Γκάλοπ της Marc για το «ΘΕΜΑ»: Ανατροπή στην Κεντροαριστερά μετά την εκλογή Ανδρουλάκη - Ανοίγει την «ψαλίδα» στις 13,8 μονάδες η ΝΔ

Γκάλοπ της Marc για το «ΘΕΜΑ»: Ανατροπή στην Κεντροαριστερά μετά την εκλογή Ανδρουλάκη - Ανοίγει την «ψαλίδα» στις 13,8 μονάδες η ΝΔ

Νέο σκηνικό μετά την εκλογή Ανδρουλάκη - Εντυπωσιακό άλμα του ΠΑΣΟΚ στο 15,2%, μόλις τέσσερις μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σε τροχιά αυτοδυναμίας η ΝΔ - Ανησυχία για την πανδημία και τις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
gallop-0
Εντυπωσιακή είσοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή φαίνεται να κάνει ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής. Η κοινή γνώμη αναδεικνύει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε δεύτερο πιο δημοφιλή πολιτικό αρχηγό και εμφανίζει το διάδοχο σχήμα του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ να αποκτά για πρώτη φορά μετά το 2012 δυναμική διεκδίκησης της πρωτοκαθεδρίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc, την πρώτη εβδομάδα μετά την πανηγυρική επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη στην εσωκομματική κάλπη του ΚΙΝ.ΑΛ., επιβεβαιώνουν τη διαφαινόμενη από καιρό τάση ανασύνθεσης των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται για την εκπροσώπηση των πολιτών κινούμενες στα αριστερά της κυβερνητικής παράταξης.

Παρά ταύτα, πάντως, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διατηρεί βάσιμες ελπίδες για να πετύχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, αφού η ενδυνάμωση του ΚΙΝ.ΑΛ. όχι μόνο της προκαλεί σαφώς πολύ μικρότερες απώλειες συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια ώρα οδηγεί σε άνοιγμα της ψαλίδας με την αξιωματική αντιπολίτευση που φτάνει στις 13,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο καινούριος ένοικος της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται να ανοίγει μεγάλη περπατησιά, αφού αυξάνει σημαντικά την πρόθεση ψήφου του κόμματός του και από το 9%, όπου είχε βρεθεί τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αρκετοί απέδιδαν κυρίως στη συναισθηματική φόρτιση από την περιπέτεια της υγείας και την αδόκητη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πλέον εκτινάσσεται στο 15,2%. Βρίσκεται, έτσι, σε απόσταση μόλις τεσσάρων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «βουτάει» στο 19,1% που για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί τη χαμηλότερη δημοσκοπική επίδοση των πολλών τελευταίων ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΟ PROTOTHEMA.GR ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ


Το «δούναι και λαβείν» με ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

Η έρευνα δείχνει ότι η σημαντική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής κατά 6,2 εκατοστιαίες μονάδες από την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc προέρχεται κατά βάση από την προσέλκυση ψηφοφόρων που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχαν προτιμήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι συνολικές μετακινήσεις από την Κουμουνδούρου προς τη Χαριλάου Τρικούπη φτάνουν στο 14,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, την ίδια ώρα που η αντίστοιχη μετακίνηση προς την Κουμουνδούρου είναι 3,5%. Από το «δούναι και λαβείν» ανάμεσα στους δύο χώρους προκύπτει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. προσελκύει έναν στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιστοιχεί σε περίπου 3,5% του συνολικού εκλογικού σώματος, δηλαδή σε πάνω από 200.000 ψηφοφόρους.

Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι ότι το μεγαλύτερο μέρος της μετακίνησης και για την ακρίβεια το 2,5% έγινε μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που γίνεται από αρκετούς αναλυτές ότι η αλλαγή στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. θα οδηγούσε σε αλλαγή των συσχετισμών στον χώρο του ευρύτερου Κέντρου με το οποίο φλέρταρε εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην, όμως, αδυνατεί να τον «καταλάβει» λόγω των «ιδεοληψιών» που χαρακτηρίζουν τον πυρήνα της ηγετικής του ομάδας που προέρχεται από τον Συνασπισμό του 3%.

Κλείσιμο
Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, δηλαδή στην κυβερνητική παράταξη, οι επιπτώσεις από την έλευση του νέου παίκτη δείχνουν να είναι πιο περιορισμένες. Σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, οι απώλειες της Ν.Δ. είναι της τάξης του 0,6%, ενώ συγκριτικά με τις τελευταίες εκλογές οι «γαλάζιες» εκροές προς το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι της τάξης του 7,5%, ενώ οι εισροές φτάνουν στο 4,4%. Ετσι, το ισοζύγιο στο «δούναι και λαβείν» μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Πειραιώς οδηγεί σε απώλειες της τάξης του 3,1% από τη δύναμη του κυβερνώντος κόμματος που σε όρους συνολικού εκλογικού σώματος αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,25% ή περί τους 75.000 ψηφοφόρους.

Βλέπουν «γαλάζια» νίκη

Η υψηλή, ωστόσο, συσπείρωση των ψηφοφόρων που εξακολουθεί να παρουσιάζει η Ν.Δ. και φτάνει στο 73,2%, έναντι 56,9% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με το 5,9% που αποσπά η κυβερνητική παράταξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του 1,3% που είναι η μετακίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, εκτιμάται ότι δεν απομακρύνει τη Νέα Δημοκρατία από τον στόχο της αυτοδυναμίας, τουλάχιστον στην επαναληπτική εκλογή που εκτιμάται βασίμως ότι θα γίνει με τον νέο εκλογικό νόμο, εφόσον το σύστημα της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στην πρώτη κάλπη δεν δώσει βιώσιμη κυβερνητική λύση.

Παρά το γεγονός, άλλωστε, ότι οι πολίτες είναι μοιρασμένοι στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, αφού το 50,2% βάζει αρνητικό πρόσημο στους κυβερνώντες, έναντι του 49,2% που τους βαθμολογεί θετικά, η πλειοψηφία προτιμά η επόμενη κυβέρνηση να σχηματιστεί από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, το 26,3% των ερωτηθέντων προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση από τη «γαλάζια» παράταξη, ενώ άλλο ένα 20,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 21,3% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και 7,1% που επιθυμεί αυτοδυναμία της Κουμουνδούρου.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν είναι άσχετα με το ότι οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό (46,9%) πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, καθώς επίσης και με τη βούληση για ολοκλήρωση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση που εκφράζει το 55,8%, έναντι του 37,1% που προτιμά να στηθούν οι επόμενες κάλπες εντός του επόμενου χρόνου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος όλων με 52,1%. Στη δεύτερη θέση, με 46,4%, εκτοξεύτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες (μόλις 20,6%). Ακολουθεί ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 31,8%, που αφήνει τέταρτο τον Αλέξη Τσίπρα με 30,2%. Ο κύκλος κλείνει με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που αξιολογείται θετικά από το 19,1% των πολιτών, και τον Κυριάκο Βελόπουλο που έχει συμπάθειες στο 14,9% των συμμετεχόντων στη μέτρηση της Marc.

Ανησυχία για πανδημία - ακρίβεια

Δύο στους τρεις πολίτες έχουν πειστεί ότι μόνο με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα μειωθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι - Από τους ανεμβολίαστους 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να πάνε - Προβληματίζουν οι ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα

Η υγεία αποτελεί τον παράγοντα που ανησυχεί περισσότερο τους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, καθώς φαίνεται ότι τουλάχιστον δύο στους τρεις έχουν πειστεί ότι μόνον έτσι θα μειωθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι όσων πλήττονται από τη συνεχιζόμενη επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, οκτώ στους δέκα ενήλικους συμπολίτες μας δηλώνουν ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί με δύο ή τρεις δόσεις, ενώ και από εκείνους που εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι, σχεδόν ο ένας στους τρεις δηλώνει πρόθεση να βρεθεί λίαν προσεχώς σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι πιο ένθερμοι θιασώτες του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής που υποστηρίζουν το μέτρο σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, ενώ ακολουθούν οι φίλοι της Ν.Δ. με ποσοστό 72,7%. Στον αντίποδα, κατά της υποχρεωτικότητας τάσσονται οι οπαδοί όλων των υπολοίπων κομμάτων, με την ισχυρότερη διαφωνία να διατυπώνουν οι φίλοι της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή διάρθρωση των ερωτηθέντων, οι νεότεροι τάσσονται πλειοψηφικά κατά της υποχρεωτικότητας, όπως και όσοι κινούνται στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος.

Από το σύνολο, εξάλλου, όσων είναι άνω των 60 ετών και τους αφορά η υποχρεωτικότητα, σύμφωνοι με το μέτρο δηλώνουν ότι είναι οι δύο στους τρεις (66%). Το ποσοστό των υπέρμαχων της υποχρεωτικότητας είναι υψηλό σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, καθώς φτάνει στο 75%, την ίδια στιγμή που στους ανεμβολίαστους υποχωρεί στο 6,6%.

Αρνητές

Επτά στους δέκα, εξάλλου, αναγνωρίζουν την αυτονόητη αλήθεια που εκπέμπει σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα για το ότι η αύξηση των εμβολιασμένων μειώνει τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Δεν λείπει ωστόσο και ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 30% του συνόλου των ερωτηθέντων που δεν ενστερνίζεται την κυρίαρχη επιστημονική άποψη. Στην πλειονότητά τους οι αντιρρησίες είναι ανεμβολίαστοι, νέοι και αριστερής απόκλισης.

Οι ερευνητές της Μarc διερεύνησαν, εξάλλου, και τις ανησυχίες των πολιτών για το κύμα ανατιμήσεων που ενέσκηψε το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος που καίει το 60,1% των ερωτηθέντων, ενώ με βραχεία κεφαλή ακολουθούν οι τιμές στα τρόφιμα (59,1%) και έπονται οι ανοδικές τάσεις στο αντίτιμο που καλούνται να πληρώσουν για θέρμανση με πετρέλαιο και φυσικό αέριο (38,8%), καθώς και στο κόστος των μετακινήσεων (24,8%).

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί έκπληξη η μάλλον συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν οι πολίτες για όσα μπορεί να μας επιφυλάσσει το 2022 που ξεκινά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα θα κινηθούν την καινούρια χρονιά προς το χειρότερο, έναντι του 33,1% που εκτιμά ότι θα πάνε καλύτερα και του 30,4% που πιστεύει ότι θα παραμείνουν περίπου ίδια.

Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-1
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-2
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-38
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-39
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-40
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-41
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-42
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-25
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-26
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-27
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-28
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-29
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-30
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-31
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-32
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-33
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-34
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-35
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-36
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-37
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-3
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-4
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-5
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-6
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-7
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-8
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-9
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-10
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-11
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-12
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-13
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-14
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-15
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-16
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-17
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-18
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-19
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-20
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-21
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-22
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-23
Πανελλαδικη-Ερευνα-ΠΡΩΤΟ-ΘΕΜΑ_Δεκ2021-24


Ειδήσεις σήμερα:

Ποινική δίωξη στον 39χρονο που πήγε να βιάσει και να σκοτώσει τη γυναίκα του στη Θεσσαλονίκη

Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία στον Έβρο - Άνοιξαν το φέρετρο και είδαν λάθος νεκρό

Αυξημένη η κίνηση στην Ερμού, ουρές έξω από τα εμπορικά για χριστουγεννιάτικα δώρα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης