Στα άκρα η σύγκρουση για τον Κουφοντίνα: Συζητείται σήμερα το αίτημα για μεταγωγή του

Στα άκρα η σύγκρουση για τον Κουφοντίνα: Συζητείται σήμερα το αίτημα για μεταγωγή του

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επιχείρησε και χθες να διορθώσει την προ τριημέρου δήλωσή του ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν», λέγοντας χαρακτηριστικά στη Βουλή «ενώπιον των Ελλήνων θέλω να λογοδοτήσω, να εξηγήσω και να αποκαταστήσω»

koufontinas
Με την κυβέρνηση να βλέπει ότι οι χειρισμοί της στην υπόθεση Κουφοντίνα επικροτούνται δημοσκοπικά, τη δικαιοσύνη να μην αποδέχεται το αίτημα του απεργού πείνας για αναβολή της ποινής του και τον ίδιο τον κατάδικο για δολοφονίες της 17Ν να συνεχίζει το απονενοημένο διάβημά του, η κατάσταση φαίνεται να οδηγείται στα άκρα, την ώρα μάλιστα που η πολιτική αντιπαράθεση δεν λέει να κοπάσει – τουναντίον η κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται με αφορμή τις δηλώσεις Δρίτσα, όπως και οι διαδηλώσεις προς υπεράσπιση του αιτήματος του φυλακισμένου για μεταφορά του στον Κορυδαλλό.

Χθες βράδυ δημοσιοποιήθηκε η πρώτη έρευνα που μέτρησε τις διαθέσεις της κοινής γνώμης απέναντι στο θέμα. Η MRB κατέγραψε μεγάλη αποδοχή των χειρισμών της κυβέρνησης από την κοινή γνώμη, κάτι που ενδεχομένως θα μετρήσει ώστε να μην υπάρξει καμία υποχώρηση, απέναντι στην πίεση που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση και τις διαδηλώσεις για προστασία της ζωής του Κουφοντίνα, για την οποία εκφράζονται πλέον όλο και πιο ισχυροί φόβοι.

Σύμφωνα με την MRB, το 60,4% συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τους οποίους απορρίπτει το 18,5% (περίπου αντίστροφα, δηλαδή αρνητικά είναι τα ποσοστά για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ το 69,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα του Κουφοντίνα ανεξάρτητα με τις συνέπειες που θα έχει στην υγεία του. Μόλις το 5,5% ζητά να ικανοποιηθεί το αίτημά του ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία του.

Υπό αυτό το πρίσμα και καθώς το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε χθες το αίτημά του για αναβολή της ποινής του, ο Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας για 56η ημέρα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του, συνίσταται σε δική του επιλογή. Ο δικηγόρος του Κουφοντίνας Θέμης Σοφός

Δήλωσε ότι «η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική “ανακοπή καρδιάς” και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια».

Κλείσιμο
Μετά τη χθεσινή δικαστική απόφαση, είναι πιθανό την ίδια τύχη να έχει και το αίτημα του υπέβαλλε η πλευρά Κουφοντίνα και θα συζητηθεί σήμερα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πολιτική κόντρα

Στο μεταξύ η πολιτική σύγκρουση γύρω από το θέμα Κουφοντίνα συνεχίζει με αμείωτη ένταση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επιχείρησε και χθες να διορθώσει την προ τριημέρου δήλωσή του ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν», λέγοντας χαρακτηριστικά στη Βουλή «ενώπιον των Ελλήνων θέλω να λογοδοτήσω, να εξηγήσω και να αποκαταστήσω».

Αποκήρυξε ρητά τη βία και την τρομοκρατία, δήλωσε σεβασμό στα θύματα της 17Ν και τους συγγενείς τους και παραδέχθηκε ότι έχει την ευθύνη «γιατί δεν φρόντισα ο λόγος μου να είναι απολύτως σαφής όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις και να μην αφήνονται περιθώρια διπλών και τριπλών αναγνώσεων και παρερμηνειών». Έθεσε δε και το γενικότερο πλαίσιο, λέγοντας πως «είναι ξεκαθαρισμένο χωρίς περιστροφές ότι δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά. Είμαστε στην αντίθετη πλευρά. Να μην ηρωοποιήσουμε κανέναν, να μην πολώσουμε το κλίμα... Κανείς μας δεν δέχτηκε ότι μπορεί να αναθέτει κανείς στον εαυτό του, στο όνομα οποιασδήποτε ιδέας, να γίνεται τιμωρός ή εκτελεστής κάποιου που έχει ευθύνη για το ένα ή άλλο ζήτημα, η αγωνία μου είναι να μην ξαναγίνει με αφορμή τη 17 Νοέμβρη όσα έγιναν όταν αυτή ήταν στο φόρτε της και το πολιτικό σύστημα δηλητηριαζόταν».

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε το ατυχές των αρχικών δηλώσεων Δρίτσα, η κυβέρνηση συνεχίζει το πρέσινγκ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει να βρίσκεται σε αμηχανία με την τροπή που έλαβαν πλέον τα πράγματα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο καταλόγισε ότι «δεν βρήκε μια λέξη για τις απαράδεκτες δηλώσεις Δρίτσα», ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αβαντάρει την τακτική του απεργού πείνας: «Τι κάνει ο Κουφοντίνας; Λέει πως ‘αν το αίτημα μου δεν γίνει δεκτό, ο στρατός μου θα κάψει την Ελλάδα'. Αυτό λέει ο Κουφοντίνας. Και τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέρει και το ΚΙΝΑΛ; Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Βγαίνει και λέει να γίνει δεκτό το αίτημα του Κουφοντίνα, ακόμα και αν είναι παράνομο, ακόμα και καταπατά τους κανόνες του δικαίου. Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει για να μην χαθεί μια ανθρώπινη ζωή».

Κεραυνοί Ντόρας

Νωρίτερα χθες το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη με άρθρο της (στα ΝΕΑ) χρέωνε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέχει πολιτική και ιδεολογική κάλυψη στην τρομοκρατία: «Γιατί λοιπόν υπάρχει ακόμα τρομοκρατία στην Ελλάδα ενώ έχει τελειώσει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη; Διότι στην Ελλάδα η τρομοκρατία έχει ιδεολογική και πολιτική κάλυψη….

…Αλλά Ως Εδώ. Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα ξεχείλισαν το ποτήρι. Σας κατηγορώ, κ. Δρίτσα, και όποιον συμμερίζεται τη λογική σας, ότι έχετε ευθύνη για τη συνέχιση της ανοχής στα φαινόμενα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα!

Σας κατηγορώ, γιατί με τις φασιστικές σας δηλώσεις προσβάλατε νεκρούς! Σας κατηγορώ, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί επιτρέψατε στη νεολαία σας να στοιχηθεί πίσω από το πανό «Γεννήθηκα τη 17 Νοέμβρη», ταΐζοντας έτσι το τέρας του διχασμού για πολιτικό όφελος.

Σας κατηγορώ, διότι κάποιοι, λίγοι ελπίζω, δίνετε πολιτική κάλυψη στην τρομοκρατία ή, στην καλύτερη περίπτωση, την ανέχεστε» έγραφε η κυρία Μπακογιάννη.

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΕΡΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε πάντως δια ανακοινώσεων και δηλώσεων ότι η αριστερά δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία, ενώ απέρριψε και τις κατηγορίες ότι στελέχη της υιοθετούν φιλοτρομοκρατικές θέσεις. Το γραφείο Τύπου του κόμματος μάλιστα επιτέθηκε στην ΕΡΤ για τα όσα αναφέρθηκαν στο δελτίο ειδήσεων, τονίζοντας τα εξής: «Κάθε μέρα που περνάει ο κ. Ζούλας, ο κ. Καφαράκης και ο κ. Τρουπής καταγράφουν νέο ρεκόρ αθλιότητας και χυδαίας γκεμπελικής προπαγάνδας. Σήμερα στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης χρέωσαν στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το γνωστό πανό υπέρ του τρομοκράτη Κουφοντίνα. Τα βγάζουν τα λεφτά τους σε ξεφτίλα και με το παραπάνω, δεν την πήραν τσάμπα την αύξηση από τον κ. Μητσοτάκη».

Παρέμβαση Μπερνς

Σημειωτέον ότι παρέμβαση στην υπόθεση έκανε ο Aμερικανός πρώην πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση καλά κάνει και αρνείται να κάνει το χατίρι στον Κουφοντίνα, καθώς έχει κάθε δικαίωμα να αρνείται χάρες στον καταδικασμένο για τρομοκρατία.

Ειδήσεις σήμερα

Ο Σακίλ Ο'Νιλ συμμετείχε σε αγώνα πάλης και αποχώρησε με ασθενοφόρο-Δείτε βίντεο

Αφρική: Τουλάχιστον 20 μετανάστες πνίγηκαν όταν διακινητές τους πέταξαν στη θάλασσα

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ πήρε δώρο δυο κουτάβια-Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης