Σταϊκούρας: Η ανάπτυξη το 2021 για την Ελλάδα θα είναι υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου

Σταϊκούρας: Η ανάπτυξη το 2021 για την Ελλάδα θα είναι υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η δημοσιονομική βελτίωση το 2021 στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε από το σημερινό Eurogroup

staikouras_xristos
Η ύπαρξη δημοσιονομικής ευελιξίας για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη το 2021, η οποία όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, επιβεβαιώθηκε από το σημερινό Eurogroup.

Το οποίο, παράλληλα, προβλέπει και στην Ελλάδα δημοσιονομική βελτίωση το 2021, που θα οφείλεται στη σταδιακή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και στη σημαντική οικονομική μεγέθυνση, υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (περίπου 4%).

Αυτό σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την αποτίμηση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, της υφιστάμενης δημοσιονομικής κατάστασης και τις προβλέψεις για το 2021 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό αξιολόγησε και τον ελληνικό προϋπολογισμό και, όπως ανέφερε ο υπουργός:

*Επιβεβαιώθηκε ότι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση ανέρχονται συνολικά στα 24 δισ. ευρώ για το 2020. Εξ αυτών, τα δημοσιονομικά μέτρα είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος διαμορφώνεται στο 4,2% του ΑΕΠ. Ενώ, και για το 2021, τα προβλεπόμενα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ, και είναι σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,4% του ΑΕΠ).

*Επιβεβαιώθηκε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, το 2021 αναμένεται να είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που προβλέπεται να διαμορφωθεί περίπου στο 4%.

*Επιβεβαιώθηκε η δημοσιονομική ευελιξία για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη- μέλη το 2021, η οποία όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

*Επισημάνθηκε ότι τα μέτρα στήριξης είναι παροδικά και στοχευμένα στη δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και την κοινωνική συνοχή και ότι, στο εξής, το μεγαλύτερο μέρος αυτών πρέπει να αποσκοπεί στην ανάκαμψη, όπως ήδη πράττει η κυβέρνηση, ενδεικτικά, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

*Προβλέπεται, και στην Ελλάδα, δημοσιονομική βελτίωση το 2021, η οποία θα οφείλεται στη σταδιακή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και στη σημαντική οικονομική μεγέθυνση.

*Υπογραμμίστηκε η σημασία της άμεσης και ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που περικλείουν πολύ υψηλότερους, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πόρους για την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σχέδιο, δυναμισμό και σύνεση, αξιοποιώντας τη δημοσιονομική ευελιξία, τη νομισματική χαλάρωση, τα σημαντικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας, προκειμένου να μεταβούμε από την ύφεση και την αβεβαιότητα του 2020, στην ανάπτυξη και την αισιοδοξία του 2021», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.


Ειδήσεις σήμερα:

Μέρκελ: Προκαλεί η Τουρκία στη Μεσόγειο, μεγαλώσαμε τη λίστα των κυρώσεων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ - Τι αλλάζει στις προσλήψεις

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πότε θα γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης