«Ευρω-παράθυρο» για πιο γενναία στήριξη σε νοικοκυριά ψάχνουν στην κυβέρνηση

«Ευρω-παράθυρο» για πιο γενναία στήριξη σε νοικοκυριά ψάχνουν στην κυβέρνηση

Στο επίκεντρο ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας – Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πιο γενναίες παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων -Δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη στην ΕΕ για έκτακτα μέτρα για την ενέργεια

mitsotakis_maximou
Η πολεμική σύρραξη στη Ρωσία προκαλεί αναταράξεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με τους ηγέτες της ΕΕ να συνεδριάζουν χθες για αρκετές ώρες στις Βρυξέλλες. Στην Αθήνα, όμως, η μεγάλη ανησυχία δεν είναι ποια γεωπολιτικά δεδομένα θα διαμορφωθούν στην Ουκρανία, αλλά τι επίδραση θα έχει αυτή η κρίση στις τιμές ενέργειας, με δεδομένο ότι χθες το φυσικό αέριο «πέταξε» πάνω από τα 120 ευρώ, ενώ και το πετρέλαιο μπρεντ για πρώτη φορά από το 2014 ανέβηκε πάνω απ΄τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τη βασική ενημέρωση έκανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επαναβεβαίωσε τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Όπως επισημάνθηκε, όμως, το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η εκτόξευση των τιμών στις αγορές και η προοπτική μετακύλισης αυτών στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επεξεργάζεται πιο γενναίες παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να ανασχεθούν τα απόνερα της ουκρανικής κρίσης. Και αυτό γιατί είναι αντιληπτό ότι οι αυξήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ, αλλά θα συνεχιστούν, εις βάρος της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Η παράγραφος 10

Για να υλοποιηθεί, όμως, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για πιο γενναία μέτρα στήριξης απαιτείται περιθώριο από μέρους Ευρώπης. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να αποτυπωθεί χθες στο ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών η ντιρεκτίβα στην Κομισιόν να επεξεργαστεί μέτρα, με τα οποία τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να στηρίξουν τους πολίτες τους.

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη αποτυπώθηκε στο άρθρο 10 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο καλεί για την προώθηση της δουλειάς για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν, συγκεκριμένα, να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και για την ενέργεια». Με άλλα λόγια, καλείται η Κομισιόν άμεσα να απαντήσει, πώς θα μπορέσουν τα κράτη-μέλη να παράσχουν επιπρόσθετη στήριξη, για να απορροφηθεί η υπέρμετρη αύξηση του κόστους ενέργειας.

Όπως έγραψε από χθες το protothema.gr, μια κεντρική σκέψη που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι να δρομολογηθεί ένα Ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτεί με βάση μελλοντικά έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων, ώστε να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω έκτακτων επιδοτήσεων.

Κλείσιμο
Με δεδομένο, πάντως, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι υλοποιήσιμο εντός ημερών, μια αμεσότερη εναλλακτική θα ήταν η παροχή επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, ώστε να εξαιρούνται από το έλλειμμα. οι δαπάνες που θα κάνουν τα κράτη-μέλη για να στηρίξουν την κοινωνία για την απορρόφηση του ενεργειακού κόστους. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με τις δαπάνες του κορονοϊού και θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να στηρίξουν πιο αποφασιστικά και με λιγότερους αστερίσκους, αντλώντας πόρους από τον προϋπολογισμό.

Μάλιστα, χθες, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ζήτησε μαζί με τον Βούλγαρο και τον Ρουμάνο ομόλογό του, ζητώντας την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για τις ανατιμήσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Μαζική κινητοποίηση στρατού στην Ουκρανία καθώς ο Ζελένσκι αμφισβητεί τη στήριξη της Δύσης

Ζελένσκι: Η Δύση άφησε την Ουκρανία μόνη της - Να μιλήσουμε με τη Ρωσία για τους όρους του Πούτιν

Λευκός Οίκος: Αν οι ΗΠΑ δεχθούν «κυβερνοεπίθεση» από τη Ρωσία θα αντιδράσουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης