ΣΥΡΙΖΑ: Νέο τεστ κορωνοϊού θα κάνει ο Τσίπρας

Είναι σε προληπτική καραντίνα - Χθες έγιναν τεστ στους εργαζόμενους και τα στελέχη στην Κουμουνδούρου

SYriza_tsipras
Αντεπίθεση με όχημα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής επιχειρεί η Κουμουνδούρου, προκειμένου να μην πέσει ο αντιπολιτευτικός της ρυθμός σε ένα θετικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μομέντουμ και παρά τις όποιες «παράπλευρες απώλειες» του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Συγκεκριμένα, την απόφαση του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα να μείνει σε προληπτική καραντίνα στο σπίτι του από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, οπότε και διαγνώσθηκε θετικός -με ελαφρά συμπτώματα- στον κορωνοϊό ο δευτερότοκος γιος του, Ορφέας, κάνοντας μια παύση στο πυκνό πρόγραμμα περιοδειών που πραγματοποιούσε ο κ. Τσίπρας τον τελευταίο καιρό.

Επιπλέον, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας όχι μόνο για την οικογένειά του, αλλά συνολικά για τους εργαζόμενους και τα κομματικά στελέχη στο «στρατηγείο» της Κουμουνδούρου, σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού υποβλήθηκαν χθες όλοι οι ένοικοι του κτιρίου, όσοι δηλαδή μεταβαίνουν καθημερινά στο κτίριο -κυρίως οι άμεσοι συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του κομματικού μηχανισμού εργάζεται με τηλεργασία. Παράλληλα, σε νέο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού αναμένεται να υποβληθεί αύριο, Τετάρτη εκ νέου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για αμιγώς προληπτικούς λόγους, ασκώντας παράλληλα από απόσταση τα καθήκοντά του.

Γαλάζιες και πράσινες αναταράξεις

Παρά την ατυχία της «επίσκεψης» του κορωνοϊού στην οικογένεια Τσίπρα, η πολιτική περίοδος που μόλις ξεκίνησε αποτιμάται από την Κουμουνδούρου ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφενός γιατί οι εσωκομματικές αναταράξεις αγγίζουν πλέον τόσο την Νέα Δημοκρατία, όσο και το Κίνημα Αλλαγής (και όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ) και αφετέρου γιατί η τοποθέτηση της εξωτερικής πολιτικής στο επίκεντρο της ατζέντας της χώρας μετατοπίζει τη δημόσια συζήτηση σε ένα πεδίο ουσιαστικής αντιπαράθεσης (μη δυνατής με την πανδημία) για τα δύο κόμματα εξουσίας και με όρους «πολιτικής αξιοπιστίας και νηφαλιότητας» από πλευράς της Κουμουνδούρου. Τουλάχιστον αυτές τις δύο ποιοτικές μεταβλητές ευελπιστεί να αυξήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, προβάλλοντας ως νηφάλια μεν, «πατριωτική δύναμη» δε.

«Δύναμη πατριωτικής ευθύνης»

Επιχειρώντας στο πλαίσιο αυτό να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, «ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά» σχολίασε χθες με φόντο τον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «σε ότι αφορά τον σημερινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη αναμένουμε από την κυβέρνηση αναλυτική ενημέρωση:

· για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων

· εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν "γκρίζων ζωνών", "αποστρατιωτικοποίησης" και "περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης" και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία

· ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Μάλιστα, διατεθειμένη να διεκδικήσει θεσμικά τις σχετικές πληροφορίες αναμένεται να εμφανιστεί τις επόμενες ημέρες η Κουμουνδούρου, εκφράζοντας την επιθυμία για ενημέρωση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και διατηρώντας πάντα ενεργό το αίτημα για σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, η «στήριξη» στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών που παρέχει η αξιωματική αντιπολίτευση νομιμοποιεί περαιτέρω ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης εξηγούν πηγές της Κουμουνδούρου, με την «αποστρατικοποίηση των νησιών» να φαντάζει «αδιανόητη» ως ενδεχόμενο συζήτησης. Την ίδια ώρα, έντονη πίεση ετοιμάζεται να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ως προς το χρόνο κύρωσης από τη Βουλή των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, με αντικείμενα με την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά και την οικονομική συνεργασία των δύο μερών. Υπαίτια της ενέργειας που θα καταβάλλει η Κουμουνδούρου αναφορικά με την εισαγωγή των σχετικών κειμένων προς ψήφιση στη Βουλή είναι η ανάγνωση της συνέντευξης του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Νάσο Ηλιόπουλο να κάνει χθες λόγο για «ομηρία» του Πρωθυπουργού από τον προκάτοχό του.

«Κολοκύθια» οι τάσεις

Κλείσιμο
Η όποια, ωστόσο, απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δυναμική φυγή προς τα προς σκοντάφτει στα εσωκομματικά «δεσμά», αφού η ένταση μεταξύ «τάσεων» και «ρευμάτων ιδεών» στο εσωτερικό του κόμματος εξακολουθεί να είναι παρούσα, δημιουργώντας ανά τακτά διαστήματα βραχυκύκλωμα στην επίσημη γραμμή, όπως πρόσφατα στην περίπτωση της κοινής δήλωσης 15 μελών της Κεντρικής Επιτροπής για το «σεβασμό στα δικαιώματα» του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Με την μάχη χαρακωμάτων να κλιμακώνεται ενόψει της εκλογής των νέων νομαρχιακών οργάνων, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν, ούτε είναι, κόμμα φατριών. Ούτε, βέβαια, ένα κόμμα αγέλης. Διεκδικούμε να είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό στη λειτουργία του, συλλογικό, ανοιχτό, που επιχειρεί να οικοδομεί μια νέα σχέση των πολιτών με την πολιτική» απάντησε αναφορικά με τη λειτουργία τάσεων ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προσθέτοντας πως «κάθε συλλογική συμβολή στον διάλογο προσδιορίζεται από το περιεχόμενό της και όχι από τις κακοπροαίρετες ερμηνείες κέντρων με αλλότριες επιδιώξεις. Τα κείμενα και οι εσωκομματικές συσπειρώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν μια ενωτική διάθεση».

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης τοποθετήθηκε και αναφορικά με τη συμβολή της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης στην ήττα του 2019, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν είναι ακριβές πως επί ΣΥΡΙΖΑ τα μεσαία στρώματα υπέστησαν μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με αυτήν της περιόδου 2010 -15. Ωστόσο, υπήρχε μια σωρευτική επίδραση των μνημονιακών πολιτικών πάνω στα συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας…Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε, κατά κύριο λόγο, τα αίτια της ήττας των εκλογών του ´19 και όχι σε αποσπασματικές επισημάνσεις».

Μια διαφορετική ανάγνωση των τάσεων, ωστόσο, φουντώνοντας τον εσωκομματικό διάλογο, έκανε από την κυριακάτικη έκδοση της «Αυγής» ο πρώην Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κ. Τσίπρα και στενός συνεργάτης του, Θανάσης Καρτερός. Με τίτλο «οι τάσεις και η ρίγανη», στην παρέμβασή του -δεύτερη κατά σειρά για το ίδιο θέμα- ο κ. Καρτερός επιχειρεί να υποβαθμίσει την νέα πολιτική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «Μα οι τάσεις συμβάλλουν, λέγεται, στην καλύτερη επεξεργασία των θέσεων του κόμματος. Δεν θα τα χαλάσουμε σ’ αυτό. Οπωσδήποτε οι τάσεις σχετίζονται με θέσεις. Πιο πειστικό θα ήταν όμως να δοθούν ένα - δυο παραδείγματα. Στο τάδε ζήτημα η τάδε τάση βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να βελτιώσει τη θέση του. Να αλλάξει θέση. Ή να πάρει θέση. Δύσκολο, ε; Πιο εύκολα τα παραδείγματα διεκδίκησης θέσεων άλλου είδους. Περί συμβολής και ιδεών κολοκύθια τούμπανα», για να καταλήξει πως «Συμπέρασμα: Στον ΣΥΡΙΖΑ περισσεύουν οι τάσεις. Αλλά λείπει η ρίγανη».


Ειδήσεις σήμερα

Εξομολόγηση Μπεκατώρου: Προσπάθησε να μου πει ότι δεν έγινε βιασμός

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα καταδικαστεί για «υποκίνηση στάσης»

Πανδημία-Κίνα: Ένας θάνατος και 82 κρούσματα σε 24 ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης