Κώτσηρας: Θέτουμε με ρητό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα στον δημόσιο διάλογο στο πλαίσιο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

Κώτσηρας: Θέτουμε με ρητό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα στον δημόσιο διάλογο στο πλαίσιο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

Ημερίδα με θέμα «Η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα Κράτη Μέλη» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Δικαιοσύνης

ΚΩΤΣΗΡΑΣ_Γ__21_10_21
Στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Δικαιοσύνης ημερίδα με θέμα: «Η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα Κράτη Μέλη». Η εκδήλωση, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κώτσηρα.

Την ημερίδα προλόγισαν, με σύντομους χαιρετισμούς, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε ως μία σημαντική στιγμή για τη χώρα μας τη συγκεκριμένη εκδήλωση, τονίζοντας ότι:

«Η μεγαλύτερη αξία του Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών έγκειται ότι στην πραγματικότητα ανασυγκροτεί, ανασυνθέτει και αποκαθιστά την ευρωπαϊκή νομική ταυτότητα η οποία πάντοτε στηριζόταν στη δικαιοκρατία», προσθέτοντας ότι η απάντηση απέναντι στις φυγόκεντρες τάσεις και δυνάμεις που επιχειρείται να αναπτυχθούν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν μπορεί παρά να είναι ένα κράτος δικαίου στην Ευρώπη, μια ευρωπαϊκή δικαιοκρατία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας, στάθηκε ιδιαίτερα στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας κατά τα τελευταία χρόνια εν μέσω του θεσμικού διαλόγου της Ευρώπης που διεξάγεται με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, επισημαίνοντας:

«Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες στις οποίες εδράζεται ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. αποκτούν ακόμα πιο βαθιές ρίζες στην εθνική έννομη τάξη», και προσέθεσε: «Η χώρα μας διαθέτει δυνατή φωνή στον διάλογο που διεξάγεται στο πλαίσιο της «Διάσκεψης της Ευρώπης» για τον ανασχεδιασμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Στον αναβαθμισμένο ρόλο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο κ. Κώτσηρας, τονίζοντας:

«Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αναδειχθούν θεματικές που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. είναι ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο συνειδητά έχουμε επιλέξει να αποτελέσει μέρος της ατζέντας του υπουργείου Δικαιοσύνης και ανάδειξής του ως εργαλείου ωφέλιμου για τη νομική κοινότητα και βεβαίως την κοινωνία. Θέτουμε με ρητό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα στον δημόσιο διάλογο και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τα εντάσσουμε στις πολιτικές μας».

Οι ομιλητές της ημερίδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισήμαναν σημαντικές απόψεις για το μέλλον της Ε.Ε., ενώ υπήρξε ενεργή συμμετοχή του ακροατηρίου, το οποίο αποτελείτο κατά πλειονότητα από νομικούς.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι:

- Δημήτριος Σκαλτσούνης, πρόεδρος ΣτΕ,

- Βασίλειος Σκουρής, τέως πρόεδρος Δικαστηρίου της Ε.Ε., Ομότιμος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ),

Κλείσιμο
- Σπύρος Φλογαΐτης, Ομότιμος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO),

- Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,

- Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη και

- Κοσμάς Μπόσκοβιτς, νομικός υύμβουλος Β’ του ΕΝΥΕΕ-ΥΠΕΞ.

Των εργασιών της ημερίδας προήδρευσε η Κατερίνα Σαμώνη, επίτιμη νομική σύμβουλος ΕΝΥΕΕ-ΥΠΕΞ.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής και εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρής (ειδικός απεσταλμένος για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης).

21_10_21_ΗΜΕΡΙΔΑ__ΥΠ__ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ



Ειδήσεις σήμερα:

Κατερίνα Στικούδη: Οι πρώτες δηλώσεις έξω από το μαιευτήριο - «Το μωρό είναι ίδιο ο μπαμπάς του»

Εξελίξεις στα ναυπηγεία της Ελευσίνας: Αλλάζει τα δεδομένα η είσοδος του ιταλικού κολοσσού Fincantieri

Στη Λιβύη ο Δένδιας: Η φωτογραφία με τις ελληνικές σημαίες σε δρόμο της Τρίπολης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης