«Θολή η εικόνα» του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

«Θολή η εικόνα» του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Ποικίλουν οι αναγνώσεις στην Κουμουνδούρου για τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ μετά το καθαρό προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη - Ποιοι προβλέπουν τη διαμόρφωση συνθηκών «πολιτικού ανταγωνισμού» με τη Χαριλάου Τρικούπη και ποιοι επιμένουν στην «Προοδευτική Διακυβέρνηση»

5453009
Σε δημόσια κατάθεση των προσωπικών τους αναγνώσεων προχωρούν ώρα με την ώρα ολοένα και περισσότερα, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την εσωκομματική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς η θετική δημοσιότητα που συγκεντρώνει τις τελευταίες ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και ο αέρας ανανέωσης που αποπνέει (ιδίως το καθαρό προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη) έχουν τύχει ήδη κομματικής ανάλυσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μολονότι η Κουμουνδούρου απέφυγε κάθε σχόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της εσωκομματικής κάλπης στο Κίνημα Αλλαγής, ο διάλογος για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου στο ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται ζωηρά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ οδεύει σιγά σιγά και προς την πολιτική επιφάνεια.

Στην μεγάλη εικόνα της «πράσινης» κάλπης, η Κουμουνδούρου διάβασε την αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το τελικό αποτέλεσμα, υπαινισσόμενη τη συνολική δυστοκία τους να απαθανατίσουν την τρέχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση. «Αυτό που είδαμε την Κυριακή το βράδυ, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις για μια ακόμη φορά φαίνεται πως αντί να αποτυπώνουν μια πραγματικότητα, προσπαθούν να τη διαμορφώσουν», σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, εντοπίζοντας πλήγμα στην «ποιότητα της Δημοκρατίας».

Πολιτικό de ja vous

Εκτός από την αστοχία των δημοσκοπήσεων, η Κουμουνδούρου στέκεται και στην απόπειρα επηρεασμού της τελικής έκβασης των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής από άλλα κόμματα, σύμφωνα με το Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωστόσο, δεν φάνηκε να «θορυβείται» από την έλξη που ασκεί τις τελευταίες ημέρες το Κίνημα Αλλαγής, περιγράφοντας ότι «ζούμε ένα πολιτικό de ja vous». «Tο 2017 όταν είχε γίνει η εκλογή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ ανακοινώθηκαν 220 χιλ. συμμετέχοντες» υπενθύμισε ο κ. Τζανακόπουλος. «Πάλι θυμάμαι πρωτοσέλιδα να λένε τότε ότι έληξε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ότι η συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ αποτελεί οιωνό των πολιτικών συσχετισμών» πρόσθεσε ο ίδιος. Στον αντίποδα, «οι πολιτικοί συσχετισμοί όμως δεν εξαρτώνται από τις βουλήσεις των πολιτικών ηγεσιών, αλλά από κοινωνικούς συσχετισμούς που παράγουν κοινωνικά αποτελέσματα. Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι σήμερα ένας από τους δύο μεγάλους πόλους στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Ενδιαφέρουσα» η προσέλευση

Την ίδια ώρα, προς μάλλον θετική κατεύθυνση αποτιμά τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας (σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής) πως το αίτημα για εναλλακτική και προοδευτική διακυβέρνηση είναι «παρόν και ρεαλιστικό», ενώ «αφορά βεβαίως, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Βούτσης εκτίμησε ακόμη ότι «η συνεχιζόμενη φθορά της κυβερνητικής πολιτικής και του κ. Μητσοτάκη λόγω της προφανούς αποτυχίας και των μεγάλων ευθυνών τόσο στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και για την πρωτοφανή ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, αναδιαμορφώνει και τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς», ενώ χαρακτήρισε ως ενδιαφέρον το στοιχείο της αυξημένης προσέλευσης πολιτών στις «πράσινες» κάλπες, που μένει να αποδειχθεί για τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, αν αυτό συνιστά «σημείο επαναπροσέγγισης στην πολιτική».

Απαντήσεις για τη χρεοκοπία

Κλείσιμο
Ως «ανορθόδοξο» χαρακτήρισε, από πλευράς του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής, δηλαδή «πρώτα να γίνονται μαζικές διεργασίες για την εκλογή του αρχηγού και μετά να καλείται το κόμμα να διαμορφώσει ένα πλαίσιο θέσεων, προγραμματικής πρότασης και στρατηγικής». Ο ίδιος, ωστόσο, δεν απέκλεισε, το ενδεχόμενο μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης», αλλά υπογράμμισε ότι η νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής «οφείλει βέβαια να απαντήσει και στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά το 2010, ποιες ήταν οι ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας και για τις επιλογές που έγιναν τότε».

«Έτσι νομίζω ότι μπορεί, τελικά, να αποβεί γόνιμη αυτή η συζήτηση που γίνεται στον χώρο της κεντροαριστεράς» παρατήρησε ο κ. Σκουρλέτης, θέτοντας τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ως «προϋπόθεση για μια θετική προοπτική και τη διαμόρφωση των όρων μιας αριστερής, προοδευτικής διακυβέρνησης».

Νέος παίκτης

Την ίδια ώρα, συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ διαβλέπει πως δημιουργούνται από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο γήπεδο της κεντροαριστεράς και της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, εμφανίστηκε πλέον και άλλος παίκτης», μετά το προβάδισμα του κ. Ανδρουλάκη. Ως αιτία της ανάδυσης του προοδευτικού «ανταγωνισμού», ο κ. Κούλογλου εξήγησε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αργήσει να κάνει τις αναγκαίες επεξεργασίες, εγκλωβισμένη σε μια άγονη, εσωτερική αντιπαράθεση», χάνοντας έτσι χρόνο στην παγίωση της κυριαρχίας της στον προοδευτικό χώρο.

Θολή εικόνα

Ευρύτερα προβληματισμένος από τις Κεντροαριστερές εξελίξεις εμφανίστηκε σήμερα και ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η εικόνα του κόμματός του είναι «θολή» και η πολιτική του πρόταση απέχει από το να πείσει τους πολίτες.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λάβει υπόψιν το σύνολο των διεργασιών που συμβαίνουν στην κοινωνία και στην πολιτική, θα περιορίσει το εύρος της απήχησής του και αυτό αργότερα θα έχει τις δικές του επιπτώσεις», διαπιστώνοντας έλλειμμα στο οργανωτικό πεδίο, αλλά και στην αυτοκριτική του κόμματος σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησής του. Ο πρώην Υπουργός εξήγησε ότι «δεν είναι πάντοτε απολύτως καθαρή» η εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αλλαγές που απαιτούνται στην κοινωνία, ενώ σχολίασε -με φόντο τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ-ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε διεργασίες που συμβαίνουν σε όμορους πολιτικούς χώρους».

«Πολιτική Αγκαλιά» για τον Ανδρουλάκη

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βερναρδάκης εκτίμησε πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να προχωρήσει σε μια «πολιτική μεγάλη αγκαλιά» με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την οποία να τον καλεί «σε μια προοδευτική συστράτευση στη βάση ενός προγράμματος» και στη συνέχεια να υπάρχει αξιολόγηση και του νέου αρχηγού, «εάν είναι βέβαια αυτός ο νέος πρόεδρος».

Ακόμη και αν «δεν θα υπάρξει μια αντιστροφή των εκλογικών ποσοστών», όπως εκτίμησε ο πρώην Υπουργός, ο ίδιος σημείωσε ότι «μένει να αποδειχθεί εάν το ΚΙΝΑΛ καταφέρει να αναπτυχθεί ή να συρρικνωθεί», προβλέποντας ακόμη πως «με τα δεδομένα, τα στοιχεία τις διεργασίες είναι απίθανο, πάρα πολύ δύσκολο να φτάσει το ΠΑΣΟΚ στο 15%». «Για να συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι τα όποια άτυπα κοινωνικά συμβόλαια έχουν ήδη διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να ανατραπούν», κατέληξε ο κ. Βερναρδάκης.


Ειδήσεις σήμερα:

«Μας είπε να σταματήσουμε τις χημειοθεραπείες και μας έδινε δικά του σκευάσματα» κατήγγειλε δικηγόρος για τον ψευτογιατρό

«Ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός γιατί οι θάνατοι από κορωνοϊό αφορούν κυρίως σε πολίτες πάνω από 70 ετών», λέει η Γκάγκα

Έτσι θα εκδίδεται ψηφιακά η άδεια κυκλοφορίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης