Φίλης: Τρία μέτρα τώρα για την πανδημία - Οικονομικά κίνητρα για τον εμβολιασμό των άνω των 65

Φίλης: Τρία μέτρα τώρα για την πανδημία - Οικονομικά κίνητρα για τον εμβολιασμό των άνω των 65

«Σημασία έχει να απελευθερωθούν ΜΕΘ και υγειονομικοί πόροι, να σωθούν ζωές» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

filis
Οικονομικά κίνητρα για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων προτείνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης. «Ας εξετάσει η Πολιτεία κάθε κίνητρο, ακόμα και οικονομικό. Σημασία έχει να απελευθερωθούν ΜΕΘ και υγειονομικοί πόροι, να σωθούν ζωές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η δήλωση:

Χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός έδωσε εικόνα ανθρώπου εκτός πραγματικότητας. Αντί να συναισθανθεί την ευθύνη που βαραίνει τους ώμους του και να καλέσει σε υγειονομική πανστρατιά με ειλικρίνεια και ταπεινότητα, προτίμησε να αποφανθεί ότι… «ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε στα μνημόνια». Χάνουν οι λέξεις το νόημά τους. Θα ήταν φαιδρό, αν την ίδια μέρα δεν χάνονταν 100 άνθρωποι -για ποιο από τα δύο να μιλήσουμε λοιπόν;

Τώρα, περισσότερο από ποτέ τους τελευταίους 20 μήνες, χρειάζεται ομοψυχία στο ζήτημα της πανδημίας -όχι άλλες αλλοπρόσαλλες και ανεύθυνες υπουργικές δηλώσεις για... «αστυνομικούς που δεν μεταδίδουν» και «ΜΕΘ που φέρνουν μεγαλύτερο αριθμό νεκρών». Ως εδώ με τον τραγέλαφο. Φυσικά και δεν θα διαγράψουμε τις ευθύνες, αλλά ο απολογισμός θα γίνει στην ώρα του. Τώρα, τρεις επείγουσες προτεραιότητες:

#1. Όπως δείχνει η εικόνα που παραθέτω (από το δελτίο ΕΟΔΥ), η πλειοψηφία των σοβαρά ασθενών σε ΜΕΘ και οι θάνατοι συγκεντρώνονται στις μεγάλες ηλικίες. Τι κάνουμε γι’ αυτό; Η κυβέρνηση απέτυχε στην εκστρατεία εμβολιασμού -και τώρα πια δεν έχουν αποτέλεσμα ούτε τα σποτάκια, ούτε οι καταχωρήσεις, ούτε βέβαια τα «δωρεάν ΜΒ» στους νέους. Στη μάχη πόρτα πόρτα να μπουν γιατροί, φαρμακοποιοί και άλλοι επαγγελματίες της Υγείας, για να πείσουν τους άνω των 65 ετών για τον εμβολιασμό τους. Και η εκκλησία να βοηθήσει: αντί για γραφειοκρατικές εγκυκλίους, να μπει από τον άμβωνα στη μάχη του εμβολίου. Ας εξετάσει η Πολιτεία κάθε κίνητρο, ακόμα και οικονομικό. Σημασία έχει να απελευθερωθούν ΜΕΘ και υγειονομικοί πόροι, να σωθούν ζωές.

#2. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την ιχνηλάτηση. Όπως προκύπτει από το ίδιο το ημερήσιο δελτίο του ΕΟΔΥ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι πλέον «ορφανά» και δεν ιχνηλατούνται. Από 30-50% το 2020, 70-95% (!) το 2021. Αλλά τα ορφανά κρούσματα σημαίνουν καθημερινή μετάδοση από άγνωστους φορείς. Τώρα (αύριο!) προσωπικό και πρόσθετοι πόροι για ιχνηλάτηση, για να περιοριστεί ξανά το ποσοστό ορφανών κάτω από το 50%. Έμφαση στα σχολεία, όπου η ανευθυνότητα του υπουργείου Παιδείας έχει επιβάλει τον κανόνα «50%+1» κρούσματα για να κλείνει το τμήμα!

#3. Διεύρυνση, με αυστηρά επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια, των επαγγελματικών ομάδων που οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι. Να εξεταστεί αν σε αυτές υπάγονται, για παράδειγμα, οδηγοί ΜΜΕ και ταξί, εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλοι που έρχονται σε συνεχή επαφή με το κοινό. Χωρίς φυσικά να πετιούνται στο δρόμο με μηδενικό εισόδημα όσοι δεν εμβολιάζονται, όπως έγινε με τους υγειονομικούς.




Ειδήσεις σήμερα

Ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα από νέου τύπου υποψήφιο μονοδοσικό γερμανικό εμβόλιο πεπτιδίων

Στην Άγκυρα αύριο ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι - «Είχε χρηματοδοτήσει το πραξικόπημα του 2016» σύμφωνα με τους Τούρκους

Κουβανή ισχυρίζεται ότι ο Μαραντόνα τη βίασε στα 16 της, ενώ η μητέρα της ήταν στο δίπλα δωμάτιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης