής βραδιάς, αλλά και στις στιγμές αποτίμησης της εκλογικής διαδικασίας που ακολούθησαν, ως ο μεγάλος «χαμένος» περιγράφεται από όλες τις «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η αριστερόστροφη εσωκομματική αντιπολίτευση, η «Ομπρέλα», η οποία υπολογίζεται ότι θα εκλέξει περί τα 75 μέλη στην νέα Κεντρική Επιτροπή, σε ποσοστό κατάτι μικρότερο από το 26% που έλαβε στο τελευταίο Συνέδριο.

Κρισιμότερο όλων, ωστόσο, για την «Ομπρέλα», είναι το κύμα έμμεσης αποδοκιμασίας των απλών μελών και ψηφοφόρων, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από τη σταυροδοσία κατά πρωτοκλασάτων στελεχών της. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η οργανωμένη βάση του κόμματος επέλεξε να απομονώσει από τον πυρήνα λήψης αποφάσεων την «Ομπρέλα» φαίνεται από το ότι τα ιδρυτικά στελέχη της (και ιδρυτικά του ίδιου του κόμματος κάποια εξ’ αυτών) είχαν εκλεγεί ομαδικά στην κορυφή του κομματικού οργάνου, την τελευταία φορά.

Συγκεκριμένα, στο Συνέδριο του 2016 ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος εκλέχτηκαν (σε σειρά ψήφων) πρώτος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ακολουθούσαν οι: Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Σκουρλέτης. Σε λιγότερο από 6 χρόνια, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έγινε από υπόθεση της “Ομπρέλας”, υπόθεση του ελληνικού λαού», όπως περιέγραφε κομματικό στέλεχος με χρόνια εμπειρίας, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα να κλείνει βελούδινα παλιούς εσωκομματικούς λογαριασμούς, σε ρόλο παρατηρητή.

Αντίθετα, ο κ. Τσακαλώτος στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν από την πρωτιά του για την Κεντρική Επιτροπή το 2016 μέχρι και σήμερα, επέλεγε κάθε φορά τον χρόνο και το θέμα της δημόσιας παρέμβασης του, ενώ η αναπαραγωγή των κατά καιρούς δηλώσεών του γεννούσε μεγαλύτερη πίεση στην Κουμουνδούρου απέναντι στην «ατζέντα» του πρώην Τσάρου. Σημείο καμπής, ωστόσο, της συναισθηματικής σχέσης του κ. Τσακαλώτου με την οργανωμένη βάση του κόμματος, φαίνεται να αποτέλεσε το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

«Έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων», περιέγραφε στη συνέντευξή του ο κ. Τσακαλώτος, προκαλώντας «σιωπή και παγωμάρα» στους επιτελείς του κόμματος, αλλά και στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου μαζί με τον έτερο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη στο εσωκομματικό επεισόδιο με πρωταγωνιστές από την μια τους ίδιους και από την άλλη το Δημήτρη Τζανακόπουλο λίγο πριν λήξει το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκάλεσε την οργή του κόμματος, όπως φαίνεται και από τη χαμηλή απήχηση των υποψηφιοτήτων της «Ομπρέλας».

Η ένταση που πυροδότησαν τα δύο κορυφαία στελέχη, έφτασε γρήγορα στην βάση του κόμματος, που φαίνεται πως την αποδοκίμασε στην κάλπη, αν κρίνει κανείς το γεγονός ότι μερικώς διασώθηκαν, φιγουράροντας στην πρώτη εικοσάδα Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης, οι οποίοι διατύπωσαν πολλές φορές ρητά στη διαφωνία τους αναφορικά με τις καταστατικές αλλαγές στο κόμμα, χωρίς ωστόσο να πυροδοτήσουν επεισόδια, όπως ο κ. Σκουρλέτης.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor: Το σχέδιο… εξόντωσης του Τάκη Καραγκούνια έφερε στον τάκο τον Σπύρο Μαρτίκα – Δείτε βίντεο


Παλλήνη: Λεωφορείο ξέφυγε της πορείας του και καρφώθηκε σε μαγαζί - Δείτε βίντεο

Οι πανηγυρισμοί των φίλων της Νότιγχαμ και ο Μιλτιάδης Μαρινάκης με την Ελληνική σημαία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης