ΣΥΡΙΖΑ για ΚΙΝΑΛ: Προβληματισμός και υπόγειες συζητήσεις για τον «νέο παίκτη στο γήπεδο»

ΣΥΡΙΖΑ για ΚΙΝΑΛ: Προβληματισμός και υπόγειες συζητήσεις για τον «νέο παίκτη στο γήπεδο»

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τα σχόλια για την «πράσινη κάλπη» κατόπιν σχετικής σύστασης του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο στελέχη της Κουμουνδούρου σταθμίζουν τα νέα δεδομένα

syriza
«Τον ηγέτη, που μπορεί, τον έχουμε. Το κόμμα, που μπορεί, οφείλουμε να το φτιάξουμε!» δήλωνε προ μηνών σε άρθρο του ο πρώην υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης. Η ίδια ακριβώς φράση, αλλά με αντεστραμμένη τη σειρά των υποκειμένων, συνιστά τις τελευταίες ώρες το βασικό ερώτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, αν δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής, ως αποδεδειγμένα «κόμμα που μπορεί» να αντέχει στο διάβα του χρόνου βρήκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής «τον ηγέτη» που οφείλει να αναδείξει, διεμβολίζοντας με αξιώσεις την εκλογική δεξαμενή της Κουμουνδούρου, στην πλειοψηφία της «πασοκογενή».

Μολονότι η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε στωικά τον πειρασμό οποιουδήποτε σχολίου στο πεδίο των εσωκομματικών εξελίξεων στο Κίνημα Αλλαγής κατόπιν σχετικής σύστασης του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, καθώς, επικάθεται, ωστόσο, η σκόνη του πρώτου γύρου της αναμέτρησης για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, στελέχη της Κουμουνδούρου σταθμίζουν προσεκτικά τη δυναμική, τα πρόσωπα και τα αριθμητικά δεδομένα, όπως αυτά προβάλλουν στο νέο «πράσινο» τοπίο.

Οι όροι της επανατοποθέτησης του Κινήματος Αλλαγής συνολικά στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό μετά την 13η Δεκεμβρίου έχουν ανοίξει ήδη μια υπόγεια εσωτερική συζήτηση στους κόλπους της Κουμουνδούρου, την ώρα που στην επιφάνεια ηχεί η σφοδρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην αδυναμία των δημοσκοπήσεων να καταγράψουν την πραγματική απήχηση των υποψηφίων για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής. «Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται στη χώρα μας πως ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις δεν είναι τελικά και ο πρώτος στις κάλπες», τόνισε σε ανακοίνωσή του χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνάγοντας στο τέλος της ημέρας ως συμπέρασμα ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε ο τελικός χαμένος της «πράσινης» εκλογικής βραδιάς.

Θετικά μηνύματα

Αφενός γιατί οι δημοσκοπήσεις δέχτηκαν ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα απέναντι στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης, αφού «14 στις 17 δημοσκοπήσεις όχι μόνο απέτυχαν να αποτυπώσουν τα τελικά ποσοστά, αλλά έδειχναν πρώτο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον κ. Λοβέρδο που απέτυχε να περάσει εν τέλει έστω στο δεύτερο γύρο», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της Κουμουνδούρου. Με την ίδια συλλογιστική, η αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το προχθεσινό αποτέλεσμα στο Κίνημα Αλλαγής λειτουργεί συνεπαγωγικά κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού πυροδοτεί αναπόδραστα συνειρμούς αναφορικά με τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς στις έρευνες κοινής γνώμης σχετικά με την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές, αλλά και στο ερώτημα για την καταλληλότητα των πολιτικών αρχηγών για την Πρωθυπουργία.

Αφετέρου δε, στον απολογισμό του πρώτου γύρου των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αθροίζει ως θετικό και το γεγονός ότι «η καθαρή αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή την οποία εξέφραζε ο κ. Λοβέρδος ηττήθηκε». Για την Κουμουνδούρου, άλλωστε, η απουσία του κ. Λοβέρδου από το δεύτερο γύρο αναγιγνώσκεται ως «καθαρό μήνυμα» της κομματικής βάσης του Κινήματος Αλλαγής υπέρ της προοπτικής μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης». Υπό αυτό το πρίσμα, πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία μετέδιδαν χθες πως «η αποτυχία Λοβέρδου συνιστά αποτυχία Μητσοτάκη, το μέγεθος της οποίας φωτίζεται ακόμα περισσότερο εάν συνδυαστεί με την εικόνα που είχαν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις».

Επιπλέον, για τις ίδιες πηγές «η παγίδα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που μάταια προσπαθεί να νεκραναστήσει ο κ. Μητσοτάκης, εγκυμονεί τον κίνδυνο να πέσει τελικά μέσα αυτός που τη στήνει». Και αυτό γιατί, οι συσχετισμοί της δεύτερης φάσης της εσωκομματικής αναμέτρησης στο Κίνημα Αλλαγής στερούν, σύμφωνα με την ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πολύτιμο οξυγόνο για τη συμπολίτευση, αφού περιορίζουν κατά πολύ τις πολιτικές εφεδρείες, σε μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ, εντείνοντας την ίδια ώρα την «πολιτική της απομόνωση».

«Δεύτερη φορά Αριστερά»

Κλείσιμο
Σε μια δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, ο πιθανός απόηχος της αλλαγής σκυτάλης στο Κίνημα Αλλαγής εξελίσσεται σε μια πιο σύνθετη διαδικασία για την Κουμουνδούρου, πτυχές της οποίας έχουν αρχίσει να αναδεικνύουν σταδιακά κορυφαία της στελέχη. Σχεδόν ταυτόχρονα με το άνοιγμα της «πράσινης» κάλπης, ο πρώην υπουργός και Βουλευτής του κόμματος, Νίκος Φίλης περιέγραψε (με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών») ότι «με αριστερό ριζοσπαστισμό θα κερδίσουμε τις εκλογές», επαναφέροντας το μείζον ζητούμενο του κόμματός του περί στροφής στο Κέντρο ή στην Αριστερά, στην πορεία του προς το 3ο Συνέδριο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Στη λογική της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ Δεξιού και Αριστερού ριζοσπαστισμού, ο κ. Φίλης υποστηρίζει ακόμη ότι «είναι άλλο η επιθυμητή, ιδιαιτέρως λόγω απλής αναλογικής, συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για τη συγκρότηση εναλλακτικής προοδευτικής λύσης στη διακυβέρνηση του τόπου και άλλο η επιδίωξη να εκφραστούν μονοκομματικά παράταιρες, αλλά και στερούμενες κοινωνικού αποτυπώματος, δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», προκρίνοντας στον αντίποδα μια καθαρόαιμη, «Δεύτερη φορά Αριστερά».

Νέος παίκτης στο γήπεδο

Τους βαθύτερους προβληματισμούς του για το μήνυμα της «πράσινης» κάλπης αποτύπωσε δημόσια χθες και ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου περί υπαρκτού… ανταγωνισμού. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτίμησε επί της αρχής ως αρνητικό το ενδεχόμενο της επικράτησης του Νίκου Ανδρουλάκη για το δικομματισμό, προσθέτοντας ότι «αν ο Παπανδρέου επικρατούσε, η ΝΔ θα είχε τη δυνατότητα αλίευσης στελεχών και ψηφοφόρων από τη δεξιά πτέρυγα. Και το ίδιο ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν επικρατούσε ο Λοβέρδος». Ο κ. Κούλογλου κατέθεσε ακόμη την αγωνία του για την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσεχές μέλλον, με δεδομένο ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο γήπεδο της κεντροαριστεράς και της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, εμφανίστηκε πλέον και άλλος παίκτης», εξέλιξη που κατά τον ίδιο δεν ευνοεί προσώρας την Κουμουνδούρου.

Τίμημα αδράνειας

Εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αλλαγή φρουράς στο Κίνημα Αλλαγής, «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αργήσει να κάνει τις αναγκαίες επεξεργασίες, εγκλωβισμένη σε μια άγονη, εσωτερική αντιπαράθεση» παρατήρησε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζονται τις τελευταίες ώρες και αρκετοί αρθρογράφοι και αναλυτές (ακόμη και θετικά διακείμενοι προς την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), διαβλέποντας στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής την επενέργεια της αδράνειας της Κουμουνδούρου να ενσωματώσει λειτουργικά το «πασοκογενές» εκλογικό της ακροατήριο, μαζί με την έντονη αντίδραση των προοδευτικών ψηφοφόρων απέναντι στην εικόνα της χαοτικής εσωστρέφειας που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Είσοδος από τα αποδυτήρια

Αναζητώντας, με αυτά τα δεδομένα, το χαμένο χρόνο στην διαδικασία της διεύρυνσης του κόμματος, για την Κουμουνδούρου το ζήτημα της επιβεβαίωσης της πρωτοκαθεδρίας της στον προοδευτικό χώρο θα κριθεί στην μάχη της καθημερινότητας, ακόμη και αν η περίπτωση επικράτησης του Νίκου Ανδρουλάκη (εξαιρετικά πιθανή μετά το καθαρό του προβάδισμα) σηματοδοτεί την μετάβαση σε μια μικρότερη ηλικιακά και άφθαρτη κυβερνητικά, πολιτική γενιά. Πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος υποψήφιος για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής είναι έμπειρο κομματικό στέλεχος, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και με καλό αποτύπωμα στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, παρουσιάζοντας δηλαδή πολλά, κοινά χαρακτηριστικά με τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ιδωμένα από την οπτική του κ. Κούλογλου.

Στον αντίλογο, ωστόσο, που διατυπώνεται τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, ως βασικό μειονέκτημα στην μετέπειτα πολιτική παρουσία του κ. Ανδρουλάκη (αν αναδειχθεί ως νικητής και στο δεύτερο γύρο) υπογραμμίζεται η αναγκαστική απουσία του από τα κοινοβουλευτικά έδρανα σε στιγμές, όπως προοιωνίζονται, μεγάλης έντασης και ακραίας πόλωσης στην Ολομέλεια της Βουλής και με καθομολογούμενη τη ρητορική δεινότητα του κ. Τσίπρα. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης «βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά», καθώς απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά σε μια σειρά κρίσιμων πολιτικών θεμάτων υπενθυμίζουν έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου, με ορατή -όπως τονίζουν- την πιθανότητα της γρήγορης ματαίωσης της συλλογικής προσδοκίας που γέννησε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Ακόμη, όμως, και αν η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2019 συνιστά κατά πολλούς «μαξιλάρι ασφάλειας» για την Κουμουνδούρου απέναντι σε όποια δυναμική αναπτύξει στο εξής το Κίνημα Αλλαγής, το μετριοπαθές ύφος του κ. Ανδρουλάκη δεν αποκλείεται να αφαιρέσει πόντους στο καθημερινό παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων, όπως συνομολογούν ορισμένα στελέχη. Σε σημείο, μάλιστα, που η αναζήτηση του «αντι- Τσίπρα» ηγέτη στο Κίνημα Αλλαγής να καταλήξει στην υιοθέτηση μιας «αντι – Ανδρουλάκη» προσέγγισης στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ιδίως στα ζητήματα ύφους.



Ειδήσεις σήμερα:

Συγγενείς και ειδικός ψυχολόγος θα ενημερώσουν τα παιδιά πως ο πατέρας σκότωσε την μητέρα τους στη Λακωνία

Eurogroup: Πράσινο φως για την Ελλάδα, επιφυλάξεις για την πορεία της μετάλλαξης Omicron

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και σήμερα - Προβλήματα χθες το βράδυ σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης