Επιτροπή Άμυνας: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέρ της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος - ΗΠΑ

Επιτροπή Άμυνας: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέρ της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος - ΗΠΑ

Η συζήτηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη, 12 Μαΐου

5591931
Με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να δηλώνουν τη στήριξή τους στην Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία Ελλάδος - ΗΠΑ, και με τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εκφράζουν την διαφωνία τους, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή 'Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τη κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας.

Η συζήτηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Μαΐου, με την κύρωσή της από την Ολομέλεια. Σήμερα στην Επιτροπή, οι εισηγητές όλων των κομμάτων ξεκαθάρισαν τη στάση τους απέναντι στη Συμφωνία.

«Με την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ ενισχύεται και διευρύνεται η γεωπολιτική - γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και ο σταθεροποιητικός ρόλος της στο κρίσιμο σταυροδρόμι Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως είπε, «γίνεται βαθύτερο το πολιτικό-διπλωματικό και επιχειρησιακό αμυντικό αποτύπωμα της χώρας μας μέσα στο ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη σημασία για την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εντός της Συμμαχίας».

«Η διεύρυνση και εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της πολυδιάστατης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, και όχι μιας μονοδιάστατης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, όπως αβάσιμα και τελείως αθεμελίωτα ισχυρίζονται ορισμένοι», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πενταετούς ισχύος της Συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι «η ρύθμιση αυτή προσδίδει μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στην Ελλάδα και τους επιτρέπει καλύτερο προγραμματισμό και ευκολότερη διάθεση κονδυλίων για τη βελτίωση των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία, από τις οποίες επωφελούνται και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Απευθυνόμενος δε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, την κατηγόρησε ότι κάνει μια ακόμα κυβίστηση σε ότι αφορά τις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις.

Τη διαφωνία του κόμματός του για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος - ΗΠΑ εξέφρασε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντάς την «λεόντεια σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων» και υποστηρίζοντας ότι «η κυβερνητική πολιτική του προκεχωρημένου φυλακίου και του δώστα όλα βλάπτει τη χώρα».

Κλείσιμο
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση των σχέσεών της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και με κάθε άλλη χώρα, ήταν στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης πολιτικής και στη βάση της αμοιβαιότητας και της σύγκλισης συμφερόντων και όχι να γίνεται η χώρα δορυφόρος τους.

Υπέρ της ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας δήλωσε ότι τάσσεται το κόμμα του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για σειρά ζητημάτων που χρίζουν, όπως είπε, απαραίτητες διευκρινήσεις.

«Διαχρονικά, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, πολιτεύτηκε με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον. Όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και δεν αμφισβητούμε καμία πολιτική δύναμη ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με τις θέσεις ή τον τρόπο που το αντιλαμβάνονται. Η θέση μας είναι υπέρ της Συμφωνίας. Αλλά, για να είμαστε ξεκάθαροι θέλουμε και ξεκάθαρες απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι διαπραγματευτήκαμε και δεν το πετύχαμε ή τι δεν διαπραγματευτήκαμε και επιβλήθηκε με τη Συμφωνία σε ότι έχουν να κάνουν με το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.

Κατά της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας την «κατάπτυστη», τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι συνεχίζει την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Λεόντειο σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος» χαρακτήρισε την ελληνοαμερικάνικη Αμυντική Συμφωνία, ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει. «Η Ελληνική Λύση, η οποία ψηφίζει κάθε τι που συμφέρει την Ελλάδα και τον Έλληνα, έχουμε πει ότι θα στηρίζουμε κάθε συμφωνία που είναι συμφέρουσα για την πατρίδα μας. Λεόντειες συμφωνίες, συμφωνίες κοροϊδίας και υποτέλειας, δεν θα ψηφίσουμε ποτέ.»

Για «ασύμμετρη Συμφωνία» που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, δηλώνοντας ότι το κόμμα της την καταψηφίζει. Όπως είπε, «η χρονική επιλογή για τη συγκεκριμένη κύρωση δεν στοχεύει στο ελληνικό ακροατήριο καθώς ο λαός μας δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά συνδέεται με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και απευθύνεται σε αυτούς που θα επωφεληθούν από τη νέα διαμόρφωση της συγκεκριμένης συμφωνίας».



Ειδήσεις σήμερα:

Πώς οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν τους Ρώσους «Μίδες» σε χρεοκοπία εν μία νυκτί

Κρίνεται στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της απόφασης Χατζηδάκη για τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό – Νεκρή ένοικος της πολυκατοικίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης