Μητσοτάκης: Τα μηνύματα από τη Βαλένθια στην Άγκυρα και το όραμα για μία προοδευτική Ευρώπη

Μητσοτάκης: Τα μηνύματα από τη Βαλένθια στην Άγκυρα και το όραμα για μία προοδευτική Ευρώπη

Το «Anadolu» και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ισπανίας - Τουρκίας τέθηκαν σε νέα βάση, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην ιβηρική χερσόνησο

mitso123
Πέραν της εθιμοτυπίας και της ιδεολογικής αλληλεγγύης, η παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του αδελφού, Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (Partido Popular), στη Βαλένθια, το μεγαλύτερο λιμάνι της δυτικής Μεσογείου την περασμένη Κυριακή, φαίνεται να στοχεύει μακρύτερα από το προφανές.

Η συμβολική συνδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη -δια της ομιλίας του- στην προεκλογική μάχη για τον νεαρό (40ετών) ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Πάμπλο Κασάδο δεν απαντά μόνο στην ανάγκη των ομογάλακτών του στην ιβηρική χερσόνησο να αποκαταστήσουν το χαμένο πολιτικό τους γόητρο, μετά την ταπεινωτική αποπομπή του Μαριάνο Ραχόι το 2018 ως αποτέλεσμα της πρότασης μομφής των Σοσιαλιστών (PSOE), αλλά κυρίως στην επίτευξη της στρατηγικής στόχευσης της Ελλάδας για περαιτέρω διεύρυνση των δυνητικών συμμάχων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απευθυνόμενος στο σώμα του συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε το όραμά του με τους Ισπανούς ομοϊδεάτες του, «ένα όραμα όχι μόνο για μια προοδευτική Ισπανία, αλλά ένα όραμα για μια προοδευτική Ευρώπη. Μία Ευρώπη που προστατεύει τα σύνορά της. Μία Ευρώπη που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της την άμυνα», εισπράττοντας ως αντίδωρο μια ρητή δέσμευση από πλευράς του οικοδεσπότη.

Σε προσωπικό τόνο, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος ανταπάντησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως «Κυριάκο, έχεις την εκτίμηση όλων μας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναγέννηση του τουρισμού στη διάρκεια της πανδημίας», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «και θα το πω ξεκάθαρα: η αυριανή ισπανική κυβέρνηση του Partido Popular θα στηρίξει πλήρως την προστασία των ελληνικών συνόρων και των εθνικών σας συμφερόντων στη Μεσόγειο έναντι απειλών από άλλες γειτονικές χώρες». «Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας ως χώρας της ΕΕ, πέρα και πάνω από οποιοδήποτε άλλο συμφέρον», κατέληξε ο Πρόεδρος του Partido Popular, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνειών ως προς τη στάση του στο εξής απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα.

Η σύμπλευση της Ισπανίας με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, που εγγράφηκε ως υποθήκη στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος δε στερείται περιεχομένου, καθώς η εκτόξευση της Κεντροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης τον περασμένο Μάιο άνοιξε διάπλατα το δρόμο της επιστροφής της στην εξουσία το 2023, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται νικηφόρες προϋποθέσεις σε πολλές ακόμη περιφέρειες. Η αποστροφή, ωστόσο, του Πάμπλο Κασάδο προς τον κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια σημαντική υπέρβαση για την ιβηρική χερσόνησο, καθώς ο τεράστιος όγκος των διμερών εμπορικών και οικονομικών Ισπανίας – Τουρκίας μεταφράζεται ως χαλαρή και ενίοτε σιωπηρή στάση στις Συνόδους Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όταν τίθεται κατά καιρούς στην ατζέντα τους το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία. Στάση, η οποία εν πολλοίς υπαγορεύεται από την τουρκική εξάρτηση πολυεθνικών κολοσσών της Ισπανίας, όπως η Inditex (Zara, Pull and Bear, Bershka κτλ), η οποία διατηρεί δίκτυο 215 προμηθευτών και 1.734 βιοτεχνιών στη γειτονική χώρα, με την Τουρκία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των παγκόσμιων προμηθευτών του ομίλου, μετά την Κίνα.

Τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών επισφράγισε, το 2016, η έναρξη της ναυπήγησης του τουρκικού αεροπλανοφόρου «Anadolu», βασισμένο στο ισπανικής σχεδίασης «Juan Carlos», πλοίου πολλαπλών ρόλων υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων, το οποίο κατασκευάζεται στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης από τα Ναυπηγεία Sedef Shipyard, βασισμένο απόλυτα στην τεχνογνωσία της ισπανικής, κρατικής εταιρίας Navantia. Με την τεχνολογική υποστήριξη της τελευταίας αναμένεται να παραδοθεί το πλοίο στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2022, επηρεάζοντας τόσο τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο, όσο και τους όρους της τουρκικής υψηλής στρατηγικής, καθώς το «Anadolu» θεωρείται η ναυαρχίδα του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ειδήσεις σήμερα:

Κλείσιμο
Η γοητευτική «Σιδηρά Κυρία» Αμάντα Στέιβλι είναι η νέα CEO της Νιούκαστλ

Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους - Τι ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης