Τουρκικά ΜΜΕ: «Ο Έλληνας διοικητής διέταξε τον έλεγχο στο πλοίο μας»

Τουρκικά ΜΜΕ: «Ο Έλληνας διοικητής διέταξε τον έλεγχο στο πλοίο μας»

Η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης - Δείτε βίντεο από την επιχείρηση

tourkoi-ploio
Κατά του Έλληνα διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη» ανοιχτά της Λιβύης, για τον έλεγχο τουρκικού φορτηγού πλοίο από τη γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο», στρέφονται τα πυρά τουρκικών ΜΜΕ, μετά την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Πρόκληση από τον Έλληνα διοικητή στην Ανατολική Μεσόγειο», είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος του trthaber.com, που συνοδεύεται με βίντεο από την επιχείρηση.

Τουρκικά ΜΜΕ : «Ο Έλληνας διοικητής διέταξε τον έλεγχο στοπλοίο μας»


Το δημοσίευμα αναφέρει πως κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Έλληνας διοικητής των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη» διέταξε την γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» να πραγματοποιήσει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο «Ροζελίνα Α» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. «Το πλοίο μπλοκαρίστηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου N.Δ της Πελοποννήσου από μια γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» με εντολή του Έλληνα διοικητή» αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πως: «Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, η συγκατάθεση του κράτους σημαίας πρέπει να ληφθεί προκειμένου το στρατιωτικό προσωπικό των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη» να επιβιβασθεί στο πλοίο και να το ελέγξει. Οι άνδρες της φρεγάτας «Αμβούργο» δεν είχαν τέτοια άδεια, παρόλα αυτά ελικόπτερο τους προσγειώθηκε στο «Ροζαλίνα Α». Η προσγείωση του ελικοπτέρου και οι κινήσεις των ανδρών της φρεγάτας «Αμβούργο» καταγράφηκαν με κινητά τηλέφωνα του προσωπικό του πλοίου».

Ο ανώτερος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Θεόδωρος Μικρόπουλος είναι διοικητής των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη», από τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και ανέλαβε τα ηνία για τον έλεγχο στη θάλασσα, από τον Ιταλό Ναύαρχο Fabio Agostini.

Κλείσιμο
Νωρίτερα σήμερα και το γερμανικό Spiegel, αποκάλυψε πως η Άγκυρα εμπόδισε τον έλεγχο τουρκικού πλοίου από τη γερμανική φρεγάτα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Τουρκία «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα. Η επιχείρηση "IRINI" ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς την συνεργασία της 'Αγκυρας». Το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.


Ειδήσεις σήμερα:

Πέτσας: Κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ στην Aegean - Δικαίωμα προαίρεσης για αγορά μετοχών από Δημόσιο

Σύμβουλος Ερντογάν: «Θα αποκτήσουμε 'σκύλους' που θα μας φτιάξουν πυρηνικούς πυραύλους»

Pfizer: Σε δυο με τρεις εβδομάδες η ετυμηγορία του FDA για το εμβόλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης