«Πολιτική και Κορωνοϊός»: Μπακογιάννη, Κατρούγκαλος, Βενιζέλος απαντούν για τον ρόλο και τα λάθη της ηγεσίας

«Πολιτική και Κορωνοϊός»: Μπακογιάννη, Κατρούγκαλος, Βενιζέλος απαντούν για τον ρόλο και τα λάθη της ηγεσίας

Πώς τοποθετήθηκαν οι τρεις βουλευτές με αφορμή το νέο βιβλίο του Αθ. Παπαϊωάννου και Β. Γεωργόπουλου

5191082
Ο ρόλος της πολιτικής, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, η μεγάλη επιστροφή του κράτους και η κοινωνική ευθύνη απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Πολιτική και κορωνοϊός» , την οποία διοργάνωσαν οι εκδόσεις Σάκκουλα, με αφορμή το νέο βιβλίο των Αθ. Παπαϊωάννου και Β. Γεωργοπούλου, με τίτλο «Ηγεσία, πολιτική και κορονοϊός» και συντονιστή τον Τάσο Τέλλογλου.

Στη διάρκεια της πανδημίας κρίθηκε και κρίνεται η ακαδημαϊκή, η επιστημονική, η πολιτική, η ηγεσία με τη γενικότερη έννοια της λέξης, εκτίμησε η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, συμπληρώνοντας πως «πλέον η ουσία της πολιτικής ξαναμπαίνει στο επίκεντρο». Η ίδια δήλωσε πάρα πολύ περήφανη για τις αντοχές του ΕΣΥ παρά τις δομικές αδυναμίες του συστήματος και την έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικά, ενώ χαρακτήρισε ως «πρώτο μάθημα» από την πανδημία ότι σε «όλη την Ευρώπη καμία χώρα δεν μπορεί να λυπηθεί τα χρήματα που είναι απαραίτητα και πρέπει να δοθούν με διαφάνεια στο δημόσια σύστημα υγείας».

Πλην του υγειονομικού σκέλους, «η Ελλάδα αντιμετώπισε σωστά και τη λειτουργία της Δημοκρατίας» τόνισε η κ. Μπακογιάννη, παρά την «πολύ δύσκολη» ισορροπία μεταξύ πολιτικής απόφασης και τεχνοκρατικής εισήγησης. Καίτοι αισιόδοξη, εντόπισε μια «συνολική πτώση αξιοπιστίας» στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχη και για το μέλλον της Ευρώπης, με την πανδημία να φαντάζει ως «το κερασάκι στην τούρτα» του ευρωσκεπτικισμού.

Δύο μεγάλα ζητούμενα ανακύπτουν από την πανδημία για τον πρώην υπουργό και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο. Αφενός αν ο κόσμος μετά την πανδημία θα υπόκειται σε νέες ανισότητες, με το κοινωνικό κράτος σε διάλυση και αφετέρου αν θα υποχωρήσουν και σε τι βαθμό τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Ο κ. Κατρούγκαλος προειδοποίησε «να μην αποτελέσει η δημοκρατία και το κράτος δικαίου την παράπλευρη απώλεια της πανδημίας», ενώ υποστήριξε πως «δεν δικαιώθηκαν οι τεχνοκράτες σε βάρος των πολιτικών. Η πολιτική απόφαση, σε τελική ανάλυση, είναι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας». Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας κοστίζει και υπογράμμισε τη συνολική στάση του πολιτικού συστήματος και ειδικά η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος στην εγχώρια κατάσταση, «η Ελλάδα είναι η 25η χώρα στην ΕΕ σε ότι αφορά στην αναπλήρωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των υπαλλήλων» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και ζήτησε η πανδημία να μην γίνει άλλοθι για την προώθηση μιας παράλληλης ατζέντας, όπως αυτής της γενικευμένης απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Για απειλή «παγκόσμια και συμμετρική» έκανε λόγο από πλευράς του ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «αναδεικνύεται ξανά η υγειονομική κυριαρχία του κράτους». Ο ίδιος συμπέρανε πως «όποιος υποτίμησε το μέγεθος του προβλήματος, ηττήθηκε πολιτικά και κοινωνικά», ενώ χαρακτήρισε ανύπαρκτο το δίλημμα «υγεία ή οικονομία» στην πανδημία. «Μιλάμε για υπηρεσίες καλλωπισμού όταν μιλάμε για 100 νεκρούς τη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Ακόμη απέδωσε στο άγχος της επιστροφής στην κανονικότητα τη χαλάρωση των μέτρων και παρατήρησε πως υπάρχουν διαβαθμίσεις της κοινωνικής ευθύνης και το κράτος πρέπει να τις ρυθμίσει, καθώς δεν έχουν την ίδια κοινωνική ευθύνη ένας πλούσιος που ζει με άνεση χώρου με έναν εργάτη σε βιομηχανία. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε καθαρές σχέσεις μεταξύ επιστήμης και πολιτικής, απορρίπτοντας την «αιμομιξία» ως προς την επιδημιολογική επιτήρηση και διαχείριση της πανδημίας.

«Πρώτα είναι η πολιτική ηγεσία και ακολούθως οι επιστήμονες. Η ηγεσία είναι αυτή που θα πάρει αποφάσεις ή δεν θα πάρει αποφάσεις» διευκρίνισε από πλευράς του ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας και πρόσθεσε πως «οι ηγεσίες έχουν μια ακόμη ευκαιρία να αποδείξουν αν είναι ικανές ή όχι και αυτό είναι το εμβόλιο», θεωρώντας ότι καλές ηγεσίες είναι εκείνες που θα προωθήσουν τον εμβολιασμό.

Μεταφέροντας την εμπειρία του από τη Γερμανία, ο Χαράλαμπος Κριατσέλης, Επιμελητής του τομέα ηλεκτροφυσιολογίας στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου ανέφερε πως «σήμερα οι περισσότεροι Γερμανοί θεωρούν ευτυχή τη συγκυρία να έχουν στην κορυφή της ηγεσίας τους την κ. Μέρκελ», καθώς ανά 2 φορές την εβδομάδα πραγματοποιούνταν τηλεδιάσκεψη Μέρκελ με τους 16 Πρωθυπουργούς των κρατιδίων για τον καλύτερο συντονισμό δράσεων, με «αξιοσημείωτη» τη στάση της αντιπολίτευσης», η οποία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Τα βασικά ερωτήματα έθεσε με τη σειρά του ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν δηλαδή αντέδρασε μια κυβέρνηση – χρονισμός, αν υπήρχε σχέδιο δράσης συγκεκριμένο και συναίνεση των κομμάτων, αν έδειξαν εμπιστοσύνη οι πολίτες και αν ήταν τεκμηριωμένα τα μέτρα.

«Η Ιταλία έγινε το εναλλακτικό σενάριο και βοήθησε τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα. Η πανδημία μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τη δύναμη που μπορεί να ασκήσει το κράτος πάνω μας» υπογράμμισε ο Ηλίας Ντίνας, Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Κλείσιμο
Μιλώντας για την περίπτωση της Τουρκίας, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης έκανε λόγο για «έλλειψη ενημέρωσης από το καλοκαίρι και μετά στην Τουρκία. Μέχρι 15 Νοεμβρίου ο κόσμος δεν ήξερε τίποτα, ούτε και για τον αριθμό των νεκρών» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως στην «περίπτωση της Τουρκίας ένας πολιτικός θα δυσκολευόταν να κάνει απόλυτο lockdown γιατί δεν μπορεί να στηρίξει τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις».

Τέλος, ο Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επικεντρώθηκε στο βρετανικό παράδειγμα, γιατί «η Βρετανία παρά το έλλειμμα ηγεσίας έχει τα θεσμικά αντίβαρα» που διόρθωσαν την κατάσταση, δηλαδή πολύ ικανή και ανεξάρτητη δημόσια διοίκηση, ποιοτική και ισχυρή δικαιοσύνη, ανεξάρτητο Τύπο, τελείως ανεξάρτητα πανεπιστήμια και δημόσια και δωρεάν υγεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Δώρο Χριστουγέννων: Στο ΦΕΚ όλα τα μέτρα - Οι υπόχρεοι και ο χρόνος καταβολής

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Αγορές σε σούπερ μάρκετ: Οι τιμές για γαλοπούλα, κουραμπιέ, μελομακάρονα - Αύξηση 21% στα αναψυκτικά

Τομ Κρουζ: «Εξερράγη» ξανά και παραιτήθηκαν 5 μέλη του συνεργείου του Mission Impossible!



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης