Τετ α τετ Μητσοτάκη - Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τον τουρισμό και τις ευρωβρετανικές σχέσεις

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τον τουρισμό και τις ευρωβρετανικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει απευθείας στον Τζόνσον το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσω της επιστροφής στην Ελλάδα των τμημάτων του μνημείου που σήμερα φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο

mitsotakis_boris_art
Το κατώφλι της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας στο εμβληματικό κτίριο επί της Downing Street 10 αναμένεται να περάσει το απόγευμα της Τρίτης, στις 17.15 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα πολλαπλού ενδιαφέροντος, όπως προοιωνίζεται, τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον.

Η επαναφορά από τον Έλληνα πρωθυπουργό του ελληνικού αιτήματος για επιστροφή των Γλυπτών του που απέσπασε ο διαβόητος λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα, οι προοπτικές για ένα ακόμη μεγαλύτερο ρεύμα τουριστών προς τον Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, καθώς και ο επαπειλούμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που άφησε πίσω του το Brexit σχετικά με το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι τα δύο θέματα αιχμής των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Όπως προανήγγειλε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας σε εκδήλωση της UNESCO στο Παρίσι, αλλά και μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Telegraph, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει στη συνάντησή του με τον κ. Τζόνσον το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσω της επιστροφής στην Ελλάδα των τμημάτων του μνημείου που σήμερα φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.
Θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ζήτημα αφορά τις δύο κυβερνήσεις και δεν πρέπει να συνεχίσει ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. «Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να μπει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών», θα επισημάνει προσδοκώντας σε θετική ανταπόκριση του κ. Τζόνσον, ο οποίος, άλλωστε, εμφανίζεται ως γνώστης και θαυμαστής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Ως επιπρόσθετο επιχείρημα υπέρ της ελληνικής απαίτησης ο πρωθυπουργός θα παραθέσει τη θέση που πρόσφατα υιοθέτησε η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της UNESCO σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται για διαφορά μεταξύ μουσείων, όπως διατείνονται οι Βρετανοί, αλλά για διακρατικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από τις δύο κυβερνήσεις.

Ευρωπαϊκά μηνύματα για το Brexit και την Ιρλανδία

Το μενού της συνάντησης, ωστόσο, αναμένεται να περιλάβει και άλλα σοβαρά θέματα. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο έρχεται σε μία κομβικής σημασίας συγκυρία για τις ευρωβρετανικές σχέσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την ενεργοποίηση του Brexit, αλλά και τη στιγμή που υπάρχει περιθώριο τόνωσης της συνεργασίας σε διμερή ζητήματα.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη βρετανική πρωτεύουσα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο είναι μέρος της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και ορίζει ότι η ομώνυμη περιοχή παραμένει στην ενιαία αγορά της ΕΕ ώστε να αποφευχθεί τυχόν νέα «σκληρή» διαίρεση του νησιού της Ιρλανδίας σε βόρειο και νότιο τμήμα.

Στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι να μεταφέρει στον βρετανό ομόλογό του τα μηνύματα της ΕΕ και προς την κατεύθυνση αυτό πριν πάρει το αεροπλάνο για το Λονδίνο τη Δευτέρα είχε τηλεδιασκέψεις τόσο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν όσο και με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με την ενιαία γραμμή της ΕΕ και είναι πλήρως αλληλέγγυα προς την Ιρλανδία και τους εταίρους της. Άλλωστε, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα επιθυμεί μεν καλές σχέσεις με τη Βρετανία, αλλά στο ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο συμπαρατάσσεται απόλυτα με τους εταίρους της.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθούν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας, με βάση το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας που υπεγράφη στις 25 Οκτωβρίου από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδια και Ελίζαμπεθ Τρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδίως στον τουρισμό, ενόψει του 2022. Θα ενημερώσει επίσης τον κ. Τζόνσον για τα περιστατικά τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το Κυπριακό.

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων και θα μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom», στο Μουσείο Επιστημών. Το πρόγραμμα του στη βρετανική πρωτεύουσα θα ξεκινήσει στις 07.35 (τοπική ώρα) της Τρίτης με συνέντευξη την οποία θα παραχωρήσει στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και την εκπομπή «Good Morning Britain».

Ειδήσεις σήμερα:

Ατύχημα στον ηλεκτρικό με 7 τραυματίες -Συγκρούστηκαν βαγόνια στον Άγιο Νικόλαο

Βροχές σήμερα και πτώση της θερμοκρασίας

«Η πανδημία θα τελειώσει, αυτό εξαρτάται από μας και τους εμβολιασμούς» διεμήνυσε ο Φάουτσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης