Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Μπορέλ

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε, νωρίτερα, ότι η πιθανότητα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας παραμένει ακόμη στο τραπέζι

Screenshot_2021-01-25_at_11_29_01_PM
Μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.


Υπό το φως των των «τρεχουσων εξελίξεων» πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η συζήτηση για την Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συζήτηση, ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Κλείσιμο
Από τη συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Ειδήσεις σήμερα

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: «Ο προπονητής απειλούσε ότι θα με σκότωνε αν μιλούσα»

«Καμπανάκι» από την ανοδική τάση των κρουσμάτων - Μεταλλάξεις και χειμώνας ανησυχούν τους επιστήμονες

Φωτιά στο Μάτι - Τροχαία και ΕΛΑΣ «δείχνουν» την Πυροσβεστική: «Δεν είχαμε εισήγηση για απομάκρυνση πολιτών» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης