Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα και Λιγνάδη

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα και Λιγνάδη

«Μην τον αφήσετε να πεθάνει», λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ - «Ο Κουφοντίνας ζητά από την κυβέρνηση να παραβιάσει το νόμο», απαντά η ΝΔ - Αποστάσεις Ραγκούση από τους χυδαίους ισχυρισμούς για την υπόθεση Λιγνάδη

vouli-syzitisi-5
Σφοδρή σύγκρουση εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις υποθέσεις Κουφοντίνα και Λιγνάδη.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν να καταγγείλουν την κυβέρνηση για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων του καταδικασμένου για δολοφονίες και τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα ενώ υποστήριξαν ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιχείρησε την «συγκάλυψη» των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για την αποτρόπαια δράση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης αντέδρασε με σφοδρότητα υπογραμμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί ως «συνήγορος του Κουφοντίνα» ενώ υπενθύμισε πως ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2019 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα δημιουργώντας ευμενέστερο πλαίσιο για τους βιαστές.

Πάντως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από χυδαίους ισχυρισμούς που αναπαράγονται και από στελέχη του δικού του κόμματος μιλώντας για «προσεγγίσεις που δεν απέχουν από την χυδαιότητα με διαδικτυακά hushtag #ΝΔ_παιδεραστές. Παιδεραστές προφανώς και δεν είστε και είναι αδιανόητο να το επικαλείται κάποιος».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης απαντώντας στις τοποθετήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε «η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ορίσει τις φυλακές τύπου Γ ώστε να πηγαίνουν εκεί καταδικασμένοι και για τρομοκρατία. Σε αυτές τις φυλακές δεν υπήρχε το δικαίωμα αδειών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε καταργεί αυτού του είδους φυλακών και έδωσε δικαίωμα και στους τρομοκράτες να πηγαίνουν σε αγροτικές φυλακές και να έχουν άδειες και ευμενέστερο πλαίσιο. Με αυτό το πλαίσιο πήγε ο Κουφοντίνας στις αγροτικές φυλακές. Ένας άνθρωπος με 11 καταδίκες πηγαίνει σε ήπια κράτηση. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να επαναφέρει εν μέρει το καθεστώς που ίσχυε. Έχουμε το δικαίωμα ως κυβέρνηση; Το ψηφίσαμε κόντρα σε εσάς. Τι λέει ο Κουφοντίνας; Λέει πως τώρα που καταργήθηκαν οι αγροτικές φυλακές θέλει να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Οι φυλακές Κορυδαλλού όμως έχουν γίνει φυλακές υπόδικων και όχι καταδικασμένων. Αυτό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και το συνεχίζουμε και εμείς. Επομένως ο Κουφοντίνας ζητά από την κυβέρνηση να παραβιάσει το νόμο.

Είναι κυριαρχικό δικαίωμα του κάθε κρατούμενου το πού θα εκτίσει την ποινή του; Εσείς ήδη ορίσατε ευμενέστερο πλαίσιο και ο Κουφοντίνας θα εκτίσει την ποινή του σε ένα χρόνο. Αυτό δεν μπορούμε να το διορθώσουμε».

Κλείσιμο
Παράλληλα υπογράμμισε «Η παράταξη ξέρει ότι όλοι μας κινδυνεύουμε κάθε ημέρα από ανθρώπους όπως ο Κουφοντίνας. Είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε πως όταν φεύγουμε από το σπίτι μας και χαιρετούμε τα παιδιά μας μπορεί να μας σκοτώσει ένας Κουφοντίνας. Εσείς έρχεστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι του Κουφοντίνα και εμείς ως πληρεξούσιοι δικηγόροι των θυμάτων του Κουφοντίνα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Λιγνάδη κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία καθώς όπως είπε οι αλλαγές που επέφερε στον Ποινικό Κώδικα επέφεραν ευμενέστερη μεταχείριση για πράξεις βιασμού όπως αυτές που αποκαλύπτονται γύρω από το ελληνικό metoo.

«Ο προηγούμενος Ποινικός κώδικας όριζε για τον βιασμό πως όποιος με σωματική βία ή οποιαδήποτε απειλή προβαίνει σε αυτή την πράξη καταδικάζεται σε 5 έως 20 έτη. Ακόμα και αυτοί που λένε «θα σε καταστρέψω δεν θα βρεις δουλειά» για να προχωρήσουν σε βιασμούς καταδικάζονταν από 5 – 20 έτη.

Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το αλλάζει. Και λέει ότι όποιος με σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας βιάζει τότε καταδικάζεται από 5 έως 15 έτη. Όλες οι άλλες απειλές σαν αυτές που ακούμε σήμερα τις κάνατε αρχικά πλημμέλημα και μετά ελαφρύ κακούργημα. Όλα αυτά θα κριθούν πολιτικά πολύ αυστηρά.

Σε «νεκρό χρόνο» οι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας ήρθαν τον Νοέμβριο του 2019 και πρότειναν την διόρθωση κάποιον βαριών αστοχιών. Είπαμε ότι για τον βιασμό η τιμωρία πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 έτη στο ελάχιστο και όχι 5 και στον ομαδικό βιασμό να έχουμε ισόβια. Αυτές τις διατάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταψήφισε. Άρα θέλετε μικρότερες ποινές».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «η πολιτική ευθύνη είναι σε όσα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε μια ατυχή δήλωση μιας καλής υπουργού. Κάθε φορά που ανεβαίνετε στο βήμα να ζητάτε συγγνώμη από τα θύματα γιατί φέρατε ευμενέστερο πλαίσιο για τους θύτες».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε για την υπόθεση Κουφοντίνα: «είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και στο ζήτημα για το οποίο κωφεύετε. Υπάρχουν παρεμβάσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα μια υπόθεση που οδηγείται ενδεχομένως σε δραματική εξέλιξη για την ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές πράξεις γιατί θέλετε να υπάρξει μια εμβληματικού τύπου εκδίκηση στο πρόσωπό του».

Πρόσθεσε «Τι ζήτησε; Έχει ζητήσει να εφαρμοστεί ο νόμος της ΝΔ που καταργήσατε αγροτικές φυλακές και να επιστρέψει στην φυλακή από την οποία είχε μεταταχθεί. Αυτό το απλούστατο αίτημα για το οποίο έχουν βγει διεθνείς οργανώσεις και προσωπικότητες της πνευματικής ζωής. Είναι αδιανόητο αυτό που κάνετε. Είδατε τα ερωτήματα του Συνηγόρου του Πολίτη; Επιφυλαχθήκατε να απαντήσετε. Δεν έχουμε Ανεξάρτητες Αρχές για να τις ακούμε όποτε μας συμφέρει» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Κάποτε υπήρξε η αντίληψη πως από το τρικάκι μέχρι την τρομοκρατική δράση δεν υπάρχει απόσταση. Έχει σχέση με κράτος δικαίου αυτή η αντίληψη; Πρέπει να πάρετε αποφάσεις συνολικά για να σταματήσει η επέλαση της αστυνομοκρατίας. Να πάρετε την αυτονόητη απόφαση για να σταματήσει από πλευράς κράτους δικαίου η παραβίαση νόμιμων δικαιωμάτων αυτού του κρατουμένου». Τέλος ανέφερε πως είναι απαράδεκτη η τακτική του διαχωρισμού σε συνηγόρους καταδικασμένων και θυμάτων.

Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου ζήτησε την ικανοποίηση των αιτημάτων του καταδικασμένου δολοφόνου της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συγκάλυψη» στην υπόθεση Λιγνάδη. «Συζητούμε ένα δικαιωματικό νομοσχέδιο την ώρα που τα δικαιώματα κρατουμένων καταπατούνται. Τα δικαιώματα του Δημήτρη Κουφοντίνα καταπατούνται. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Κουφοντίνα να πεθάνει. Να σεβαστεί η κυβέρνηση τους νόμους και να αποδείξει ότι η ελληνική δημοκρατία είναι κράτος δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ για τον Λιγνάδη είπε «η κορυφή της ελληνικής πολυκατοικίας, ο πρωθυπουργός και η υπουργός δηλώνουν εξαπατημένοι από τον άνθρωπο που διόρισαν. Επι 3 εβδομάδες με την σιωπή τους σηματοδοτούν έμπρακτη συγκάλυψη».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Γιώργος Καμίνη υπογράμμισε πως «είναι ανεπίτρεπτο να μην γνώριζε η κυρία Μενδώνη» τις φρικώδεις πράξεις του Δημήτρη Λιγνάδη, πρόσθεσε ωστόσο για την τακτική που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πως «Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε ο δημόσιος διάλογος να εκπέσει σε άκρατο εκχυδαϊσμό και στην τοξικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που καθημερινά καταγγέλλουν αποτρόπαιες εμπειρίες. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να πνιγούν οι φωνές αυτές στο τέλμα της πολιτικής μικροπρέπειας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα θα έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία που παρακολουθεί αποσβολωμένη τι συμβαίνει».

Ειδήσεις σήμερα:

Γούντι Άλεν: «Γεμάτο ψέματα» το ντοκιμαντέρ του HBO - Δεν ασέλγησα στην υιοθετημένη κόρη μου

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία: Βγάζει 87 πλοία σε Αιγαίο και Μεσόγειο για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Βίντεο: Κι άλλο Boeing 777 είχε εμφανίσει πρόβλημα μετά την απογείωση τον ΔεκέμβριοΧ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης