Βουλή - Αλέξης Τσίπρας: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή - Αλέξης Τσίπρας: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Για εγκληματικό εφησυχασμό από την κυβέρνηση για τον κορωνοϊό μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας - Πρότεινε την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού για το υπουργείο Υγείας

tsipras-vouli
Ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να συμφωνηθεί ένα έκτακτο σχέδιο εξάμηνης διάρκειας για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ έθεσε θέμα προσώπων, τόσο αναφορικά με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια όσον και για τον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Έστω και τώρα να συμφωνήσουμε σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο εν μέσω πανδημίας. Δεν σας είπαμε να βάλετε δικό μας υπουργό, υπάρχουν επιστήμονες κοινής αποδοχής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εγώ θα σας πρότεινα την καθηγήτρια Αθηνά Λινού. Που ήταν παρούσα σε όλη την κρίση. Θέλετε κάποιον άλλο; Ας βρούμε κάποιον άλλο, υπάρουν επιστήμονες. Αλλά αφήστε αυτή την ανοησία ότι εσείς είστε με την επιστήμη κι εμείς δεν είμαστε».

Μιλώντας στη συζήτηση στην Βουλή σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εγκληματικό εφησυχασμό από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν ενίσχυσε ουσιαστικά το ΕΣΥ.

«Αυξήσατε τις ΜΕΘ αλλά όχι στα νούμερα που λέτε. Προσθέτετε σε αυτές που σας αφήσαμε, κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, στρατιωτικά νοσοκομεία κ.λπ. Η πραγματική αύξηση κλινών ΜΕΘ μετά την έναρξη της πανδημίας ήταν περίπου 200 κρεβάτια» είπε. «Αλλά δεν είναι μόνο θέμα κρεβατιών. Πολλές ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Το πρόβλημα είναι η ελλιπής στελέχωση στο ΕΣΥ» πρόσθεσε.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, που μίλησε προηγουμένως, ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε να μην μην μιλά για ύβρη «όταν εσείς στο πρώτο μέρος της πανδημίας συνέχεια κάνατε συγκρίσεις νεκρών για να πείτε πόσο καλά πάμε στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ύβρις;» «Η ουσία είναι ότι υπήρξε εγκληματικός εφησυχασμός από την πλευρά σας» δήλωσε.

«Ακούγοντας σας, καταλαβαίνω ότι έχετε επιλέξει το μόνο δρόμο που ξέρετε. Να συνεχίσετε να πορεύεστε αυτάρεσκα και διχαστικά. Διχαστικά απέναντι όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά κυρίως απέναντι στους πολίτες (...) Θα περίμενα να κάνει αυτό που έκανε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν έχει ευθύνη η κυβέρνηση είπε το απλούστατο «πέσαμε έξω. Πόσο δύσκολο είναι να πείτε αυτές τις δύο λέξεις;» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. «Αυτή η χώρα έχει 11 εκατ. ευθύνες ατομικές. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είστε πρωθυπουργός μιας χώρας που μετρά κάθε μέρα πάνω από 40 νεκρούς. Λέτε ότι δεν είχατε καμία ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμού». «Εσείς δεν ήσασταν εδώ που λέγατε ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό. Δεν κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη και καλούσατε τουρίστες; Αυτοανακηρυχθήκατε ως Μεσσίας. Δεν λέγατε ευτυχώς που είμαι εγώ γιατί αν ήταν ο Τσίπρας θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς;» δήλωσε.

«Πρέπει να μας απαντήστε η ευθύνη είναι μόνο στους νέους; Καμία ευθύνη για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καμία ευθύνη για την αύξηση των μαθητών στις αίθουσες. Μόνο στους νέους υπάρχει διασπορά του ιού; Στους εργασιακούς χώρους δεν υπήρχε θέμα; Μόνο στους νέους που διασκεδάζουν; Δεν έχετε επίγνωση του πως ζει η πλειονότητα των νέων ανθρώπων. Δεν είναι οι νέοι που σκέφτονται μόνο την διασκέδαση. Το μυαλό των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία και πως θα βρει δουλεία. Δεν έχετε επίγνωση του ποια χώρα κυβερνάτε» είπε.

«Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι και 3.000 ΜΕΘ να είχαμε δεν θα άλλαζε κάτι. Ε, τι να πω καταργήστε και αυτές που έχουμε» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκεστον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια λέγοντας ότι «ήσασταν εξαφανισμένος για 8 μήνες και δεν κάνατε ούτε μια φορά ενημέρωση. Βγήκατε προχθές και σήμερα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «το πρόβλημα τούτη την ώρα είναι η ελλιπής στελέχωση του εθνικού συστήματος υγείας γιατί αρνείστε να προχωρήσετε σε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

«Αλλά να δούμε και την ουσία γιατί είναι προφανές ότι έχετε χάσει την μπάλα. Την μια ο ένας λέει ότι δεν θα γίνει lockdown και μετά γίνεται. Δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Το πρόβλημα όμως είναι πιο βαθύ και είναι στρατηγικό. Δεν ενισχύετε το ΕΣΥ γιατί έχετε άλλη αντίληψη. Γιατί το πρόγραμμα σας ήταν συμβάσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν ενισχύετε το ΕΣΥ γιατί η βασική σας αντίληψη είναι ότι το ΕΣΥ ειναι για πέταμα και θα ενισχυθεί όχι με προσλήψεις και αύξηση μισθών αλλά από συμπράξεις, δηλαδή από την δυνατότητα που παρέχετε σε ιδιώτες να εκμεταλλεύονται τις δομές για να κερδίζουν» υποστήριξε.

«Αυτή την ώρα γίνεται διαλογή όχι στους covid ασθενείς αλλά στους μη covid. Γίνεται από ιατρούς στους ασθενείς που δεν έχουν κορωνοϊό. Έχουν ανασταλεί τα προγραμματισμένα ραντεβού και ο ιατρός επιλέγει ποιον θα εισάγει στο χειρουργείο. Και η σύγκριση με τις άλλες χώρες, στο τι έχουν κάνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας είναι αποκαρδιωτική» συμπλήρωσε.

«Εμείς, σε συνθήκες κανονικότητας, όταν δεν υπήρχε covid19, αυξήσαμε κατά περίπου 150 τις ΜΕΘ. Προσλάβαμε 19.500 νέους εργαζόμενους, μόνιμους και επικουρικούς. Γιατί ήταν προτεραιότητα μας το ΕΣΥ, όχι βαρίδι. Εσείς για το ΕΣΥ μιλάγατε μόνο για να αναφερθείτε στις ΣΔΙΤ. Στο πρόγραμμα σας ήταν, το ξεχάσατε; Και γι’ αυτό το λόγο, αφήσατε τη χώρα εκτεθειμένη ήδη από το πρώτο κύμα. Εμείς σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας δώσαμε κάλυψη στους ανασφάλιστους. Αυτό το έκανε ο Ξανθός και ο Πολάκης που ναι κάνει λάθη αλλά στην θητεία του μόνο καλό έργο έχει να επιδείξει» δήλωσε.

«Μακάρι να είχαμε και εμείς υπεύθυνη αντιπολίτευση όπως έχετε εσείς. Όταν εμείς δίναμε κρίσιμη μάχη εσείς φωνάζατε «Γερούν γερά». Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πιο ακραίος αρχηγός αντιπολίτευσης που πέρασε και ζητούσε επί 3 χρόνια εκλογές. Αξιοποίησε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή. Δεν δίστασε να αξιοποιήσει δύσκολες τραγικές στιγμές με νεκρούς. Όπως δεν δίστασε να αξιοποιήσει την Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία σήμερα λένε ότι την τιμούν και την στηρίζουν. Να σας θυμίσω ότι ήρθατε σε αυτή την αίθουσα και καταγγείλατε τον κ. Ξανθό και εμένα που είχαμε 40 νεκρούς από τον ιό της γρίπης και μας είπατε ότι έχουμε την ευθύνη.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πότε το είπα αυτό;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε αυτό το αστείο. Όταν μιλώ στην Βουλή είμαι απόλυτα τεκμηριωμένος. Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτό το δρόμο και δεν το κάναμε συναισθανόμενοι την ευθύνη ότι πρέπει να είμαστε χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία. Αυτές είναι αρχές της Αριστεράς. Δεν είναι η τυμβωρυχία με τους νεκρούς όπως κάνατε εσείς στο Μάτι, ε τους νεκρούς της γρίπης. Στηρίξαμε και μέτρα που μας φαίνονταν υπερβολικά. Και τώρα αυτό κάνουμε. Αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στην διάλυση της κοινωνίας διάρρηξη συνοχής στην διάλυση του ΕΣΥ.

Σας ζήτησα να παραδεχθείτε την αποτυχία σας ώς ένα πρώτο βήμα να ανακτίσετε την εμπιστοσύνη στον λαό. Η παραδοχή λάθους είναι πράξη γενναιότητας. Δεν το κάνατε. Δεν θέλετε να το κάνετε όπως το έκανε ο Γεωργιάδης. Βρείτε έναν άλλο τρόπο με λατινικά όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου που είπε mea culpa. Αναγνωρίσετε τα λάθη σας και ζητήστε την βοήθεια των πολιτών δυνάμεων.

Ο διχαστικός λόγος δεν αφορά την αντιπολίτευση άλλα τους πολίτες που αγωνιούν. Σας ζήτησα να παραδεχθείτε την αποτυχία σας και να συγκαλέσετε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Όχι για να μας ενημερώσετε. Ξέρουμε καλύτερα από εσάς την κατάσταση του ΕΣΥ και του μέσου ελληνικού νοικοκυριού και να πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να συμφωνήσουμε σε σχέδιο σωτηρίας. Προφανώς όχι συγκυβέρνησης. Δεν θα σας σώσουμε εμείς. Δεν μπορείτε να σωθείτε όσο και αν σας στηρίζουν ΜΜΕ. Εμείς δεν σας λέμε φύγετε τώρα γιατί πεθαίνουν άνθρωποι. Αυτό που σας λέμε είναι αλλάξτε και ζητήστε την βοήθειά μας για ένα σχέδιο 6μηνης διάρκειας με ενίσχυση μόνιμου προσωπικού

Η μεγαλύτερη παραδοχή της αποτυχίας σας είναι η τροπολογία για 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μετά την κρίση. Σας τα λέγαμε. Προσλήψεις και μόνιμα τεστ στις πύλες εισόδου και τα κάνατε μόλις προχθές.

Η 2η παραδοχή ήταν του κ. Γεωργιάδη και η 3η της κυρίας Κεραμέως. Μεγάλη επιτυχία οι μάσλες τεντόπανα και τα παγουρίνο. Ηρθε όμως σήμερα το Eλεγκτικό Συνέδριο και ακυρώνει τον διαγωνισμό γιατί δεν είχατε καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα. Αποτυχία και με την πλατφόρα της Cisco. Όμως καμία άλλη χώρα Ευρώπης δεν είχε δώσει το σύστημα σε ένα μόνο πάροχο. Εσείς το κάνατε. Καμία άλλη χώρα δεν είχε αφήσει το δημόσιο δίκτυο. Σας το λέμε από το καλοκαίρι φέρτε την σύμβαση στην Βουλή να δούμε τι ακριβώς υπογράψατε με την εταιρεία αυτή. Είναι τόσο γενναιόδωρη; Κάτι άλλο κρύβεται. Περιμένουμε την σύμβαση στη Βουλή

Στην βάση αυτής της έκτακτης ανάγκης σας ζητήσαμε 3 πράγματα: Σχέδιο για την σωτηρία του ΕΣΥ και των ανθρώπων μας έστω και τώρα

Να συμφωνήσουμε όλοι μας σε υπουργό υγείας κοινής αποδοχής με γνώση και εμπειρία και δεν θα κάνει μικροπολιτική για να σώσει το πολιτικό του κεφάλαιο αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το συμφωνημένο έκτακτο σχέδιο. Δεν ζητάμε να βάλετε δικό μας. Kύριε Κικίλια σας έχει υπερβεί η κρίση. Κρυφτήκατε πίσω από τον Τσιόδρα που είναι εξαιρετικός αλλά κάνει και λάθη. Δεν είναι ο μοναδικός επιστήμονας σε αυτή την χώρα. Θα μπορούσατε κ. Τσιόδρα να είστε στο υπουργείο Αθλητισμού ήσασταν και μπασκετμπολίστας αλλά Υγείας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή;

Σας ζητάμε να παγώσετε το πτωχευτικό και την κατάθεση του νομοσχεδίου του αντεργατικού

Υπάρχουν πρόσωπα να αναλάβουν αυτό το ρόλο. Εγώ θα πρότεινα την κυρία Αθηνά Λινού. Ήταν παρούσα στην κρίση και δεν έβγαινε να λέει ότι η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε το πρόβλημα. Αν θέλετε κάποιον άλλον να τον βρούμε. Σταματήστε όμως την ανοησία ότι εσείς είστε με την επιστήμη και εμείς την υποτιμούμε. Υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες που μπορούν να αναλάβουν για να αναδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε και να μας ασκούν κριτική όταν χρειάζεται. Η σημερινή και διαρκής σας άρνηση να δεχθείτε την χείρα βοηθείας που σας προσφέρει η αντιπολίτευση δεν δείχνει μόνο αλαζονεία είναι πορεία αυτοκαταστροφής. Μας ενδιαφέρει όμως ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται. Η συντριπτική πλειοψηφία κοινωνίας στενάζει και εσείς κουνάτε το δάχτυλο λέγοντας ότι δεν έχετε φταίξει σε τίποτα».

Ειδήσεις σήμερα

Βολιβία: Συνεχίζει τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο με τηλεκπαίδευση ο νέος πρόεδρος της χώρας

Κορωνοϊός: Η Κίνα διατηρεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά τα κρούσματα


Νεκροί 44χρονος και 38χρονος σε Φλοίσβο και Χερσόνησο - Διακομιδή 17χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης