Πανικός στο Μαξίμου
Σε πανικό βρίσκεται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο προσπαθεί να συγκαλύψει την εμπλοκή δικών του στελεχών στο σκάνδαλο της Ζίμενς και παράλληλα έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών.
Το ότι οι φήμες φέρνουν τα στελέχη αυτά να είναι κοντά στον πρωθυπουργό επιδεινώνει τα πράγματα για την κυβέρνηση. Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τους υπουργούς τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται απειλούν με μηνύσεις και αγωγές.
Ενδεικτική του
Σε πανικό βρίσκεται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο προσπαθεί να συγκαλύψει την εμπλοκή δικών του στελεχών στο σκάνδαλο της Ζίμενς και παράλληλα έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών.
Το ότι οι φήμες φέρνουν τα στελέχη αυτά να είναι κοντά στον πρωθυπουργό επιδεινώνει τα πράγματα για την κυβέρνηση. Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τους υπουργούς τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται απειλούν με μηνύσεις και αγωγές.
Ενδεικτική του πανικού είναι η σημερινή στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πρες ρουμ αναφορικά με το θέμα του υπουργού ο οποίος τον Ιούνιο του 2005 συνταξίδευσε με τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο σε Μόναχο, Φρανγκφούρτη, Γουέστιν Λειψίας και Ζάλσπουργκ όπως αποκάλυψε η «Ελευθεροτυπία». Η πληροφορία προέρχεται από την κατάθεση της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου η οποία επιπλέον είπε ότι το ταξείδι επιβεβαιώνεται και από την «σχετική αλληλογραφία».
Το επίμαχο διάστημα στα γήπεδα των πόλεων που αναφέρει η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου διεξαγόταν το κύπελλο συνομοσπονδιών στο οποίο έπαιρνε μέρος η Ελλάδα ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ήταν πολύ «ιν» μάλιστα να παρακολουθεί κανείς τότε τα παιχνίδια της Εθνικής μας –που είχε τις δάφνες του euro 2004-και πήγαιναν διάφοροι σελέμπριτις όπως ο κ. Σάκης Ρουβάς. Στις 16 Ιουνίου του 2005 η Ελλάδα είχε παίξει με την πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία και είχε ηττηθεί 3-0. Στο γήπεδο της Λειψίας βρισκόταν και παρακολούθησε το παιχνίδι ο κ. Μιχάλης Λιάπης γνωστός ποδοσφαιρόφιλος που τότε ήταν υπουργός Μεταφορών. Στην αρμοδιότητά του ήταν ο ΟΣΕ που είχε ανοίξει μεγάλες δουλειές με την Ζίμενς.
Ο κ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να απαξιώσει την κατάθεση της γραμματέως στον εισαγγελέα συγχέοντάς την τεχνιέντως με «φήμες» γύρω από την υπόθεση και αντιδιαστέλλοντάς την με την περίπτωση Τσουκάτου. «Δεν μου προκύπτει εμένα και δεν προκύπτει στην κυβέρνηση να είναι υπαρκτό ένα τέτοιο θέμα. Δηλαδή, κάποιος υπουργός να ταξίδεψε με έξοδα κάποιας εταιρείας, της συγκεκριμένης εταιρείας που αναφέρεται» είπε ο κ. Ρουσόπουλος. Είναι παράδοξο ότι ο εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου προστάτευσε τον υπουργό και δεν ρώτησε το όνομά του. Ο κ. Αθανασίου εξήγησε την στάση του λέγοντας ότι αν αποκάλυπτε το όνομα του υπουργού τότε θα έπρεπε να σταματήσει την έρευνα και να διαβιβάσει την δικογραφία στην Βουλή. Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι στην πορεία της έρευνας θα «χαθεί» η αλληλογραφία και στην συνέχεια θα δεχθεί πιέσεις η γραμματέας να αλλάξει την κατάθεσή της. Παράδοξο όμως είναι και το ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει την δική της έρευνα για να ανακαλύψει ποιος είναι ο υπουργός της.
Ο κ. Ρουσόπουλος έλεγε στο πρες ρουμ «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα» λες και η κατάθεση της κ. Τσακάλου και η αλληλογραφία του κ. Χριστοφοράκου δεν είναι στοιχεία στον εισαγγελέα. Πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «εάν υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ναι, βεβαίως, οφείλει να το δηλώσει».
Η κυβέρνηση κινείται στην γραμμή της συγκάλυψης που χάραξε από την περασμένη εβδομάδα. Έτσι αποφεύγει να κάνει την δική της έρευνα για τον υπουργό όπως απέφυγε να ερευνήσει αν είναι βάσιμη η καταγγελία του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη για υπουργό που ταξίδευσε στις 3-12-2007 με τον κ. Χριστοφοράκο στην Ζυρίχη με έξοδα βέβαια της Ζίμενς. Έχει ενδιαφέρον να φανεί αν είναι το ίδιο πρόσωπο.
Από την περασμένη εβδομάδα ο άξονας Μαξίμου-Ρηγίλλης διαρρέει με τα παπαγαλάκια του ότι η υπόθεση Ζίμενς θα κλείσει στον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεν θα βγουν ονόματα υπουργών. Ωστόσο το θέμα πλέον έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πηγές. Το ταξείδι του υπουργού με τον κ. Χριστοφοράκο δεν ήταν βέβαια μέσα στους υπολογισμούς του Μαξίμου. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους βουλευτές της ορισμένοι εκ των οποίων είναι εξοργισμένοι καθώς θεωρούν ότι «θα χρεωθεί όλη η παράταξη τις αμαρτίες ορισμένων καθώς επίσης και την ευθύνη για το κουκούλωμα της υπόθεσης». Το ότι οι φήμες από την περασμένη εβδομάδα αφορούν τον κ. Μιχάλη Λιάπη δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τον προστατεύσει γιατί είναι εξάδελφος του πρωθυπουργού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr