Κεραμέως: Πώς θα λειτουργεί η αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια

Κεραμέως: Πώς θα λειτουργεί η αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θεσπίζεται ένα ειδικό Σώμα - Τα μέλη της ομάδας θα φέρουν ειδική στολή για να μην παραπέμπει στον κοινό αστυνομικό - Τι δήλωσε για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

asoee
Σχολιάζοντας το μείζον ζήτημα της επανελειτουργίας των σχολικών μονάδων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι στόχος παραμένει τα σχολεία να είναι ανοιχτά, ενώ αναφερόμενη στο καυτό μέτωπο της παρουσίας της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, σημείωσε ότι για ζητήματα αξιόποινων πράξεων, για παραβατικές συμπεριφορές μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεμβαίνει η αστυνομία, όπως μπορεί να επέμβει σε κάθε δημόσιο χώρο.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της κάλυψης της ύλης και σε κάθε περίπτωση, πριν από το τέλος της χρονιάς έχουμε συνολική εικόνα και με βάση αυτή τη συνολική εικόνα επιλέγονται και τα θέματα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ η υπουργός.

«Θεσπίζεται ένα ειδικό Σώμα»

Στο θέμα του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τόνισε ότι η λύση λέει πως όταν μιλάμε για αξιόποινες πράξεις, όπως την κατασκευή μολότοφ, προφανώς και πρέπει να επέμβει το Σώμα της Δημόσιας Τάξης.

«Οφείλουμε στα παιδιά μας, οφείλουμε στους εξαιρετικούς καθηγητές και στα εξαιρετικά πανεπιστήμιά μας να αναβαθμίσουμε αυτό το ακαδημαϊκό περιβάλλον» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Ανέφερε ότι θεσπίζεται ένα ειδικό Σώμα για να λάβει ειδική εκπαίδευση, εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του πανεπιστημιακού χώρου. Γι’ αυτό, όπως είπε, τα μέλη αυτής ομάδας θα είναι εκπαιδευμένα ειδικά και θα φέρουν ειδική στολή για να μην παραπέμπει στον κοινό αστυνομικό.

Η κα. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι αυτή η παρουσία θα είναι μόνο για όσο διαρκούν φαινόμενα παραβατικότητας.

Κλείσιμο
«Εάν δεν έχουμε φαινόμενα παραβατικότητας, δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για αυτή την ομάδα. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν προβλέπεται αυτή η ομάδα να πάει σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Προβλέπεται να πάει και να βοηθήσει στην αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος σε πανεπιστήμια που πραγματικά παρουσιάζεται μία συστημική παραβατικότητα» υπογράμμισε η υπουργός.

Οφείλουμε, είπε, «να προχωρήσουμε μπροστά προκειμένου να δώσουμε στα πανεπιστήμιά μας τη θέση που τους αξίζει στον ακαδημαϊκό χάρτη».

Όσον αφορά στην κριτική που ασκείται περί νομοθέτησης εν μέσω πανδημίας, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι «η πανδημία κρατά σχεδόν ένα χρόνο. Αλίμονο αν κλειδώναμε τη Βουλή, οφείλουμε να προχωράμε μπροστά».

Επισήμανε ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει γίνει μεγάλου εύρους ανταλλαγή απόψεων, πως «έχει γίνει πάρα πολύ εκτενής δημόσιος διάλογος» και πρόσθεσε: «Το θεωρώ πάρα πολύ θετικό αυτό, ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με όλες τις απόψεις, είναι θεμιτό όμως, είναι ανταλλαγή απόψεων και δείχνει σε τι βαθμό η πανδημία δεν μας σταματάει συνολικά ως δημοκρατικό πολίτευμα».

 «Δεν είναι φυσιολογικό να μπαίνει κάποιος με βαθμό 0,6 στο πανεπιστήμιο»

Αύριο στη Βουλή έχουμε ακρόαση φορέων μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφερε η υπουργός, σημειώνοντας: «Αλίμονο αν όλα έμπαιναν στον πάγο και η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει μπροστά εξαιτίας της πανδημίας».

Για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με ελάχιστη βάση, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι «η ρύθμιση που φέρνουμε για εφέτος δεν επηρεάζει επ’ ουδενί την προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές. Δεν αλλάζει την ύλη (…) κάτι που να αφορά την προετοιμασία των παιδιών». Αλλάζει, όπως είπε, το πώς κατατάσσονται οι υποψήφιοι στις σχολές. «Δεν είναι φυσιολογικό να μπαίνει κάποιος με βαθμό 0,6 στο πανεπιστήμιο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι το 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ.

Σημείωσε δε, ότι έχει απόλυτη κατανόηση για το άγχος, για την αναστάτωση που περνά συνολικά η σχολική και η φοιτητική κοινότητα, αναγνωρίζοντας ότι η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην εκπαίδευση. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, είπε, έχουμε προβεί σε πολύ σημαντικό περιορισμό της ύλης και προσαρμόζουμε πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει πρόβλεψη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που ζουν στις κόκκινες περιοχές και συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση, η κα. Κεραμέως απάντησε, ξεκινώντας με τη διευκρίνιση πως η ύλη προχωρά κανονικά στα παιδιά που κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

«Παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πού βρίσκεται η ύλη και σας διαβεβαιώ προτού κλείσει η χρονιά έχουμε μία πλήρη εικόνα του ποια ύλη ακριβώς έχει καλύψει κάθε σχολείο της χώρας» ανέφερε η υπουργός Παιδείας. Πρόκειται για μια διαδικασία, είπε, που γίνεται και ανεξαρτήτως πανδημίας.

Ειδήσεις σήμερα 

Πέντε χώρες της ΕΕ δεν θα χορηγούν το εμβόλιο της AstraΖeneca στους άνω των 65 

Διπλή εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Ανάρτηση για Φιλιππίδη από Ελληνίδα πρώην ηθοποιό που μένει στο Λονδίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης