Έμποροι σε Τσίπρα: Η αγορά έχει νεκρώσει πριν τον πόλεμο, από το φθινόπωρο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Έμποροι σε Τσίπρα: Η αγορά έχει νεκρώσει πριν τον πόλεμο, από το φθινόπωρο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Για Πρόγραμμα κρατικής κατοικίας για φθηνή στέγη σε νέα ζευγάρια έκανε λόγο, μιλώντας σε νέους, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

alexis_tsipras2
Τη ζοφερή κατάσταση που βιώνει η αγορά με την έκρηξη του ενεργειακού κόστους περιέγραψαν έμποροι, καταστηματάρχες και καταναλωτές στην Πάτρα στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Κοινή διαπίστωση των περισσοτέρων ήταν ότι η ακρίβεια ήρθε πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αρκετούς να καταγγέλλουν πως «η αγορά έχει νεκρώσει ήδη από το φθινόπωρο, όταν άρχισαν να έρχονται φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος».

«Σαν επιχείρηση λειτουργούμε 25 χρόνια. Είναι πολύ δύσκολα. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Όλα τα λεφτά πάνε στους λογαριασμούς και στις υποχρεώσεις του σπιτιού και να φάνε» είπε ένα ζευγάρι νέων που διατηρεί κατάστημα ένδυσης, εξηγώντας ότι «τα ρούχα πλέον είναι πολυτέλεια».

Άλλος έμπορος που συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση στο κέντρο τη Πάτρας από το 1929 σημείωσε πως «η ενέργεια μας έχει τσακίσει. Αυτά τα χρήματα που λείπουν από την αγορά πηγαίνουν στην ενέργεια. Έχει πέσει ο τζίρος 30-40% . Δεν ξέρω ο παππούς μου με τον πόλεμο πώς ήταν.. εγώ είμαι 25 χρόνια έμπορος, είναι η χειρότερη στιγμή».

Καταστηματάρχης από το χώρο του βιβλίου έκανε λόγο για πτώση τζίρου στο 50%. «Η πτώση του τζίρου ήρθε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά τη ΔΕΗ , από τότε δηλαδή που ήρθαν δηλαδή οι λογαριασμοί της ενέργειας, τελείωσε η αγορά. Ειδικά τους τελευταίους μήνες. Όταν ήρθαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, με τις ρήτρες αναπροσαρμογής στους πολίτες τελειώσαμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ άλλος τόνισε πως «τώρα που έρχεται η περίοδος που θα πρέπει να επιστραφούν οι προκαταβολές για την πανδημία, μέσα στον εκρηκτικό συνδυασμό αυξημένων λογαριασμών, μείωσης τζίρου και αύξησης του κόστους λειτουργίας, οδηγούμαστε σε απελπισία».

Πρόγραμμα κρατικής κατοικίας για στέγη σε νέα ζευγάρια

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είχε μετά την περιοδεία του την ευκαιρία να συζητήσει με νέους της Πάτρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κλείσιμο
Κατά τη συζήτηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδείχθηκε ήταν το θέμα της στέγης, που αποτελεί απλησίαστη πολυτέλεια για πολλούς νέους και νέα ζευγάρια.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα πρέπει και η χώρα μας, όπως κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα κρατικής κατοικίας που δίνονται σε χαμηλές τιμές σε νέα ζευγάρια.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Πορτογαλία, η οποία το κάνει αυτό αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός των κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης και στην χώρα μας ως προς αυτήν την κατεύθυνση.


Ειδήσεις σήμερα:

Στα 22.451 τα νέα κρούσματα, 60 θάνατοι, 348 οι διασωληνωμένοι

Στην Εισαγγελέα οδηγείται η μάνα των τριών παιδιών στην Πάτρα Ρούλα Πισπιρίγκου

Η Μαριούπολη «έπαθλο» στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία - Γιατί είναι τόσο σημαντική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης