ΣΥΡΙΖΑ: Αμηχανία από την «αυτοκριτική» Πολάκη για τη μεσαία τάξη

ΣΥΡΙΖΑ: Αμηχανία από την «αυτοκριτική» Πολάκη για τη μεσαία τάξη

Casus belli στον εσωκομματικό «διάλογο» η παραδοχή του πρώην αναπληρωτή υπουργού για την υπερφορολόγηση της «μεσαίας τάξης»

polakis_2812
Εμβρόντητους άφησε εκ νέου συντρόφους, κομματικούς φίλους, αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, με το περιεχόμενο της τοποθέτησής του σε κομματική εκδήλωση της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Αγίου Δημητρίου, στιγμιότυπα της οποίας κυκλοφόρησαν χθες σε βίντεο στο διαδίκτυο. Με το προσφιλές πλέον, «σφακιανό» του ύφος, ο κ. Πολάκης ανέλυσε στην κομματική εκδήλωση, η οποία ήταν «κλειστή» για το ευρύ κοινό, τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, περιγράφοντας -στα γαλλικά- ως κυριότερο την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Γυρνώντας το χρόνο πίσω στις ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια δεν ανακουφίσαμε στόματα, τα οποία σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος» ανέφερε με νόημα ο κ. Πολάκης για να παρατηρήσει στη συνέχεια πως «εμείς πηδήξαμε στην φορολογία και το ασφαλιστικό το ανώτερο 20% των μεσαίων στρωμάτων, το οποίο όμως έχει μεγάλη κοινωνική αναγνωρισιμότητα και από εκεί χάσαμε».

Δείτε το βίντεο: 



Στο ίδιο μήκος κύματος και με εμφανή σημάδια έντασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «μην το κουβεντιάζουμε όμως. Επειδή εμείς στηρίξαμε την φτώχεια πήραμε 32%. Επειδή γ@μ@σαμε τους μεσαίους πήραν οι άλλοι 40%», προκαλώντας βροχή σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα (μόνο πάνω από 4.000 στο twitter με το hashtag #γαμ@σ@με_την_μεσαία_τάξη), «χαρίζοντας» στιγμές αμηχανίας στους συντρόφους του.

Η «ομολογία» Πολάκη δεν έμεινε αναπάντητη από πλευράς της ΝΔ, η οποία τόνισε σε ανακοίνωσή της πως «ο φίλος και συνεργάτης του Α. Τσίπρα, Π. Πολάκης ομολογεί με κυνικό τρόπο, αυτό που υπέστη η μεσαία τάξη από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». «Όσο κι αν προσπαθεί να την καλοπιάσει τώρα ο κ. Τσίπρας με λόγια του αέρα, οι φόροι και οι εισφορές που της φόρτωσε είναι αδύνατον να ξεχαστούν» επισήμανε ακόμη το κυβερνόν κόμμα, καταλήγοντας «και να θέλει να ξεχάσει, θα τα θυμίζει ο κ. Πολάκης. Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν!».

Κλείσιμο
Η αντίδραση της ΝΔ ερέθισε ακόμη περισσότερο τον πρώην Αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της επίκλησης του «κυνικού τρόπου» από μέρους του, με τον τελευταίο να απαντά από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «Κυνισμός δεν είναι να λες ολες τις πλευρες της πραγματικοτητας και να κάνεις την αυτοκριτική σου για να διορθωθείς την επόμενη φορά !

Κυνισμός, κύριοι της ΝΔ,είναι να καταστρέφεις με το λοκ νταουν και τη συνειδητή μη στήριξη τα μεσαία στρώματα (που τους έταξες φοροελαφρύνσεις και τώρα τους κλεινεις) και να συνεχίζεις...

ΥΓ .Να δείτε όλο το βίντεο ,θα καταλάβετε γιατί η Αριστερά θα ξανακερδίσει !».

Παρότι ο κ. Πολάκης απέδωσε το περιεχόμενο της στιχομυθίας του στη διάθεσή του για «αυτοκριτική», δεν βρήκε καμία φωνή υποστήριξης από πλευράς των συντρόφων του, τους οποίους έθεσε εκ νέου σε «θέση άμυνας», όπως παρατηρούσαν χθες στελέχη του κόμματος. Ακόμη και αν για την Κουμουνδούρου η «ομολογία» Πολάκη δεν συνιστά επισήμως πρόβλημα, η παρότρυνση «να είναι περισσότερο προσεκτικοί» οι βουλευτές του κόμματος όταν βρίσκονται σε δημόσιο βήμα, είναι το πρώτο καμπανάκι που ήχησε το 2021 στους κομματικούς διαδρόμους για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος συγκεντρώνει με κάθε ευκαιρία πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Επιστροφή στον «μαύρο» Αύγουστο

Η ανάδειξη, ωστόσο, της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης ως μήτρας της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του Παύλου Πολάκη δεν καταγράφηκε χθες για πρώτη φορά, καθώς αποτέλεσε το βασικό όπλο στη φαρέτρα του πρώην Αναπληρωτή υπουργού απέναντι στα επιχειρήματα των «53» και του επικεφαλής τους, Ευκλείδη Τσακαλώτου τον περασμένο «μαύρο» Αύγουστο. Με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «Εποχή» στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, ο κ. Πολάκης ανέδειξε τη συμβολή της υπερφορολόγησης από μέρους του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ στο θλιβερό εκλογικό αποτέλεσμα, με τους «53» να απαντούν μέσω της ιστοσελίδας commonality πως «η κατηγορία ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών ευθύνεται για το ότι χάθηκε η μεσαία τάξη επειδή δεν φρόντισε να της διανείμει 7 από τα 37 δις του ταμειακού αποθέματος τον Αύγουστο του 2018 είναι ανεύθυνη και δείχνει επιπλέον άγνοια τόσο της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης όσο και του τρόπου λειτουργίας μιας υπερχρεωμένης καπιταλιστικής οικονομίας όπως η ελληνική».

Τάσεις αντι-«πολακισμού»

Πλην της επιχειρηματολογίας, casus belli για σημαντικό αριθμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά το υφολογικό στοιχείο των τοποθετήσεων Πολάκη, που έχει φέρει και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σε σημείο να επικαλείται τον «αψύ σφακιανό» τρόπο του υπουργού του, για να τον δικαιολογήσει στα μάτια της κοινής γνώμης και της… εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η αισθητική του «πολακισμού» ωστόσο αποτέλεσε έναν από τους λόγους της πρόσφατης ανασύνταξης των εσωκομματικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα στρατόπεδα (ΡΕΝΕ και Ομπρέλα), καθώς στην μετεκλογική περίοδο «ζητήματα ύφους» κοστίζουν περισσότερο στην ήδη λαβωμένη εικόνα στην εικόνα του κόμματος. Στον αντίποδα, «επιλέγουμε να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για τις αξίες της αριστεράς και πως τις υπερασπιζόμαστε σε ένα τοξικό περιβάλλον ατομικισμού και ιδιοτέλειας» υπογραμμίζουν στη διακήρυξή τους τα στελέχη της Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας, ενώ ακόμη πιο αυστηρή στα ζητήματα ύφους εμφανίστηκε η δεύτερη νέα τάση, η «Ομπρέλα». «Κρίσιμο θέμα που δεν έχει απαντηθεί επαρκώς είναι το «πολιτικό ύφος» της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ: πρέπει να είναι κανόνας η αυστηρή προσήλωση, σε αντιπαράθεση και με το παλαιό πολιτικό σύστημα, στα ζητήματα ύφους και ήθους τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της μελλοντικής διακυβέρνησης. Μια ανομολόγητη, επιφανειακή και πολωτική ρητορική που υπακούει στην επικοινωνία ως προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε θέματα που δεν είναι κρίσιμα για την κοινωνία και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, δεν διαμορφώνει εναλλακτικό σχέδιο για διακυβέρνηση» αναφέρεται στο κείμενο αρχών που παρουσίασε η «Ομπρέλα» στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, αποτυπώνοντας το χάσμα που τη χωρίζει με την κρητική αργκό.


Ειδήσεις σήμερα:

Χαρδαλιάς: «Είμαστε στην αρχή του τέλους, σιγά σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα που έχουμε χάσει»

ΗΠΑ: Ο Πενς απορρίπτει την 25η τροπολογία του Συντάγματος για να παυθεί ο Τραμπ

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα Rafale
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης