Απόρρητη αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν δείχνει ότι η ΕΣΣΔ προμήθευε με όπλα το ΚΚΕ στον Εμφύλιο

Απόρρητη αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν δείχνει ότι η ΕΣΣΔ προμήθευε με όπλα το ΚΚΕ στον Εμφύλιο

Αποκαλύψεις και άγνωστες λεπτομέρειες, μετά τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων αρχείων της ΕΣΣΔ από τα ρωσικά αρχεία - Τι αναφέρει επιστολή του 1948 Ζαχαριάδη – Βαφειάδη προς τη Μόσχα

kke_essd
O πρόσφατος αποχαρακτηρισμός απόρρητων -έως πρότινος- εγγράφων από τα κρατικά ρωσικά αρχεία, φέρνει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες από πτυχές του καταστροφικού για τη χώρα μας Εμφυλίου Πολέμου, την περίοδο 1946-1949.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, αν και με τη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 η Μόσχα είχε συμφωνήσει πως η Ελλάδα μεταπολεμικά θα ανήκε στην δυτική σφαίρα επιρροής.

Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Προκύπτει οικονομική στήριξη 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπάρχει αναφορά πως η ΕΣΣΔ δεν έστελνε στους άνδρες του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, γιατί δεν υπήρχε διαθεσιμότητα ξένης κατασκευής. Η Μόσχα επεδίωκε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έστελνε να είναι ξένης κατασκευής ώστε να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη. Παράλληλα προκύπτει πως υπήρχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ.



Κλείσιμο
Ανάμεσα στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν είναι και η επιστολή των Νίκου Ζαχαριάδη και Μάρκου Βαφειάδη προς το Κ.Κ. της ΕΣΣΔ το 1948, μετά την άρνηση της κομμουνιστικής Αλβανίας να συνεχίσει την ενίσχυση του αγώνα του Δ.Σ.Ε. κατά των κυβερνητικών δυνάμεων που χαρακτηρίζονται ως «μοναρχοφασιστικές».




Τα επίμαχα έγγραφα δημοσιοποίησε ο ιστορικός και συγγραφέας Σεργκέι Ραντσένκο, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος είναι γνωστός για την έρευνά του σε θέματα Ψυχρού Πολέμου.

kke_essd1
kke_essd2
kke_essd3

Ειδήσεις σήμερα:

Πληρώνεται ο εργαζόμενος που δεν μπορεί να μεταβεί στην εργασία του λόγω του χιονιού;


Με δυσκολία προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτή τη λεωφόρο Μαραθώνος, λέει ο δήμαρχος


Τηλεκπαίδευση σε πάνω από 46.000 ψηφιακές τάξεις από το πρωί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης