Δείτε live: Η Βουλή αποφασίζει για την παραπομπή του Νίκου Παππά σε ειδικό δικαστήριο

Δείτε live: Η Βουλή αποφασίζει για την παραπομπή του Νίκου Παππά σε ειδικό δικαστήριο

Σε εξέλιξη η συζήτηση για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών

pappas_apofasi_eidiko_dikastirio
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών αλλά και την απόπειρα δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ channel και προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας οι βουλευτές υπογραμμίζουν τα ευρήματα της έρευνας που αποδεικνύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσουν τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών, να ποδηγετήσουν τα ΜΜΕ και να ελέγξουν τους αρμού της εξουσίας. Παράλληλα καλούν τον πρώην υπουργό Ν. Παππά να δώσει πειστικές απαντήσεις για το περιεχόμενο των sms που αντάλλασε με τον κ. Χρήστο Καλογρίτσας σε μια περίοδο που ο ίδιος ήταν αρμόδιος για την θεσμική θωράκιση του διαγωνισμού και ο γνωστός εργολάβος υποψήφιος καναλάρχης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο κ. Νίκος Παππάς επιχειρούν να υποβαθμίσουν την βαρύτητα του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και εστιάζουν στο γεγονός ότι το τελικό πόρισμα δεν συμπεριέλαβε το κακούργημα της δωροληψίας καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς αποδείξεις.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συνεδρίαση από την αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων:



Θ. Πλεύρης: Τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη του Ν. Παππά

Για την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας έκανε λόγο ο κ. Θάνος Πλεύρης. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ανέφερε στην τοποθέτησή του πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στόχο να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Χρειαζόταν να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Για τη δικαστική εξουσία ανέλαβε ο Παπαγγελόπουλος , το δε σκέλος που είχε να κάνει με τα ΜΜΕ το ανέλαβε ο κ. Παππας».

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ έγινε με παράνομες μεθοδεύσεις από τον τότε αρμόδιο υπουργό για τον οποίο υπογράμμισε ότι «ο κ. Καλογρίτσας τον μνημονεύει ως «Λεβέντη μου» και «καμάρι μου».

«Τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη Παππά. Ήθελε κανάλι με μπροστινό τον Καλογρίτσα το οποίο θα ελέγχεται 100% από τον κ. Παππά. Ο Υπουργός που είχε τον έλεγχο του διαγωνισμού κανόνιζε τις ς συναντήσεις Καλογρίτσα – CCC» είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης. «Ο υπουργός που έπρεπε να θέσει τους κανόνες και να απέχει από την διαδικασία μπήκε ως εγγυητής της διαδικασίας, και κανόνιζε να έρθουν τα λεφτά» ανέφερε για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο πως ο καλύτερος μάρτυρας της υπόθεσης είναι ο ίδιος ο κ. Παππάς.

Πέραν αυτών είπε πως «με εντολή Παππά ο Βαξεβάνης στοχοποιούσε συζύγους πολιτικών αντιπάλων όπως την σύζυγο του κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού» και συμπλήρωσε: «Τότε λειτουργούσε ως εκτελεστικός βραχίονας ο Βαξεβάνης. Τώρα μάλλον αυτός σας δίνει τον τόνο».

Θ. Τζάκρη: Χωρίς στοιχεία η παραπομπή Παππά

Σφοδρή επίθεση στη Δικαιοσύνη για το απαλλακτικό βούλευμα στον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου εξαπέλυσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. «Γέλασε το πανελλήνιο με το βούλευμα με το οποίο απαλλάχθηκε ο δικηγόρος των οφσόρ. Που ήρθατε να μας πείτε να του ζητήσουμε και συγγνώμη γιατί τον κατηγορήσαμε κιόλας» είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια υποστήριξε πως η ΝΔ παρέπεμψε σε προανακριτική έναν πρώην Υπουργό και στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού χωρίς κανένα στοιχείο. «Μόνο με τον λόγο ενός νταραβεριτζή εργολάβου οπού γυρνάει από δω κι από κει σαν τον ψευδομάρτυρα μπας και κονομήσει τρία εκατομμυριάκια» σημείωσε για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Πετάτε λάσπη στον πολιτικό σας αντίπαλο. Αηθέστατη η επίθεση. Αντί για δημόσιο έπαινο αντιμετωπίζει σήμερα ευτελείς κατηγορίες».

Ν. Παππάς: Είναι στιγμή δικαίωσης γιατί το πόρισμα της ΝΔ δεν έχει ενδείξεις για το κακούργημα δωροληψίας

Απόλυτα δικαιωμένος για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών δήλωσε στην Βουλή ότι αισθάνεται ο κ. Νίκος Παππάς.

Απόλυτα δικαιωμένος για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών δήλωσε στην Βουλή ότι αισθάνεται ο κ. Νίκος Παππάς

«Είναι στιγμή δικαίωσης γιατί το πόρισμά σας παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για το κακούργημα που τολμήσατε να με κατηγορήσετε (σ.σ. δωροληψία)» είπε χαρακτηριστικά κατά την συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής που ζητά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος για να προσθέσει: «Επαναλαμβάνω ότι έχω κάνει το καθήκον μου στην παράταξη που έχω την τιμή να υπηρετώ και στον λαό. Είμαι υπερήφανος που ρυθμίσαμε το τηλεοπτικό τοπίο. Είμαι υπερήφανος που το Δημόσιο εισέπραξε αντίτιμο για τις τηλεοπτικές άδεις για πρώτη φορά. Και αν έχει παραβεί κάποιος ή κάποια το καθήκον τους είναι όσοι θήτευαν σε αυτό το χαρτοφυλάκιο και δεν προστάτεψαν το δημόσιο συμφέρον και τις θέσεις εργασίας. Αντιλαμβάνεστε πόσα έσοδα έχει απολέσει το δημόσιο; Πάνω από 1 δις ευρώ».

Πάντως, ο 
πρώην υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί για το περιεχόμενο των sms που αντάλλασσε με τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα και τα οποία δείχνουν ότι ο τοτε αρμόδιος υπουργός για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό καθοδηγούσε έναν εκ των υποψηφίων.

Μάλιστα, όταν ο κ. Παππάς κατέθεσε για τα πρακτικά διάφορα έγγραφα που κατά τον ίδιο αποδεικνύουν την ορθότητα των χειρισμών του, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος αναρωτήθηκε «είναι και τα sms με τον Καλογρίτσα στον φάκελό σας;» ενώ ο πρώην υπουργός του απάντησε «εμείς δεν έχουμε πακιστανικά τηλέφωνα».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. 
Παππάς ανέφερε ότι η εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί «απόλυτη δικαίωση της προσπάθειάς μας. Η δικαίωση μιας πολιτικής που θωρακίστηκε από το ΕΣΡ για τον ορισμένο αριθμό αδειών και από το ΣτΕ για το ύψος τιμήματος. Διπλή δικαίωση γιατί ο νόμος αυτός είναι ο νόμος που εφαρμόζεται και σήμερα με κάποιες αποκλίσεις. Η κυβέρνηση επέλεξε σήμερα να υπηρετήσει τα συμφέροντα μειώνοντας το ελάχιστο όριο απασχόλησης και το ύψους του αντιτίμου».

Τέλος, ο 
πρώην υπουργός επανέλαβε ότι μιλούσε με όλους τους παράγοντες του τηλεοπτικού κλάδου και πως «δεχόμουν τα αιτήματά τους. Πολλές φορές παράλογα. Θεωρώ ότι προασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον».

Β. Κεγκέρογλου: Υπερ της παραπομπής Παππά

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε: «Ως Κίνημα Αλλαγής, θα ψηφίσουμε να συνεχιστεί η διαδικασία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και

Επιπλέον προτείνουμε το πόρισμα, οι πληροφορίες και όλα τα στοιχεία της επιτροπής να διαβιβαστούν:

α) Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να προχωρήσει η δέουσα συσχέτιση με υφιστάμενες ποινικές δικογραφίες.

β) Στην Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων σχετικών με τη μεταφορά και νομιμοποίηση χρηματικών ποσών από παράνομη δραστηριότητα».

Κλείσιμο
Τέλος το ΚΚΕ επισήμανε ότι επιβεβαιώθηκαν οι σοβαρές πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού ωστόσο από την έρευνα δεν προέκυψαν επαρκείς αποδείξεις για την ποινική του ευθύνης.

Δ. Μαρκόπουλος: Ο Ν. Παππάς να αφήσει τους σχολιασμούς και να απαντήσει για τα sms

Απαντήσεις για το περιεχόμενο των sms που αντάλλασε ο Νίκος Παππάς με τον Χρήστο Καλογρίτσα ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός κατά την τοποθέτησή του για το πόρισμα της προανακριτικής που τον ερεύνησε για τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών, δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα.

«Καλές οι γενικούς επισημάνσεις του κυρίου Παππά όμως δεν είναι σχολιαστής. Να μας απαντήσει λοιπόν ποσά μηνύματα είχε στείλει ή λάβει από τον Καλογρίτσα. Να απαντήσει εάν γνώριζε για εικονικές συμβάσεις. Να πει εάν ζητούσε βοήθειες από επιχειρηματίες όπως οι Κοντομηνάς και Μαρινακης. Ο κ Παππας δεν είναι σχολιαστής. Να μιλήσει τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος για να προσθέσει: «Και κάτι για τον κύριο Καλογρίτσα: κάποιοι σχολίασαν ότι τον πίεσα σκληρά να μιλήσει. Πιστεύω ακράδαντα πως ο Καλογριτσας επέλεξε να πει λίγα. Να κρατήσει μέσα του τα ...πολλά. Ηταν σάρκα από τη σάρκα του ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε πως το «αριστερό αίμα νερό δεν γίνεται». Οι 14 ημέρες που κέρδισε αρνούμενος να έλθει να καταθέσει δήθεν για τον εμβολιασμό του ήταν καθοριστικές. Άλλαξαν πράγματα. Σε αυτές της ημέρες παίχτηκαν πολλά».

Να σημειωθεί ότι από τις τοποθετήσεις των κομμάτων προκύπτει ότι υπερ της παραπομπής του κ. Νίκου Παππά θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει και Ελληνική Λυση και ΜεΡΑ25 θα απέχουν. Η μυστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι 18-24 «οδηγούν» την επιδημία λόγω πάρτι - Αύξηση και στις μολύνσεις παιδιών

Γονικές παροχές: Πότε «τσιμπάει» η εφορία τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους

Νεογνό 14 ημερών με κορωνοϊό στην παιδιατρική κλινική του Ρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης