Βουλή: Φρένο στον πολιτικό βούρκο - Τι θα πει ο Μητσοτάκης την Πέμπτη

Βουλή: Φρένο στον πολιτικό βούρκο - Τι θα πει ο Μητσοτάκης την Πέμπτη

Πώς θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός τις ψεκασμένες θεωρίες τύπου #ΝΔπαιδεραστές που ανατροφοδοτούνται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Κάλυψη των χειρισμών της Λίνας Μενδώνη και παραδοχή των λάθος χειρισμών - Πώς διχάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο κίνδυνος για διολίσθηση σε ένα ιδιότυπο ελληνικό QAnon που ανατροφοδοτείται από όψιμους πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές

tsipras-mitsotakis-arthro
Οι τρομακτικές αποκαλύψεις της υπόθεσης Λιγνάδη, τα στοιχεία για παιδεραστία και βιασμούς ανηλίκων από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αναμειγνύονται με ανυπόστατες φήμες, ψεκασμένες θεωρίες και προσπάθεια δημιουργίας σκανδάλων από μια ετερόκλητη ομάδα στην οποία συνωθούνται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι εκδότες που στηρίζουν την αντιπολίτευση, όψιμοι πολιτικοί αρχηγοί, περιθωριακοί δημοσιογράφοι, ανώνυμα τρολ του διαδικτύου και ψεκασμένοι που ανακάλυψαν -υποτίθεται- ότι μεταξύ των ανηλίκων που κακοποιούσε ο Δημήτρης Λιγνάδης περιλαμβάνονται και προσφυγόπουλα που θα έπρεπε να φροντίζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της οποίας την ευθύνη έχει η εξαδέλφη του πρωθυπουργού. Στην μηχανή του κιμά όπου μπαίνουν οι πραγματικές πληροφορίες για το πώς χειραγωγούσε ανήλικα ο Λιγνάδης για να πετύχει τους φρικτούς σεξουαλικούς σκοπούς του, αναμειγνύονται με ανυπόστατες φήμες, «γονατογραφίες» περιθωριακών εντύπων και ψεκασμένες θεωρίες ανώνυμων τρολ των social media που ακόμη κι αν δεν το έχουν ως σκοπό, τελικώς κατατείνουν στη δημιουργία μιας δηλητηριώδους εικόνας που θέλει να ταυτίσει ολόκληρη την κυβερνώσα παράταξη με τους άθλιους παιδεραστές.

Σε αυτή την κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βάλει φρένο. Οριοθετώντας την αλήθεια από τις φήμες που απειλούν να μετατρέψουν την χώρα σε έναν πολιτικό βούρκο που απειλεί να καταπιεί τα πάντα, ξεκαθαρίζοντας ποιες είναι οι αστοχίες της κυβέρνησης αλλά και υψώνοντας ασπίδα απέναντι στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την παραίτηση της οποίας ζητούν μια σειρά από παράγοντες. Από ηθοποιούς που την κατηγορούν ότι δεν μπορεί να μην γνώριζε το παρελθόν και τις αρρωστημένες μεθόδους του Δημήτρη Λιγνάδη όταν τον διόρισε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου το καλοκαίρι του 2019, μέχρι εκείνους που σχεδιάζουν την πολιτική πτώση της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ υπουργού ώστε να καταφέρουν να στοχοποιήσουν φανερά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πώς θα το καταφέρουν αυτό όσοι από τους κόλπους της αντιπολίτευσης το επιδιώκουν; Για κάποιους που έχουν κάνει επάγγελμα την συρραφή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σχεδόν όλα μπορούν να ειπωθούν υπό τύπον ερώτησης. Την πάγια αρχή των πιο σκληρών ποινικολόγων επιστρατεύουν όσοι ρωτούν με δήθεν αθώο τρόπο: «Γιατί άραγε μία από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός ήταν να αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου την ευθύνη για τα ασυνόδευτα ανήλικα;».

anartisi_vaxevani




Ενα πρόθυμο τρολ αναλαμβάνει το «δύσκολο» καθήκον να ανατροφοδοτήσει τις φήμες. Πώς; Είναι απλούστατο: Παίζοντας με κάποιες απ' τις λέξεις που χρησιμοποίησε η Λίνα Μενδώνη όταν παραδέχθηκε ότι ο Λιγνάδης την εξαπάτησε. «Να λένε και ευχαριστώ στο Μαξίμου που ο Λιγνάδης μόνο τους εξαπάτησε και δεν τους πήδ..ε κιόλας» είναι η ατάκα ενός ανώνυμου τρολ που είναι η αφορμή για ένα δηλητηριώδες στα όρια της αθλιότητας σχόλιο, πάντα υπό τύπον ερωτήματος από εκδότη εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σίγουρο αυτό;» θέτει δήθεν αθώα το ερώτημα και βάζει την ποσότητα εκείνη του δηλητηρίου που χρειάζεται για να δημιουργηθούν μια σειρά από αλληλοσυνδεόμενες σκέψεις σε όσους διαβάζουν τα δημοσίως λεχθέντα.

Κλείσιμο
Πώς επιτρέπει η ηγεσία της αντιπολίτευσης τη συνέχιση της ρητορικής του μίσους και τα άθλια υπονοούμενα; Απλούστατο: Δεν απαντούν, ούτε τοποθετούνται καταδικάζοντας τις φήμες. Ματαίως στη ΝΔ περιμένουν ακόμη απάντηση στο ερώτημα που έθεσαν από προχθές Κυριακή. «Προσυπογράφει ο κ. Τσίπρας τις αθλιότητες του πραγματικού εκπροσώπου του κ. Βαξεβάνη;».

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρώτοι διδάξαντες την τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι στην προσπάθεια δαιμονοποίησης του άλλου. Ο Παύλος Πολάκης, ο εμπνευστής της θεωρίας του... Πολακισμού, δεν άργησε να εμπλακεί χτυπώντας με υπονοούμενα και δήθεν λαϊκές ρήσεις από κρητικές μαντινάδες. «Αρχιξε πάλι ο ποταμός θολός και κατεβαίνει τη μπόχα είκοσι χρονώ μαζί του παρασέρνει»ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ....έρχονται κι άλλα.... Όλη η βρωμια του «πολιτισμού» της άρχουσας τάξης και της διαπλοκης έρχεται στην επιφάνεια .... Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτηση ενδεικτικές του κλίματος και της συνέχειας....ΥΓ. Γι αυτό εσείς του «ήθους και ύφους» σεμνά και ταπεινά και προπαντός σιωπηλά! Οι γκάνγκστερ δεν παλεύονται με ράντισμα με βασιλικό και επίκληση της ηθικής γενικως!!Παλεύονται με αποκάλυψη και σκληρή ΜΑΧΗ(που έχει προσωπικό κόστος) Αν δεν μπορείτε να βγαλετε τα κάρβουνα απ τη φωτιά μην κατηγορείτε αυτούς που το κάνουν, πως δεν τα βγάζουν με το τσιμπιδάκι..Αντιληπτον ή να δώσω κι άλλα DOCUMENT(Α);;;;;;» έγραψε ο Παύλος Πολάκης στο facebook, ώστε αυτή του η ανάρτηση να γίνει ορατή από όσο το δυνατόν περισσότερους, να αναπαραχθεί και να γίνει ένας χυδαίος πολτός. 

Ο Άγγελος Τσέκερης, διευθυντής της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», διαχώρισε τη θέση του. «Η τάση κάποιων στα σόσιαλ να κολλήσουν παιδεραστία στον Μητσοτάκη από το τίποτα, είναι εμετικός κιτρινισμός και Μακελειό. Δεν γίνεται πολιτική εκτοξεύοντας ξερατά στον αντίπαλο. Πρώτα πρώτα γιατί είναι μια πρακτική που ποτέ δεν κερδίζει. Αλλά κυρίως γιατί δεν την αντέχουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτά» σχολίασε ο Άγγελος Τσέκερης

Ιδια θέση με τον Άγγελο Τσέκερη έλαβε και ο Νίκος Μπίστης που έγραψε στο facebook: «Από την συνέχιση της κομματικής αντιπαράθεσης σε ηθικολογική βάση και με υπόστρωμα χυδαιότητας - ακόμα και αν γίνεται από αυτόκλητους παρατρεχάμενους- θα ενισχυθεί το υπάρχον ρεύμα πολιτικού κυνισμού, η διαδεδομένη αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι. Αυτό θα είναι πλήγμα για την δημοκρατία και ήττα για την Αριστερά. Δεν είναι το δικό μας γήπεδο. Δεν το αντέχουμε».

«Όποτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εμφανίζονται στην Αριστερά οι ίδιοι πάντα καλοθελητές, που αναλαμβάνουν να χτυπήσουν όσους τον απειλούν προσωπικά, ως φορείς πολιτικού τακτ. Δεν το κάνουν για τον Μητσοτάκη φυσικά αλλά «για την ευπρέπεια ρε γαμώτο». Του προσφέρουν έτσι αυτό που δεν έχει. Πιστοποίηση αλήθειας και αξιοπιστία. Γι' αυτούς τους τελευταίους θα γράψω μόνο αυτό: είναι σαν τους ευνούχους, ξέρουν τα πάντα γ΄ρω από το σεξ αλλά δεν έχουν κάνει ποτέ» έγραψε το πρωί της Τετάρτης ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης εναντίον όσων αμφισβητούν την γραμμή του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Βουλή

Στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει την στήριξή του στη Λίνα Μενδώνη, παραδεχόμενος επικοινωνιακές αστοχίες και λάθη στη συνέντευξη της Παρασκευής.  «Ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός, όπως ήταν αυτός, δεν συνιστά λόγο αποπομπής. Η Κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη. Η κυρία Μενδώνη είναι μία καλή Υπουργός, με σημαντικό έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού» είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κι άλλες φορές στο παρελθόν μιλήσει ανοιχτά κατά των ψεκασμένων. Με τον ίδιο τρόπο αναμένεται να αναφερθεί ανοιχτά σε αυτούς που καμώνονται τους αλεξιπτωτιστές και λένε ότι έπεσαν απ' τα σύννεφα. 

Στην τοποθέτησή του αναμένεται να αποδομήσει την υποτιθέμενη καταγγελία ανωνύμων και άλλων προθύμων ότι μια ολόκληρη παράταξη είναι συνένοχη σε μια επιχείρηση μαστροπείας, το οποίο τρολ και ψεκασμένοι προσπάθησαν να κωδικοποιήσουν λανσάροντας το διαδικτυακό σύνθημα «νδ παιδεραστές».

Ούτε τα fake news εκείνων που ψάχνουν για... φράγκα και πολιτική καριέρα ραδιοφωνικώς ή άλλως συνεργαζόμενοι με παλαιούς συμμάχους των πολιτικών κομμάτων που καθιερώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών σαν ψεκασμένοι, ούτε εκείνων που επιδιώκουν να προκαλέσουν μακελειό με πρωτοσέλιδα λάσπης.

Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι για την πολιτική ζωή του τόπου. Στο πρόσφατο παρελθόν ο πολιτικός λόγος των ψεκασμένων και των συνωμοσιολόγων οδήγησε σε ανατροπές που πληρώθηκαν πολύ ακριβά από τους Έλληνες. 

Η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου με κατάδυση στο έσχατο στάδιο χυδαιότητας, θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα δοκιμαστικό σωλήνα για τις πιο αρρωστημένες θεωρίες συνωμοσίας τύπου QAnon. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να πλήξει την ουσία του κινήματος #metoo που θα χρησιμοποιηθεί σαν ένα project προσωπικής ιδιοτέλειας κάποιων στην αντιπολίτευση στον βωμό της επίτευξης πολιτικών οφελών.

Ακόμη και η επανάληψη της λέξης «trafficking», της σωματεμπορίας ανηλίκων, χρησιμοποιείται από κάποιους στην αντιπολίτευση για να παραπέμψει στο QAnon, την θεωρία των Αμερικανών ακροδεξιών που αποκάλυψαν -υποτίθεται- μια... παγκόσμια σέχτα κάποιων φιλελεύθερων παιδόφιλων σατανιστών. 

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός δεν θα στηρίξει την υπουργό Πολιτισμού μόνο επειδή η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι δεν ήξερε το φρικτό παρελθόν και την κακοποίηση ανηλίκων από τον Δημήτρη Λιγνάδη αλλά διότι το έργο της -για παράδειγμα το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης του Ελληνικού- είναι σημαντικό και αξιομνημόνευτο σε μια σειρά από τομείς (η Εθνική Πινακοθήκη που ολοκληρώνεται, το ΕΜΣΤ που έπειτα από χρόνια αρχισε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2020, το σχέδιο αξιοποίησης του βασιλικού κτήματος Τατοϊου που ρήμαζε, ή το πλάνο ανάδειξης και επέκτασης του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου).

Ενα ερώτημα που δεν μπορεί να μην τεθεί σε όσους αξιώνουν την παραίτηση Μενδώνη είναι κι αυτό: Πώς κατηγορείται ότι η Μνεδώνη που επέλεξε τον Λιγνάδη το 2019 για καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, όταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού  του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου έπαιζε στην ίδια παράσταση με τον Λιγνάδη -τους Πέρσες του Αισχύλου- τον Ιούλιο του 2020 στην Επίδαυρο; Ηξερε η Μενδώση το 2019 και δεν έκανε κάτι για τον Λιγνάδη αλλά η Κονιόρδου είχε άγνοια το 2020;

«Μέρος της αντιπολίτευσης επιλέγει να σύρει στον βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση. Είδαμε στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες και ειδικά το Σαββατοκύριακο να επιλέγουν τον κατήφορο της χυδαιότητας. Είδαμε έναν οχετό μηνυμάτων από «κουκουλοφόρους» του διαδικτύου» σχολίασε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε κάθε περίπτωση, σε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό θέμα, η κομματική εκμετάλλευση θα έπρεπε να αποφεύγεται απ' όλους. Οχι μόνο διότι αυτό είναι το δέον γενέσθαι σε μια ιδανική κοινωνία, αλλά στο ουσιώδες ζήτημα της παιδεραστίας, για να αποκαλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις, για να τιμωρηθούν οι βιασμοί που έχουν ήδη καταγγελθεί ή όσοι πρόκειται να αποκαλυφθούν, παρέλκει η κομματική αντιπαράθεση και πολύ περισσότερο η δαιμονοποίηση του πολιτικού αντιπάλου με ψεκασμένες θεωρίες.


Ειδήσεις σήμερα: 

Σεξουαλικές κακοποιήσεις: Έρχεται η ώρα του «βοηθού» του Λιγνάδη να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη

Υπόθεση Λιγνάδη: Η ΜΚΟ Praksis συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο

Κατά 58% αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι τον Φεβρουάριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης