Βουλή: Σύγκρουση Βορίδη - Ραγκούση για «λαθροέντυπα», διαφθορά και σκευωρία Novartis

Βουλή: Σύγκρουση Βορίδη - Ραγκούση για «λαθροέντυπα», διαφθορά και σκευωρία Novartis

«Υπονοείτε ότι υπάρχει σχέση της κυβέρνησης με την συγκεκριμένη ανακρίτρια του Αρείου Πάγου;», είπε ο υπουργός Εσωτερικών προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

βοριδης
Σφοδρή σύγκρουση για την λειτουργία «λαθροεντύπων», την σκευωρία Novartis και την διαφθορά είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι Μάκης Βορίδης και Γιάννης Ραγκούσης.

Αιτία για την μετωπική του Υπουργού Εσωτερικών και του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το νομοσχέδιο για το Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της διαφθοράς αλλά και τροπολογία που επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία του Τύπου αναφορικά με την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών.

Ο κ. Βορίδης εξήγησε αρχικά πως το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει αστική ευθύνη για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, εκδότες ή διευθυντές σύνταξης για να προσθέσει ωστόσο ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν νομικά κενά για να αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης όταν καταδικάζονται για προσβολή της προσωπικότητας ή για συκοφαντία.

Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι η τροπολογία επιχειρεί την «φίμωση του Τύπου που προσπαθεί να αποκαλύψει την διαφθορά» ενώ σε άλλο σημείο είπε «είναι στο μυαλό σας μια ρυπαροφυλλάδα, το Μακελειό και εσείς φέρνετε μια οριζόντια ρύθμιση; Στοχοποιείτε όλο τον Τύπο; Γιατί δεν βάζετε μέσα και τα site;». Παράλληλα επανέφερε την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Νοβαρτις και τις διώξεις δημοσιογράφων και «κουκουλοφόρων» μαρτύρων

«Ας δούμε τι κάνατε εσείς και τι εμείς για την διαφθορά» ανταπάντησε ο κ. Βορίδης για να προσθέσει «Επι ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχασε επτά θέσεις στις διεθνείς λίστες. Επι ΝΔ ανακτήσαμε τις 7 θέσεις και ανεβήκαμε άλλες δύο».

«Το απόγειο του θράσους είναι ότι μιλάτε ακόμα για την Νοβαρτις. Εχετε καταλάβει τι έχει γίνει; Έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχουν εκκρεμείς ποινικές κακουργηματικές υποθέσεις κατά πρώην υπουργού σας; Ότι σήμερα οι κατηγορούμενοι είναι αυτοί που οργάνωσαν την σκευωρία; Εμείς αποφασίσαμε τις αρχειοθετήσεις; Η κα Τουλουπάκη τις αποφάσισε. Εμείς αποφασίσαμε τις διώξεις; Εμείς στείλαμε στην διαδικασία του ελέγχου και επαλείφθηκε η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη διεύρυνε το κατηγορητήριο. Πρόσθεσε κατηγορουμένους και εσείς μου το φέρνετε ως παράδειγμα δράσεως εναντίον της διαφθοράς;Παρακολουθείτε την υπόθεση;» συνέχισε ο κ. Βορίδης ενώ για την παρουσία της κα Τουλουπάκη στο ευρωκοινοβούλιο είπε: «είναι Ευρώπη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε εν ενεργεία δικαστικό να κάνει καταγγελίες για την δική της υπόθεση; Σε μια διαδικασία που μπορεί ο καθένας να καλέσει όποιον θέλει; Να πει τι η κα Τουλουπάκη; Ότι δεν της αρέσει ο τρόπος με τον οποίο δικάζεται στην Ελλάδα από τους συναδέλφους της; Και την περιφέρατε να πει τι; Η Βουλή κίνησε την διαδικασία εναντίον του κ. Βαξεβάνη; Εμείς το αποφασίσαμε; Τι υπονοείτε; Υπονοείτε ότι υπάρχει σχέση της κυβέρνησης με την συγκεκριμένη ανακρίτρια του Αρείου Πάγου; Ότι υποδείξαμε εμείς στην ανακρίτρια τι θα κανει με τον κ. Βαξεβάνη; Τι υπονοείτε ακριβώς; Υπονομεύετε μια διαδικασία που κανονικά θα έπρεπε να την στηρίξετε»

Κλείσιμο
Σχετικά με τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες είπε: «Αν βοηθήσουν στην αποκάλυψη υποθέσεως βεβαίως να μην έχουν καμία συνέπεια. Αν όμως αν είναι ψευδομάρτυρες, οργανωμένοι από έναν πολιτικό εχθρό και καθοδηγούμενοι πήγαν και είπαν ψέματα, να τους δώσουμε συγχαρητήρια; Επειδή αποπειράθηκαν να συμμετέχουν σε σκευωρία και αποκαλύφθηκε εμείς πρέπει να τους προστατεύσουμε;».

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις αναφορές περι αλλαγής του εκλογικού νόμου επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει διαψεύσει τα σχετικά σενάρια ενώ για τα δημοσιεύματα της «Αυγής» που αφορούν την διατριβή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη είπε ότι η υπόθεση αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.

Νωρίτερα, ο κ. Βορίδης υποστηρίζοντας την τροπολογία για τον Τύπο είπε «Υπάρχουν έντυπα που δεν αναγράφουν τίποτα. Ούτε τον ιδιοκτήτη ούτε εκδότη ή διευθυντή σύνταξης όπως ορίζει ο υφιστάμενος νόμος. Υπάρχει μόνο ο τίτλος της εφημερίδας και τίποτε άλλο. Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπει καμία κύρωση προς όσους καταφεύγουν σε αυτή την πρακτική. Κυκλοφορούν λοιπόν έντυπα των οποίων ιδιοκτήτης εμφανίζεται μια τρίτη εταιρεία ή χρησιμοποιούν υπερήλικες αλλοδαπούς ώστε να μην υφίστανται τις αστικές ευθύνες των πράξεών τους. Η νέα διάταξη λέει ότι πρέπει να έχουμε απέναντι μας ένα πρόσωπα που να αναλαμβάνει την ευθύνη των όσων λέει. Να ορίζεται διευθυντής ή διευθυντής σύνταξης που να είναι μέλη των ενώσεων δημοσιογράφων. Δεν το θεωρώ κανονικό σε μια χώρα να λέγονται απίστευτες χυδαιότητες και ο θιγόμενος να θέλει να πάει στο δικαστήριο να δικαιωθεί και να μην συναντά κανένα απέναντί του. Να βρίσκει λάθρα βιώσαντα έντυπα. Ή όταν πάνε να βρουν αυτά τα έντυπα για να κάνουν την αναγκαστική εκτέλεση να διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος. Αυτοί λοιπόν μπορούν να βρίζουν, να προσβάλλουν και να συκοφαντούν χωρίς καμία ευθύνη.

Πρέπει λοιπόν αυτά τα έντυπα να αποκτήσουν συγκεκριμένο πρόσωπο. Διαφορετικά θα υφίστανται κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο από το ΕΣΡ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης