Κόντρα Τσακλόγλου - Κεγκέρογλου για την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά

Κόντρα Τσακλόγλου - Κεγκέρογλου για την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά

Το ΚΙΝΑΛ έχει θέσει από την έναρξη της πανδημίας την ανάγκη στήριξης και ανασύνταξης του ΕΣΥ, λέει ο Βασίλης Κεγκέρογλου - Η κυβέρνηση το εξετάζει, απαντά ο Πάνος Τσακλόγλου

vouli_-_panoramiki
Το ζήτημα ένταξης του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά επανέφερε στην Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου να απαντά πως η κυβέρνηση εξετάζει το σχετικό αίτημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε πως το σχετικό πόρισμα της επιτροπής κρίσεως βαρέων και ανθυγιεινών έχει παραδοθεί και επεξεργάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Ο ίδιος ωστόσο εξήγησε «τα βαρέα και ανθυγιεινά δεν πρέπει να γίνονται πολιτικό παιχνίδι στα χέρια κανενός» για να προσθέσει «Το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών αποτελεί αυτό που λέγεται «εξαιρετικό δίκαιο» και δεν μπορεί να εισάγει διακρίσεις μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Η πανδημία είναι μια έκτακτη κατάσταση. Ωστόσο, τα βαρέα και ανθυγιεινά είναι ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που ξεπερνά σαφώς τον ορίζοντα της κατάστασης που βιώνει αυτήν τη στιγμή η χώρα, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα εξασφαλίζουν την πρόωρη αποχώρηση από την εργασία εξαιτίας της φυσικής καταπόνησης από την άσκηση ενός επαγγέλματος και αφορούν τους επαγγελματικούς κινδύνους μόνιμου χαρακτήρα. Δεν καθορίζονται, δηλαδή, από έκτακτες συγκυριακές καταστάσεις. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντοτε υπ’ όψιν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας, αλλά και τις πιέσεις που δέχονται τα δημόσια οικονομικά από την πανδημία. Το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει -και πάλι ως οφείλει- και αυτήν τη διάσταση ως μέρος του όλου ζητήματος μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας». Τέλος σημείωσε πως απαιτείται προσεκτική αντιμετώπιση του ζητήματος για να μην διαταραχθεί η λειτουργία των νοσοκομείων από πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που θα προκαλέσει η ένταξη του προσωπικού στα βαρέα.

Από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου υπενθύμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει από την έναρξη της πανδημίας την ανάγκη στήριξης και ανασύνταξης του ΕΣΥ και όλων των δομών υγείας και κοινωνικής φροντίδας αλλά και την στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού με την ένταξή τους στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Ο ίδιος επισήμανε πως «η πίεση του Κινήματος Αλλαγής απέδωσε και η Επιτροπή Κρίσεων ΒΑΕ που δεν λειτουργούσε, τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επαναλειτούργησε, ολοκλήρωσε το έργο της και κατέθεσε το Πόρισμά της από το Δεκέμβριο του 2020 αλλά αυτό δεν προωθήθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Συγκεκριμένα, ενώ η Επιτροπή προτείνει την ένταξη στα ΒΑΕ όλων των γιατρών, νοσηλευτών που εργάζονται στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, σε όλες τις δομές υγείας καθώς και στις Μονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων, των οδηγών και βοηθών ασθενοφόρων-διασωστών και των φυσικοθεραπευτών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και ορισμένων παραϊατρικών επαγγελμάτων, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει ακόμα, γιατί… δεν έχει συγκληθεί από το Υπουργείο, το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), προκειμένου να γνωμοδοτήσει και να προχωρήσει στη συνέχεια η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης».

Ο βουλευτής ζήτησε από τον κ. Τσακλόγλου να απαντήσει «πρώτον αν θα δεχθεί η Κυβέρνηση την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής, για την ένταξη της COVID-19 στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών Ασθενειών, με το υφυπουργό να απαντά ότι εξετάζεται το θέμα… και  δεύτερον πότε επιτέλους θα συγκαλέσει το Σ.Κ.Α. προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της εισήγησης της Επιτροπής Βαρέων και ο κ Τσακλόγλου, όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για τη σύγκληση του ΣΚΑ αλλά παρατήρησε ότι για την ένταξη στα ΒΑΕ , η Κυβέρνηση, εκτός της θετικής εισήγησης της Επιτροπής, λαμβάνει υπόψη της και άλλες παραμέτρους: τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τη στελεχιακή επάρκεια του ΕΣΥ, διότι – κατά την επιχειρηματολογία του- ένταξη στα ΒΑΕ σημαίνει δημοσιονομική επιβάρυνση και μείωση εργαζομένων στο ΕΣΥ λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης» ενώ άφησε υπονοούμενα για πολιτική εκμετάλλευση. Παράλληλα, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει δεκατρείς φορές τροπολογία για την ένταξη των εργαζομένων στην Υγεία στον κανονισμό των βαρέων και ανθυγιεινών.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σεξουαλικές κακοποιήσεις: Έρχεται η ώρα του «βοηθού» του Λιγνάδη να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη

Υπόθεση Λιγνάδη: Η ΜΚΟ Praksis συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο

Κατά 58% αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι τον Φεβρουάριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης