Τσίπρας: Η στρατηγική για την πανδημία «ήταν λάθος από την αρχή έως το τέλος»

Τσίπρας: Η στρατηγική για την πανδημία «ήταν λάθος από την αρχή έως το τέλος»

Έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια από την πλευρά της κυβέρνησης» αναφερόμενος στους πολίτες που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ - Βέβαιος ότι το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει βαθιά ανανέωση στελεχών στις καθοδηγητικές θέσεις

5445559
«Η χώρα είναι εν μέσω μιας διπλής πανδημίας. Η πανδημία του κορωνοϊού από τη μία και η πανδημία της ακρίβειας από την άλλη» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Flash Δυτικής Μακεδονίας.

Στον απόηχο της κυβερνητικής απόφασης για το αντίτιμο υγείας για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα, αλλά δεν μπορώ να μη γελάσω όταν ακούω αυτό το επιχείρημα, τι άλλο να κάναμε, όταν έχουμε δυο χρόνια» πανδημίας, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με τον αριθμό πολιτών που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. «Η συντριπτική τους πλειοψηφία καταλήγουν. Αυτό είναι μια εγκληματική αμέλεια από την πλευρά της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα, εγκάλεσε την κυβέρνηση για την εμβολιαστική επίδοση της χώρας, αλλά και για το γεγονός ότι «συγκρινόμαστε μονάχα με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε αναλογία πληθυσμού».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ FLASH


«Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια στρατηγική η οποία ήταν λάθος από την αρχή έως το τέλος» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας για τον Πρωθυπουργό ότι «μέχρι προχθές μας μίλαγε για πανδημία ανεμβολίαστων, ενώ ξέρουμε ότι και εμβολιασμένοι δυστυχώς, το βλέπουμε σε περιστατικά που έχουμε γύρω μας, κολλάνε, νοσούν».

Κλείσιμο
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο και για «μια πανδημία επίσης κρίσης εμπιστοσύνης» απέναντι στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας την ίδια ώρα ως «αλλοπρόσαλλη» την απόφαση «να προχωρήσει σε μια διαδικασία ποινών, εξοντωτικών ποινών, τιμωρητική διαδικασία, στους άνω των 60».

Ο ίδιος καταλόγισε στο Μέγαρο Μαξίμου «συνολικότερη εικόνα έλλειψης στρατηγικής, έλλειψης σχεδίου, προχειρότητας και διαχειριστικής ανεπάρκειας», περιγράφοντας πως «ένας εύπορος οικονομικά άνω των 60, ο οποίος έχει ένα εισόδημα 2.000, 3.000, 4.000 ευρώ το μήνα, προφανώς θα του είναι πιο εύκολο να δώσει 100 ευρώ το μήνα και να ασκήσει το δικαίωμά του στην άρνηση», σε αντίθεση με έναν φτωχό ηλικιωμένο που «το να δώσει 100 ευρώ το μήνα είναι απαγορευτικό».

Σαμποτάζ στην προσπάθεια πειθούς

«Στην πραγματικότητα είναι σαμποτάζ στην προσπάθεια της πειθούς, στην προσπάθεια του να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την αξία του εμβολιασμού» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση «έχει πολύ σοβαρά συνταγματικού χαρακτήρα κωλύματα».

Κοκτέιλ κοινωνικής διάλυσης

Επιπλέον, «θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, θα αναζωπυρωθεί, για να είμαι πιο ακριβής, ένα ρεύμα αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, προβλέποντας ότι «θα δημιουργηθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, διχασμού τόσο ανάμεσα στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους, όσο ανάμεσα στους γηραιότερους και στους νεότερους», το οποίο χαρακτήρισε ως «το απόλυτο κοκτέιλ, το απόλυτο μείγμα της κοινωνικής διάλυσης».

Αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει τα πάντα στη βάση του κόστους και του οφέλους», φέρνοντας ως παράδειγμα την μείωση κατά 800 εκατομμύρια για την δημόσια υγεία στον προϋπολογισμό του 2022, υπογραμμίζοντας ακόμη πως η κυβέρνηση «δεν έδωσε χρήματα, δεν στήριξε ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Δεν δίνουμε χρήματα για τη δημόσια υγεία, αλλά δεν μας νοιάζει στο τέλος της ημέρας εάν θα εμβολιαστεί ο κόσμος. Να εισπράξουμε το 100άρικο, μπας και έχουμε στο δημόσιο ταμείο χρήματα περισσότερα για να κάνουμε αυτά τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε» ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Επιπρόσθετα, εκτίμησε ότι «εάν αύριο το πρωί εμβολιαστούν όλοι, θέλει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών για να συγκροτηθούν- θα έχουμε, δυστυχώς, μια οξεία επιβάρυνση του συστήματος υγείας με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες και την πορεία της πανδημίας». «Που σημαίνει ότι θα φτάσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με τα νοσοκομεία μας υπό πλήρη κατάρρευση» σημείωσε.

Ασκώντας σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν είναι δυνατόν να είναι προστατευμένος πίσω από αυτούς τους επικοινωνιακούς αερόσακους με τα εκατομμύρια που μοιράζει δεξιά και αριστερά», ζητώντας «αύριο το πρωί να υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων», όπως και «να προσληφθούν άμεσα» οι απαιτούμενοι γιατροί στο ΕΣΥ.

Αναφορικά με την αυριανή επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία, ο περιέγραψε πως «είναι μια περιοχή η οποία μαστίζεται από την ανεργία», ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι τις μέρες ακρίβειας και τις μέρες της ενεργειακής κρίσης «να διαλύσει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού».

«Δηλαδή δεν μπορεί η Ελλάδα η οποία είναι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα να είναι πρωταθλήτρια στην τιμή πώλησης χονδρικής του ρεύματος, για μήνες τώρα, έχει τις υψηλότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, προβλέποντας ταυτόχρονα ότι «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα δουν υπέρογκες αυξήσεις και τον Δεκέμβριο και τον Γενάρη και τον Φλεβάρη στους λογαριασμούς ρεύματος».

Μέτρα ούτε για “ζήτω”

«Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να παρθούν μέτρα. Δεν μπορεί να κοιτάει ως τροχονόμος ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας για τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ακρίβειας ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Είναι μέτρα τα οποία και εδώ με αποσπασματικότητα, με προχειρότητα, με ερασιτεχνισμό».

«Συγκρινόμαστε μόνο με χώρες του ανατολικού μπλοκ» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το ύψος του κατώτερου μισθού, τη στιγμή που, όπως δήλωσε, «ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη την περίοδο της κρίσης αύξησαν τον κατώτατο μισθό».

Επικαλούμενος, επιπλέον, δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προέβλεψε πως «βρισκόμαστε πάντως μπροστά σε έναν τυφώνα, όπου εκεί πρέπει να πάρεις μέτρα προστασίας» με άγνωστη διάρκεια, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν παρθούν μέτρα, από αυτή την καταιγίδα θα πληγούν οι πιο αδύνατοι και οι μικρομεσαίοι και όταν θα περάσει αυτή η καταιγίδα δεν θα είναι τα πράγματα ίδια για όλους».

Ως προς τις προτεραιότητες και την μελλοντική κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέβλεψε ότι η περιοχή «θα γίνει μια μαύρη κηλίδα στον χάρτη εξαιτίας της ανεργίας, εξαιτίας της κοινωνικής περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού», αποδίδοντας στην κυβέρνηση «στοιχεία μιας απίστευτης προχειρότητας και ενός ερασιτεχνισμού στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων», όπως σε αυτό της απολιγνιτοποίησης.

«Είναι φανερό ότι σαν απώτερο στόχο είχε ένα παιχνίδι στον χώρο της ενέργειας που αφορά τη δημιουργία μονάδων φυσικού αερίου και ενδεχομένως κάποιων projects για ανανεώσιμες πηγές, τα οποία projects βεβαίως είναι καλοδεχούμενα, αλλά πρέπει να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό» απάντησε ο κ. Τσίπρας σε ερώτημα σχετικά με ενδεχόμενες σκοπιμότητες στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή, ενώ προανήγγειλε την παρουσίαση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή στην αυριανή ομιλία του, στην Κοζάνη.

“Αποστρατείες” στο Συνέδριο

Ερωτηθείς ακόμη για το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι το κόμμα του επιχειρεί «ένα ουσιαστικό άνοιγμα στην ελληνική κοινωνία, το οποίο βεβαίως πρέπει να κορυφωθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του, που θα εκλέξει τα όργανά του, θα καθορίσει τον προγραμματισμό του», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ “θα προχωρήσει και μια ουσιαστική και βαθιά ανανέωση στελεχών στις καθοδηγητικές θέσεις, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι θα είναι μια διαδικασία όπου οι παλαιότεροι δεν θα έχουν ρόλο και συνεισφορά στις διεργασίες μας”.

Ειδήσεις σήμερα:

Αντιεμβολιαστικό παραλήρημα Πολάκη: Έχω σώσει χιλιάδες ανθρώπους, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα είναι η αρχή της πτώσης της κυβέρνησης

Κορωνοϊός: Το 82% των θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι άνω των 65 ετών

Αυστηρότερα μέτρα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για τους ταξιδιώτες από εξωτερικό λόγω της Όμικρον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης