Κυπριακό: Γεύμα Γκουτέρες - Αναστασιάδη - Τατάρ με περιορισμένες προσδοκίες

Κυπριακό: Γεύμα Γκουτέρες - Αναστασιάδη - Τατάρ με περιορισμένες προσδοκίες

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του είπε πως η αισιοδοξία του είναι περιορισμένη, λόγω των ακραίων θέσεων τις οποίες η Τουρκία και κατ΄ επέκταση ο κ.Τατάρ εκφράζουν

1440x810_cmsv2_5af092b6-c71b-5a3b-8ad4-b6a10fffafcd-4913208
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ θα παρακαθίσουν σήμερα το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) σε κοινό γεύμα στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι πιθανότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Γκουτέρες τις προηγούμενες μέρες είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, ακούγοντας τις θέσεις των δύο πλευρών. Οι προσδοκίες για πρόοδο είναι περιορισμένες καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει σε αλλαγή της βάσης λύσης του κυπριακού επιθυμώντας την επιλογή των δύο κρατών και εγκαταάλειψη του στόχου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του είπε πως η αισιοδοξία του είναι περιορισμένη, λόγω των ακραίων θέσεων τις οποίες η Τουρκία και κατ΄ επέκταση ο κ.Τατάρ εκφράζουν.

Μιλώντας την Παρασκευή από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε επίσης για την αποφασιστικότητά του για επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο την 25η Νοεμβρίου, 2019.

Από την πλευρά του ο Ε. Τατάρ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του το Σάββατο στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε πως ο κ. Γκουτέρες του επιβεβαίωσε ότι θα διορίσει έναν «προσωπικό απεσταλμένο» για το Κυπριακό, οι αρμοδιότητες του οποίου δεν θα υπερβαίνουν εκείνες που είχε η μέχρι σήμερα απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ. Είπε ακόμη πως ο ίδιος επανέλαβε στον κ. Γκουτέρες την αντίθεσή του στον διορισμό ενός «ειδικού απεσταλμένου».

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε, στη Νέα Υόρκη, αποχαιρετιστήρια συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ, ενόψει του τερματισμού των καθηκόντων της ως Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ειδήσεις σήμερα:

Γερμανικές εκλογές: Πρώτο το SPD με 25,7% - Τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένο το 100% των ψήφων

Πάμε για νέα κρίση;

«Αυτόχθονας... Έλληνας ιθαγενής» ζητά 5 εκατ. ευρώ από αστυνομικό που του «έκοψε» πρόστιμο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης