Τριήμερο διπλωματικό «μπαράζ» Μητσοτάκη στη σκιά της Ουκρανίας

Τριήμερο διπλωματικό «μπαράζ» Μητσοτάκη στη σκιά της Ουκρανίας

Συναντήσεις με Αλεξάντερ Βούτσιτς και  Αλ Σίσι, επαφές με τη Νάνσι Πελόζι και τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ 

mitsotakis_autias_sinenteuxi3
Με την κατάσταση στην Ουκρανία να αποτελεί τον "ελέφαντα στο δωμάτιο" κάθε διεθνούς επαφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται τις επόμενες τρεις μέρες για ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών, αρχής γενομένης από τη σημερινή του επίσκεψη στη Σερβία, η οποία εκκρεμούσε από τις μέρες του χιονιά στην Αττική.

Ο πρωθυπουργός θα δει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, με τον οποίο θα έχουν ιδιωτικό δείπνο κατά μόνας, ενώ στη συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Βούτσιτς διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και με τη ρωσική ηγεσία, καθώς η Σερβία προμηθεύεται ρωσικό αέριο σε προνομιακή τιμή, ενώ είχε διαμηνύσει ότι δεν θα συντασσόταν με την Ευρώπη ως προς την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα. Και μπορεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Σερβίας-Ελλάδας που θα γινόταν, αν δεν είχε μεσολαβήσει η κακοκαιρία, να μετετράπη σε μια εξπρές συνάντηση εργασίας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η συζήτηση δεν θα είναι ενδιαφέρουσα υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Στόχος της επίσκεψής του κ. Μητσοτάκη στο Βελιγράδι είναι η ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις υποδομές, και την ενέργεια, καθώς η Ελλάδα όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να εκπέμψει μήνυμα στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Με Αλ-Σίσι στις Βρυξέλλες

Αμέσως μετά το Βελιγράδι, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει το πρωί της Πέμπτης τον δρόμο για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Αφρικανικών χωρών. Χθες το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβε χώρα κλειστή σύσκεψη προετοιμασίας των συνεργατών του πρωθυπουργού ενόψει της Συνόδου, για την οποία υπήρχε έντονη συζήτηση ότι μπορεί να μετατρεπόταν σε συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία. Μέχρι αυτή την ώρα, στην Αθήνα δεν υπάρχει ενημέρωση για συζήτηση των Ευρωπαίων για την Ουκρανία, θεωρείται, όμως, σαφές ότι το θέμα θα κυριαρχήσει στα πηγαδάκια των ηγετών, με δεδομένο ότι οι κ. Μακρόν και Σολτς διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένες, πάντως, ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, την Πέμπτη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αλ Σίσι, προς επίρρωσιν του κλίματος άριστης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στο τραπέζι έχει πλέον πέσει και η αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με το βλέμμα και στην προμήθεια αερίου από τα αιγυπτιακή κοιτάσματα. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δει τους ηγέτες της Νοτίου Αφρικής, της Σενεγάλης, της Νιγηρίας και της Ρουάντα, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα προεδρεύσει σε κοινό πάνελ με Αφρικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ραντεβού κορυφής στο Μόναχο

Την Παρασκευή, δε, το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο, για τη Διάσκεψη Ασφαλείας. Στο επιβλητικό ξενοδοχείο Bayerischer Hof, ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει μαζί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ για το ζήτημα της φθίνοθυσας πορείας της Δημοκρατίας παγκοσμίως και είναι σαφές ότι η σύνθεση του πάνελ παραπέμπει σε συζήτηση και για τις διεθνείς εξελίξεις. Στο Μόναχο, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με ομάδα περίπου 20 Αμερικανών Γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι στο λεγόμενο "Νταβός της Άμυνας", η Ρωσία αποφάσισε φέτος να μην στείλει εκπρόσωπο, υπό τη σκιά των εξελίξεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά - Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Πτώση των τιμών μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία - Παραμένει στα ύψη το πετρέλαιο

Survivor: «Μύλος» οι Μαχητές με την «κλεψιά» και την πείνα – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης