«Η ελληνογαλλική συμφωνία βλάπτει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ», δηλώνει προκλητικά ο Ακάρ

«Η ελληνογαλλική συμφωνία βλάπτει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ», δηλώνει προκλητικά ο Ακάρ

«Υπάρχουν κάποιες δυτικές χώρες που χωρίς να βλέπουν το μέγεθος και τη δύναμή τους, επιδιώκουν να αποσπάσουν ρόλο στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα ενθαρρυμένη από αυτές τις χώρες, συνάπτει διμερείς συμμαχίες», ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

akar
Οι συμμαχίες της Ελλάδας «στριμώχνουν» και ενοχλούν την Άγκυρα, με τον εκνευρισμό Τούρκων αξιωματούχων να είναι εμφανής στις δημόσιες δηλώσεις τους κατά της χώρας μας.

Έτσι μετά τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την «σκυτάλη» πήρε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην εφημερίδα «Hurriyet».

akar2


Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιτέθηκε κατά Ελλάδας και Γαλλίας, υποστηρίζοντας πως το πρόσφατο αμυντικό σύμφωνο βλάπτει το ΝΑΤΟ. Παράληλα τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των διαφορών με τη χώρα μας μέσω συνομιλιών, ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά του Παρισιού, χωρίς όμως να το κατονομάσει ευθέως.

Τα σημαντικότερα σημεία των δηλώσεων Ακάρ που αφορούν Ελλάδα και Γαλλία

Κλείσιμο
«Με προσπάθειες και συμφωνίες που στρέφονται κατά της Τουρκίας, επιχειρείται τα προβλήματα που έχουν επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο να γίνουν προβλήματα των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτές οι ενέργειες όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας, κλιμακώνουν τις εντάσεις. Εμείς το έχουμε πει ξανά και ξανά. Ελάτε να καθίσουμε στο τραπέζι. Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται στο όρθιο. Να συναντηθούν οι ειδικοί μας και να συζητήσουν. Εν τέλει συναντηθήκαμε. Πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Στο πλαίσιο της τέταρτης συνάντησης περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Για αυτό το θέμα συμφωνήσαμε με τον Έλληνα υπουργό Αμύνης στην συνάντηση που είχαμε στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ επωφελείς. Εκτός από αυτήν την συνάντηση, συνεχίζονται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ οι ''Συναντήσεις Αποτροπής Συγκρούσεων'', όπως και οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών»,  δήλωσε ο Ακάρ.

«Η συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας βλάπτει το ΝΑΤΟ»

«Υπάρχουν κάποιες δυτικές χώρες που χωρίς να βλέπουν το μέγεθος και τη δύναμή τους, επιδιώκουν να αποσπάσουν ρόλο στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα ενθαρρυμένη από αυτές τις χώρες, συνάπτει διμερείς συμμαχίες. Ωστόσο η δημιουργία συμμαχίας μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ χωρίς άλλες χώρες του ΝΑΤΟ είναι ενάντια στον σκοπό ύπαρξης του ΝΑΤΟ…. Βλάπτει το ΝΑΤΟ και δημιουργεί ρωγμές. Συμμαχίες που γίνουν μεταξύ συμμάχων θα βλάψουν το όραμα του ΝΑΤΟ για το νέο περιβάλλον ασφάλειας της δεκαετίας του 2030», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Δεν είναι έξυπνο να επιχειρείς τέτοια πράγματα, χωρίς να βλέπεις το μέγεθος και τη δύναμή σου. Η Τουρκία είναι εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Επιπλέον είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος για τους φίλους και εταίρους μας. Εντέλει η Τουρκία σε αντίθεση με τις ενέργειες κάποιων που βλάπτουν την συμμαχία, εκπληρώνει επάξια τις ευθύνες της στα θέματα εκπαίδευσης, ασκήσεων, επιχειρήσεων και αντιτρομοκρατικού αγώνα», προσέθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής

Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για ανεμβολίαστους

Αλέξης Κούγιας για το τροχαίο: Με αγαπάει ο Θεός γιατί έχω βοηθήσει πολλούς, έχω κατάγματα στο αριστερό χέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης