LIVE

Κορωνοϊός

Ο γόρδιος δεσμός με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας

nautikoorkomosia

«Σπαζοκεφαλιά» για τους επιτελείς του Πενταγώνου ο «επανακαθορισμός» της θητείας - Σε ποιες μονάδες θα ισχύει το ευεργέτημα των 9μήνου - Ο κίνδυνος ανισορροπιών και αδικιών - Τα επικίνδυνα «παραθυράκια» για τα... βύσματα

Είναι η πρώτη φορά από το 1989 που η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας «επανακαθορίζεται» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθεί ο όρος «αύξηση». Κορυφαία στελέχη του ελληνικού Πενταγώνου κάνουν λόγο για απόφαση με την οποία επιχειρείται η «εξισορρόπηση» της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας. Στόχο η επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην επάνδρωση κρίσιμων μονάδων και σχηματισμών από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε Στρατευσίμους, ιδίως σε μια περίοδο που ουδείς μπορεί εύκολα να προβλέψει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος:

«Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους.

Καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους.- Καθορίζεται για τους Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως».
4467628

Ο γρίφος με τις μονάδες που θα ισχύει 9μηνη θητεία

Ποιες θα είναι όμως οι μονάδες όπου θα ισχύει το ευεργέτημα της εννεάμηνης θητείας; Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «οι εν λόγω Μονάδες θα εξειδικευθούν με νεώτερη Διαταγή».

Το πρόβλημα «πού θα ισχύει στρατιωτική θητεία εννέα μηνών» μπορεί να εξελιχθεί σε σπαζοκεφαλιά. Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τους επιτελείς είναι να υπάρξουν αδικίες και ανισορροπίες που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την εξαγγελία περί «επανακαθορισμού» και εξισορρόπησης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας.

Για παράδειγμα: Θητεία εννέα μηνών θα προβλέπεται για τους ναύτες που θα υπηρετούν το σύνολο της θητείας τους σε πολεμικά πλοία. Τι θα προβλέπεται όμως για εκείνους που από τον Μάιο του 2021 θα υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και θα χρειαστεί να τοποθετηθούν στον ναύσταθμο Κρήτης, ή σε ναυτικά παρατηρητήρια; Θα ισχύει το εννεάμηνο και για όσους υπηρετούν σε απομακρυσμένες υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού κι αν ναι, ποιο θα είναι το κίνητρο για κάποιον που θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε πολεμικό πλοίο;

Ένα ακραίο παράδειγμα είναι οι ναύτες που κάνουν τη θητεία τους σε βοηθητικά πλοία, όπως τα λεγόμενα «ΒΒ» που μεταφέρουν τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς από το Πέραμα στον ναύσταθμο Σαλαμίνας. Θα κάνουν εννεάμηνο κι αυτοί, που θεωρούνται «βύσματα», όπως οι ναύτες που θα κάνουν εννέα μήνες σε αρματαγωγά, φρεγάτες, κανονιοφόρους και πυραυλακάτους;

Άλλο παράδειγμα που δημιουργεί προβληματισμό: Με βάση τις αποφάσεις για αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων θα ντυθεί στα χακί για έναν χρόνο, ενώ κάποιος άλλος που θα υπηρετεί σε βοηθητική υπηρεσία στην Σάμο ή στην Λήμνο θα κάνει εννέα μήνες. Είναι δίκαιο αυτό για κάποιο που θεωρείται κομάντο και θα περάσει τον χρόνο της θητείας του αναλαμβάνοντας επικίνδυνες αποστολές, κάνοντας άλματα από αεροσκάφη και ασκούμενος ώστε να μπορεί να αναλαμβάνει καταδρομικές επιχειρήσεις;

Μια άλλη ανισορροπία που μπορεί να υπάρξει είναι οι αδικίες αναλόγως αν κάποιος υπηρετεί στον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία ή το Πολεμικό Ναυτικό. Για παράδειγμα, υπάρχουν μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας -ακόμη και στην Αττική- όπου θεωρείται δεδομένο ότι οι υπηρετούντες σμηνίτες θα κάνουν εννεάμηνο. Πόσο δίκαιο θα είναι για τους οπλίτες θητείας του Στρατού σε γειτονικές μονάδες να κάνουν 12μηνη θητεία;

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα μπορεί να προκύψει σε περίπτωση που απαιτηθεί η μετακίνηση ενός στρατεύσιμου λίγο πριν ολοκληρώσει την εννεάμηνη θητεία του για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιτελείων. Πώς θα διασφαλιστεί ότι έχει το λεγόμενο «αμετάθετο» κάποιος που υπηρετεί επί οκτώ μήνες σε ένα νησί και ένα μήνα πριν απολυθεί απαιτείται να μετακινηθεί σε μονάδα του εσωτερικού όπου η προβλεπόμενη θητεία είναι 12 μήνες; Κι αντιστοίχως, τι θα γίνει στην περίπτωση που χρειαστεί να μετατεθεί σε νησιωτική μονάδα πρώτης γραμμής κάποιος οπλίτης που υπηρετούσε έξι μήνες στην ηπειρωτική Ελλάδα; Ποια θα είναι η διάρκεια της θητείας για τον συγκεκριμένο κληρωτό; 12 ή εννέα μήνες;

Στα ακανθώδη αυτά ζητήματα θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις το επόμενο διάστημα ώστε να κλείσουν τα παραθυράκια που θα επιτρέψουν σε κάποιους να κάνουν εννεάμηνο ενώ δεν το δικαιούνται ή αντιστρόφως να αδικηθούν κάποιοι άλλοι υπόχρεοι θητείας και να υπηρετήσουν 12μηνο ενώ βάση των καθηκόντων τους θα έπρεπε να κάνουν εννεάμηνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους».4467627
4467636Ειδήσεις σήμερα: 

Ακόμα και ποινές φυλάκισης σκέφτεται να επιβάλλει η Ιαπωνία σε όσους παραβαίνουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Πέτρος Κωστόπουλος: Δεν έχω ερωτική σχέση με την Κατερίνα Λιόλιου

Βίντεο και χάρτες: Βροχερό το Σαββατοκύριακο που έρχεται - Νέα κακοκαιρία από εβδομάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (64)

Jijoe

Σε μια πτωχευμένη χώρα με βασικό μισθό 530€ ούτε 3μηνο δεν σηκώνουν οι οικογένειες... το μονο π μαθαίνουν είναι καθαρισμούς και χάσιμο ώρας σε φυλάκια αντι καμερων.τελος κ βασικότερο όσοι έχουν ψυχολογικά ή είναι αγαθά "παιδάκια" θα υποφέρουν..καλό θα ταν οι γονεις να ζητήσουν απαλλαγή

Κρις

Παλικαράκια, όταν ο γιός του Πρωθυπουργού υπηρετεί στον Έβρο, ξεχάστε τα βύσματα.

Βασίλης

1. Θητεία υποχρεωτικά 6 μηνών σέ μάχιμες μονάδες. 2. Εθελοντική δυνατότητα παρατεταμένης έμμισθης θητείας μέ υποχρεωτικές συχνές μετεκπαιδεύσεις καί διατήρηση σέ καθεστώς ενεργού εφεδρείας. Σημαντικά, φορολογικά, ασφαλιστικά κι επαγγελματικά προνόμια στούς ενεργούς εφέδρους γιά τήν μετέπειτα ζωή ανάλογα μέ τόν χρόνο υπηρεσίας (πχ γενναία μοριοδότηση σέ θέσεις καί διαγωνισμούς τού Δημοσίου οποιασδήποτε ειδικότητας). 3. Κατάργηση καθεστώτος εναλλακτικής στράτευσης. Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δυνατότητας συνεργασίας ή πρόσληψης στό δημόσιο καί σημαντική αύξηση φορολογικών συντελεστών αρνητών στρατεύσεως.

ΣΑΠΙΛΑ

Στο στρατο υπαρχει μια διαχρονικη σαπιλα οσον αφορα τις τοποθετησεις/μεταθεσεις ολων. Ηταν παντα και εξακολουθει να ειναι μια μικρογραφια της σαπιας ελληνικης κοινωνιας. Θυμαμαι πριν απο 20 χρονια οταν εγω ημουν παραμεθοριο 16 μηνες (18μηνο), γνωστοι μου "υπηρετουσαν" πενταγωνο σε γραφεια τυπου (διαβαζαν εφημεριδες και περιοδικα), στο οικονομικο κοκ.

Evan

Θα ξανακουστεί στα στρατόπεδα το περίφημο: "Μπαίνει ο άσσος, βγάινει ο γράσος".

Γ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΒΥΖΜΑΤΑ.....

Τζίμης

Συν του γεγονότος επειδή έχω βρεθεί σε άπειρες συζητήσεις χωρίς αυτό να είναι γενικότητα. Έχω την αίσθηση, συγχωρέστε με εάν κάνω λάθος, ότι γενικά οι γυναίκες είναι πιο ακραίες σε ότι αφορά τα Εθνικά θέματα σε σχέση με τους άνδρες οι οποίοι είναι σε ηλικία στράτευσης δηλαδή κάτω των 45 ετών. Εάν νοιώσουνε στο πετσί τους τον κίνδυνο και ότι στην δύσκολη την ώρα, θα πάνε με το φορτηγό σε μονάδα εκστρατείας, με κρύο, με κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους για την χώρα. Τότε πιστεύω οι γωνίες θα καμφθούν, ο κύκλος θα τετραγωνιστεί. Όπως μια αντιπολίτευση λέει φαμφάρες και όταν γίνεται κυβέρνηση τα βλέπει πιο ρεαλιστικά. Έτσι και οι κυρίες, θα τα δούνε πιο ρεαλιστικά, που μερικές μου θέλουν πολέμους και όπλα.

Γιώργος: Πείτε μου τη γνώμη σας και εσείς...

Αγοράστε drones και μειώστε άμεσα το στρατιωτικό προσωπικό ξεκινώντας από τους Ε.Π.Ο.Π. και με την εξοικονόμηση των χρημάτων αυτών ενισχύστε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.Η αποτελεσματικήμεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει άμεσα.Οχι επιβάρυνση της άμυνας με αργοσχολους ΑΠΟΛΎΣΕΙΣ άμεσα για μια πιο αποτελεσματική εθνική άμυνα.

Πέτρος

Πολύ σωστός!!! Άμεση επαναξιολόγηση του στρατιωτικού προσωπικού πιο συγκεκριμένα των ΕΠΟΠ με αυστηρά κριτήρια και άμεσες απολύσεις των ακατάλληλων.Χρειαζομαστε έξυπνο και ευέλικτο στράτευμα.

Τζίμης

Αυξήσανε την θητεία στους άνδρες για να μην προχωρήσουν σε υποχρεωτική στράτευση των γυναικών κατά παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο ξεκάθαρα αναφέρει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι με ίσες υποχρεώσεις. Η προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο είναι μόνη λύση για να βρούμε τα δίκαια μας. Δυστυχώς οι αρρένες που δεν έχουν πάει ήδη στρατό θα επομισθούν το βάρος της μη στράτευσης μίας γυναίκας. Πέρα από το γεγονός ότι ο ανδρικός πληθυσμός της χώρας θα επομισθει όλο το βάρος σε περίπτωση πολέμου. Κατάφωρη αδικία οι γυναικες όχι μόνο πρέπει να στρατευθούν άμεσα αλλά και είναι υποχρέωση τους να συμμετέχουν ενεργά στην άμυνα της πατρίδας. Υποχρεωτική στράτευση των γυναικών εδώ και τώρα, εκπαίδευση σε όλες όσες είναι κάτω των 45 ετών και διανομή πράσινων φύλλων πορείας στις κυρίες.

Άμεση κατάργηση του στρατού

Όποιος τους θέλει να τους πάρει σπίτι του αλλά δεν μπορεί να τους χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης