Επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια: «Ναι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια: «Ναι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Υποστηρίζω πλήρως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το συντομότερο δυνατό ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν

ursula1
H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της σήμερα στα Σκόπια εξέφρασε την πλήρη στήριξή της αναφορικά με την έναρξή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

«Υποστηρίζω πλήρως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το συντομότερο δυνατό. Μην χάνετε την πίστη σας, έχετε διανύσει μεγάλη απόσταση, πετύχατε μεγάλη πρόοδο. Έχετε την υποστήριξη πολλών φίλων στην ΕΕ και ας δουλέψουμε άξια για να πραγματοποιηθεί πλέον η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με την ΕΕ (σ.σ.η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, μετά τη συνάντησή που είχε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

«Η αλήθεια είναι ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στην ΕΕ και σας θέλουμε δίπλα μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ η ίδια υποστηρίζουμε ότι έχετε κάνει μεγάλη πρόοδο και θέλω να είμαι σαφής ότι τώρα η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί» πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χαιρέτισε ακόμη τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα, ειδικά, όπως είπε, στον τομέα του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.



Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, στη συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, εξέφρασε, όπως είπε ο ίδιος, την ελπίδα πως οι ηγέτες των κρατών -μελών της ΕΕ θα επιβεβαιώσουν την ισχυρή δέσμευση για την ένταξη της περιοχής στην Ένωση και σημείωσε ότι οποιοδήποτε εμπόδιο προς την κατεύθυνση αυτή ενθαρρύνει οπισθοδρομικές δυνάμεις στην περιοχή που αντιδρούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση, η επίσημη έναρξη των οποίων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να υποστηρίξει μία τέτοια εξέλιξη λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της. Η Σόφια κατηγορεί επίσης τα Σκόπια για αντιβουλγαρική ρητορική και απροθυμία να εφαρμόσουν μια διμερή συμφωνία φιλίας μεταξύ των δύο χωρών από το 2017.

Αύριο αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί τη Σόφια για να εξετάσει αν η Βουλγαρία θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση που τηρεί αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν μετέβη στα Σκόπια από τα Τίρανα, όπου προηγουμένως σήμερα είχε συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιεί από σήμερα και μέχρι την 1η Οκτωβρίου περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα λάβει χώρα στις 6 Οκτωβρίου στη Σλοβενία.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της αυτής θα επισκεφθεί ακόμη το Κόσοβο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.


Ειδήσεις σήμερα:

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε τέσσερις ιστοσελίδες ψεκ με fake news για covid

Σοφία Μουτίδου: Από την αποθέωση στη σταύρωση, σε 1.200 δευτερόλεπτα


Μακρόν για Ελλάδα: Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι γερή και συνεχίζεται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης