LIVE

Κορωνοϊός

Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ: Κανένας διάλογος με την Τουρκία - Επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα

panagiotopoulos_0

Μιλώντας στην σύνοδο του ΝΑΤΟ ο ΥΠΑΜ είπε ότι η γειτονική χώρα κατά παράβαση των συμφωνημένων για τον μηχανισμό εκτόνωσης κρίσεων, στέλνει το ερευνητικό της σκάφος ακόμα πιο κοντά στα ελληνικά νησιά

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά την ομιλία του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα σέβεται πλήρως τις αρχές του Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου και ειδικά τη δέσμευση του 'Αρθρου 1, περί επιλύσεως οιασδήποτε διεθνούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και χωρίς χρήση βίας ή άλλο τρόπο ασυμβίβαστο προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».

Επεσήμανε, όμως, ότι από τον Αύγουστο, «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή πρόκληση που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι από τρίτη χώρα αλλά από κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε προς τα μέλη της Επιτροπής Ασφαλείας και Αμύνης της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του ΝΑΤΟ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, από την αρχή της κρίσεως, «πως θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος εφ' όσον θα αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος μαζί με τις ναυτικές μονάδες που το συνοδεύουν».

Υπενθύμισε, δε, ότι στις 12 Σεπτεμβρίου επετεύχθη η επανέναρξη των τεχνικών συζητήσεων υπό την εποπτεία της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής πιθανής εμπλοκής με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς.

«Ωστόσο», είπε ο υπουργός, «η γειτονική χώρα προέβη σε νέα πρόκληση, κατά παράβαση των συμφωνημένων περί του μηχανισμού εκτόνωσης κρίσεων, αποστέλλοντας το ερευνητικό σκάφος ακόμα εγγύτερα προς τα νησιά».

«Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τη διάσταση μεταξύ των δηλώσεων και των ενεργειών εκ μέρους της γείτονος, πλήττοντας την αξιοπιστία της στη Συμμαχία, ενώ μαρτυρά και τις πραγματικές της προθέσεις. Δεν μπορεί να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα στην ίδια περιοχή» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Αναφορικά με την αντίδραση της Ελλάδος, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας σημείωσε πως από τον Αύγουστο η χώρα μας αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση διατηρώντας πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Όπως εξήγησε, οι ενέργειες αυτές πλήττουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας αφού αντιβαίνουν στο 'Αρθρο 1 του Βορειο-Aτλαντικού Συμφώνου, αφού δεν συνιστούν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης διαφοράς μεταξύ δύο Συμμάχων και γειτόνων. «Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν νοείται ως διάθεση ειρηνικής επιλύσεως», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, ο οποίος θα διεξαχθεί με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι υπό την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας, προκλήσεων και σχεδιασμένης παραπληροφορήσεως ενώ υπογράμμισε ότι ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε να αποφευχθούν οι σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες, δεν εισακούσθηκε.

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αν δεν είχε προκύψει η υγειονομική κρίση εξαιτίας του κορονοϊού θα ήθελε να καλωσορίσει στην Αθήνα τα μέλη της Επιτροπής Ασφαλείας και Αμύνης της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του ΝΑΤΟ, ειδικά σήμερα, ανήμερα της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμη, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, οι προκλήσεις και οι απειλές για την ασφάλεια τόσο της Ελλάδος, όσο και της ευρύτερης περιοχής επιβάλλουν την ανάγκη για ισχυρές και άριστα εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις με αποτρεπτική ισχύ.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας εργάζεται ώστε να διαφυλαχθούν η εθνική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και οι υποχρεώσεις έναντι της Συμμαχίας.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ από το 1952 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1981 επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη θέση της στις δημοκρατικές χώρες της Δύσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την Ευρωατλαντική προοπτική χωρών Δυτικών Βαλκανίων, εδραζόμενη σε αρχές και προϋποθέσεις του Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αλλά και πλήρη σεβασμό καλής γειτονίας.

Τόνισε, επίσης, ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου είναι αβάσιμοι νομικά, η δε Ελλάδα, όπως όλα τα κυρίαρχα κράτη, έχει φυσικό και νομικό, βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δικαίωμα άμυνας έναντι της σοβαρής απειλής από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σε περιοχές απέναντι από τα νησιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Αρ

Παρέδωσες τήν χώρα χωρίς μιά τουφεκιά. Ήδη εχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα. Όταν σου λέει ότι έχεις τήν χρήση τών νησιών και όχι τήν κυριότητα δέν καταλαβαίνεις ότι μόνο μέ ισχυρό ράπισμα τό όποιο δέν έρχεται( και δεν ξέρω αν μπορούνε νά δώσουμε) θα συνέλθει. Τήν τύχη τού κυπριακού δημιουργείτε και για τήν χώρα.

Μ.Πασοκ

Πόσο δίκιο έχεις φίλε.Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προδοσία από του να πάρουν οι Τούρκοι έστω και ένα εκατοστό εδάφους ΔΙΧΩΣ πόλεμο και σφαιρα.Τουλαχιστον θα ξέρουμε πόσο μετράνε.Αλλα να φύγουν με έδαφος δικο μας ατουφεκιστοι σημαίνει ότι ή ηγεσία μας θέλει Γουδη το λιγώτερο.

Αντώνης

Δεν αφήνουμε τις δηλώσεις και να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια; Φθάνει πια...

μαρια

τι διαλογο αυτοι τα ιδια θα κανουν βουλιαχτε εκεινο το oruc δεν μπορω να το βλεπω στη θαλασσα μασ

xxaxaxaxaxaxaxa

μετράμε προκλήσεις μετράμε παραβιάσεις μετράμε δηλώσεις τι εξοπλισμούς και κουραφέξαλα... κομπιουτεράκια να αγοράσουμε...

trooper

υπουργός εθνικής ταπείνωσης

Logic

Ρε παιδιά συγνώμη...έχουμε την πανδημία έχουμε και τα τουρκοεθνίκια να μας λένε για σύνορα της καρδιάς τους και γαλάζιες πατρίδες.Το σχέδιο Πυθεία ποιός το κυνήγησε;Ακούω συνέχεια πως ήθελαν να δολοφονήσουν τον Καραμανλή γιατί πήγε να φτιάξει τον αγωγό με τη Ρωσία, τώρα ακούω πως θα εξορύξουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.Ο τούρκος πουλάει αζέρικο πετρέλαιο και αέριο εδώ και 20 Χρόνια στην Ευρώπη, θα σε αφήσει εσένα να του χαλάσεις την μπίζνα;Η Τουρκία 4 άξονες έχει η οικονομία της, αγωγούς πετρελαίου και αερίου, οπλική βιομηχανία που εξάγει, αγροτικά προϊόντα και αρκετά εργοστάσια αμερικανικά και ευρωπαϊκά, παράδειγμα η Boss αγόρασε την Pitsos από τους έλληνες και το εργοστάσιο το ανοίξανε οι γερμανοί στην Τουρκία, ας είμασταν μάγκες να κρατάγαμε την άριστη βιομηχανία μας.Δεν μας φταίνε οι ξένοι αλλά οι εγχώριοι κομματικοί εντομορουφιάνοι που άρπαζαν τα λεφτά και κάνανε μεγάλη ζωή εις βάρος άλλων ανθρώπων που ήθελαν να πετύχουν στη ζωή με τίμιο τρόπο, κοινώς καλά κρασιά!

Αγύριγο κεφάλι

Μα είναι δυνατόν;________Να κάνει πόλεμο γιά τα ...ΝΕΡΑ της ΘΑΛΑΣΣΑΣ η Ελλάδα, ακούγοντας τους ψεκασμένους-ΦΑΣΙΣΤΕΣ;_____Πότε είπαν σοβαρή κουβέντα αυτοί;

ΑΝΤ

Ελα,σιγα-σιγα, εσεις οι προοδευτικοι(;) να αντιληφθειτε οτι ο πληθυσμος στη Γη επερασε τα 7,5 δισεκατομμυρια και τα θαλασσια οικοπεδα θα γινουν πιο πολυτιμα απο τα στεργιανα, για την επιβιωση μας, Διοτι θα τα εκμεταλλευτουν και για διατροφικα αγαθα, αλλα και κυριως γιατι στους βυθους τους βρισκονται τα τελευταια απομειναρια απο τους αναντικαταστατους υδρογονανθρακες,το μαυρο χρυσο! Μηπως δε βλεπεις ηδη, με το χερι στη σκανδαλη και σε κινητοποιηση ολη την πολεμικη τους μηχανη, να ψαχνουν ολοι, σαν αλαφιασμενοι, στα βαθη των ωκεανων, ως 15 χιλιομετρα βαθος!, στις ερημους,στις παγωμενες προαιωνια πολικες περιοχες, να βρουν και να ρουφηξουν ως και την τελευταια σταγονα των υδρογονανθρακων και με τεραστεια κοστη;! Ολα αυτα, δε γινονται βεβαια για πλακα! Οι πολεμοι για τις θαλασσες μαλλον εχουν ηδη αρχισεικαι τα θαλασσια συνορα ισως καταστουν εμφανη με επιπλεουσες σημαδουρες!!

ΤΟΥΡΚΟΣ

ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΟ ΚΥ-ΠΑΡΊΣΙ ....ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝ...ΣΤΟ ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ....ΕΝΤΑΥΘΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΚΑΝΑ ΑΥΣΤΗΡΌ ΜΝΜ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΏΝΟΥΝ ΤΑ ΚΛΧΑΡΤΑ....

Αγύριγο κεφάλι

Γιά σιγά κύριε Παναγιωτόπουλε!_____Προχθές ο ίδιος ο Μητσοτάκης που είχε έλθει ο Αιγύπτιος Σίσσι στην Ελλάδα, δεν είπε ότι ζητούμε ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ με την Τουρκία;_________Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά να ...αλλάζουμε κάθε μέρα θέσεις!_________Μπορεί οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ εδώ μέσα ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ τι ελέχθη προχθές ή ακόμη και πριν 15 χρόνια, ΕΓΩ όμως ΘΥΜΑΜΑΙ!..

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!!!

Έργα!!!!!!!.....ΟΧΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ!!!!.....Από χτες ανακήρυξη ΑΟΖ ΚΑΣΤΕΛΌΡΙΖΟΥ και ΑΟΖ ΜΕ ΚΎΠΡΟ!...(ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ να αλωνιζει στα νερά τους;;;;)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης