ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Η «ανάγνωση» των γαλλικών εκλογών και η «Ομάδα Γαλλίας»

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Η «ανάγνωση» των γαλλικών εκλογών και η «Ομάδα Γαλλίας»

«Μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας» αλλά και «προειδοποίηση» το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση

syriza_geniki
Ως «μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας», αλλά και ταυτόχρονα ως «προειδοποίηση» εξέλαβε η αξιωματική αντιπολίτευση το χθεσινό αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, οι οποίες αποδείχθηκαν ένα πολιτικό θρίλερ και σε δύο γύρους για όλη την Ευρώπη.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος χθες, «η ήττα της Λεπέν και η νίκη Μακρόν είναι μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και προειδοποίηση. Δεν μπορεί να εφησυχάζει κάνεις και ιδιαίτερα οι αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα την εντυπωσιακή άνοδο της γαλλικής ακροδεξιάς.

«Ενωτικές πρωτοβουλίες»

«Η ήττα της ακροδεξιάς - που ξεπέρασε σήμερα το 40%- και των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών που την ενισχύουν, αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα» επισήμανε στην κατεύθυνση αυτή η Κουμουνδούρου και κατέληξε: «η αντιμετώπιση τους απαιτεί ενωτικές πρωτοβουλίες και συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων».

Εκτός από το σήμα κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν υπογραμμίσει από τον πρώτο κιόλας γύρο των Προεδρικών εκλογών την ανάδυση της Αριστεράς σε πρωταγωνιστική δύναμη στη γαλλική πολιτική σκηνή, ακόμη και αν ο επικεφαλής της Ζακ-Λυκ Μελανσόν έχει διαρρήξει τους δεσμούς του τα τελευταία χρόνια με την Κουμουνδούρου.

«Με 41.8%, από 33% το 17, “νίκησαν οι ιδέες μας” είπε η Λεπέν, με αποχή στο ιστορικά υψηλό 28.2%, ο #Macron επανεξελέγη με 58.2% από 66% το 17 χωρίς να πείσει για το πρόγραμμά του. Καθοριστική θα είναι η συσπείρωση της Αριστεράς στις βουλευτικές του Ιουνίου #presidentielles2022» σχολίασε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ρένα Δούρου.

«Ανακούφιση και προβληματισμός! Ο Μακρόν κέρδισε, χάνοντας. Η Λεπέν έχασε, κερδίζοντας. Οι προοδευτικές δυνάμεις στη Γαλλία πληρώνουν τον σεχταρισμό και την περιχαράκωσή τους. Η προοδευτικός πόλος πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να συσπειρωθεί και να ανανεώσει το πολιτικό του προσωπικό» ανέφερε, στο ίδιο πλαίσιο, και ο Βουλευτής, Κώστας Ζαχαριάδης.

Εκτός από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την έκβαση των γαλλικών εκλογών, οι τάσεις στο εκλογικό σώμα, η προεκλογική ατζέντα, αλλά και τα μηνύματα των Γάλλων ψηφοφόρων είχαν τεθεί εδώ και καιρό συστηματικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κουμουνδούρου, στην οποία είχε συσταθεί και «Ομάδα Γαλλίας».

«Ομάδα Γαλλίας»

Αντικείμενο εργασίας της υπήρξε η «αποκωδικοποίηση» της γαλλικής εκλογικής συμπεριφοράς, για αυτό και στη σύνθεσή της μετείχαν άτομα με μεγάλη εμπειρία στα γαλλικά πράγματα. Συγκεκριμένα, ο Τομεάρχης Εξωτερικών και απόφοιτος της Σορβόννης, Γιώργος Κατρούγκαλος, η Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία σπούδασε επί σειρά ετών στη Γαλλία (όπως και στη Σορβόννη), ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βαγγέλης Καλπαδάκης και δύο στελέχη του think tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Δέσποινα Σινου, Επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και θρόμβωση INSERM U938.



Ειδήσεις σήμερα:

11 συλλήψεις και 8 προσαγωγές πραγματοποίησε χθες η Αστυνομία, κατασχέθηκαν 27 βόμβες μολότοφ


Τηλεφώνημα Ερντογάν - Ζελένσκι: Συζήτησαν για την εκκένωση του Αζοφστάλ και τις διαπραγματεύσεις με Ρωσία


Προκλητική χειρονομία Τσαβούσογλου - Εκανε το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» σε Αρμένιους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης