Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέση στις ανοικτές κοινωνίες της Ευρώπης

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέση στις ανοικτές κοινωνίες της Ευρώπης

Οι δύο παρακαταθήκες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης - Αναλυτικά η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην 130η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Αθήνα 

5181791
«Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέση στις ανοιχτές κοινωνίες της Ευρώπης» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιστιώτης αναφορικά με τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Παρίσι και Βιέννη με παρέμβασή του στην 130η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

«Αποτελούν μεγάλη πρόκληση οι θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί, που αναδύονται, δηλητηριάζοντας τις σύγχρονες κοινωνίες με κηρύγματα μίσους και πράξεις τυφλής βίας. Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία, προχθές στη Βιέννη έλαβε χώρα άλλη μία αποτρόπαιη επίθεση. Καταδικάζουμε απερίφραστα, εκφράζοντας σε όλα θύματα και τις οικογένειές τους την αλληλεγγύη μας ως Έλληνες και Ευρωπαίοι. Και είμαστε σαφείς: ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέση στις ανοιχτές κοινωνίες της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης ταυτισμένης στη συλλογική συνείδηση με τον σεβασμό όλων των θρησκευτικών αντιλήψεων, την ελευθερία έκφρασης και την ανοχή στη διαφορετικότητα. Αυτές τις κορυφαίες αξίες της η Ευρώπη δε θα πάψει να τις υπερασπίζεται. Αδιαπραγμάτευτα, συντονισμένα, ενωμένα, απέναντι σε κάθε απειλή, που ναρκοθετεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έθεσε και το ζήτημα της πανδημίας υπό το πρίσμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων υπογραμμίζοντας «η τρέχουσα πανδημία, απειλεί όχι μόνο τις ζωές μας, αλλά και τις Δημοκρατίες μας. Τους τελευταίους μήνες, εφαρμόστηκαν σοβαροί περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών, κορυφαίοι κρατικοί θεσμοί δοκιμάστηκαν, οι ανισότητες γιγαντώθηκαν» πρόσθεσε ωστόσο πως «Η απάντησή μας ως Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών ήταν σαφής: Η ζωή και η δημόσια υγεία βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα πρόταξε την προστασία της δημόσιας υγείας από την συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας. Εμείς σε αυτή τη δοκιμασία αναλάβαμε το ηθικό βάρος να αναδείξουμε το αληθινό περιεχόμενο των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να αποτελούν παράπλευρες απώλειες μιας υγειονομικής κρίσης. Όσο κι αν ο covid-19 επηρέασε τον τρόπο ζωής μας, δεν επιτρέπεται να αλλοιώσει και τις πρωταρχικές μας αξίες».

Οι δύο παρακαταθήκες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

 
WhatsApp_Image_2020-11-04_at_12_18_15
Το Κείμενο – Διακήρυξη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας, παρουσίασε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. O κ. Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε, παράλληλα, την ίδρυση Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη.

Προηγουμένως την Σύνοδο των Υπουργών “σφράγισε” με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αν. Υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ανέφερε ότι το “e- Chairmanship  (Ψηφιακή Προεδρία),  μαζί με το Παρατηρητήριο για την Μελέτη και Διδασκαλία της Ιστορίας και προπάντων με την ίδια την Διακήρυξη των Αθηνών συνθέτουν τον γόνιμο απολογισμό ενός δύσκολου, αλλά συναρπαστικού εξαμήνου”.  

PHOTO-2020-11-04-12-20-57
Επεσήμανε, μάλιστα χαρακτηριστικά δύο πρόνοιες της Διακήρυξης: Πρώτον, “την ανάγκη οι ίδιοι οι πολίτες να γίνουν πρωταγωνιστές της μάχης για τη ζωή. Σωστά ενημερωμένοι και μακριά από ψευδείς ειδήσεις, αντεπιστημονικές δοξασίες και διχαστικές ρητορείες. Και δεύτερον, “την κατεύθυνση που ρητά διατυπώνει για παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους, μία πυξίδα που ακολουθεί και η Ελλάδα ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλη την επικράτεια”.

Κλείσιμο
Κατά την 130η Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθετήθηκε επίσης σχεδόν από όλα τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης η Διακήρυξη των Αθηνών, που αποτελεί μία ουσιαστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων και πανδημιών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αν. Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά:

«Σήμερα αφήνουμε τη δική μας παρακαταθήκη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τη Διακήρυξη των Αθηνών, ένα νομικό και πολιτικό κείμενο Αρχών, που θωρακίζει τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε καιρό κρίσης. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό το κείμενο, γιατί ενισχύει τον Οργανισμό και βοηθά τις επόμενες γενιές να μη βαδίσουν σε αχαρτογράφητα νερά, όπως εμείς, στις κρίσεις που θα έρθουν στο μέλλον. Είμαι επίσης ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί η Διακήρυξη υιοθετήθηκε εδώ, στην Αθήνα, το Λίκνο της Δημοκρατίας, και μάλιστα την ημέρα που συμπληρώνονται 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το πνεύμα της οποίας ακριβώς επικαιροποιούμε και μεταφέρουμε στο σήμερα με τη Διακήρυξη».

H Διακήρυξη των Αθηνών
Πρόκειται για ένα κείμενο 14 σημείων, το οποίο συμπίπτει με τον εορτασμό της 70ης επετείου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο κείμενο που υιοθέτησαν οι Υπουργοί των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαιώνουν τη βαθιά και σταθερή δέσμευσή τους στη στήριξη, εφαρμογή και περαιτέρω ενίσχυση των αξιών, αρχών και δικαιωμάτων που κατοχυρώνει η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η επέτειος από την υπογραφή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συμπίπτει με μια πρωτόγνωρη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας - την πανδημία Covid-19 - που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπρόσθετες δυσκολίες σε πολλές κοινωνικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των νέων και των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία, εκείνων που στερήθηκαν την ελευθερία τους ή που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, καθώς και των μεταναστών, προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων.

PHOTO-2020-11-04-12-20-56__1_
Ειδική μνεία γίνεται στα νέα κύματα απαράδεκτου στιγματισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού και του αντι-μουσουλμανικού μίσους, την θλιβερή αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο των Συμβάσεων της Κωνσταντινούπολης και του Lanzarote. Παράλληλα οι Υπουργοί επανέλαβαν την πίστη τους  ότι τυχόν έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται κατά την διάρκεια της κρίσης πρέπει να είναι: Aπολύτως απαραίτητα, αναλογικά, άνευ διακρίσεων, να εφαρμόζονται μόνο για το απαραίτητο διάστημα και να αίρονται με την ομαλοποίηση της κατάστασης, να συμμορφώνονται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις και να επανεξετάζονται συνεχώς.

Η Διακήρυξη, επίσης, περιέχει σαφή αναφορά στην κοινοβουλευτική εποπτεία της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τη διάρκειά αυτής, αλλά και την δικαστική επανεξέταση των ληφθεισών μέτρων προς αποφυγή καταχρήσεων αναγνωρίζοντας ότι εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εκτιμήσει και να αποφασίσει εάν τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θέτει ρητώς όρια που δεν μπορούν να υπερβληθούν, ακόμη και σε περιόδους σοβαρής κρίσης για τη δημόσια υγεία.

Παρατηρητήριο για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη

PHOTO-2020-11-04-12-23-50
Η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη συμπεριλαμβανόταν στις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η απόφαση ελήφθη κατά τη Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας στο Παρίσι (26.11.2019), με υιοθέτηση σχετικής Διακήρυξης από 23 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Βασική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου είναι ότι η μελέτη της διδασκαλίας της Ιστορίας θα δώσει την ευκαιρία να υποστηριχθούν πρακτικές που θα διευκολύνουν τη διάδοση των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, βοηθώντας στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και της ειρήνης.

Το Παρατηρητήριο θα είναι πολιτικά ουδέτερο και θα περιορίζεται σε επιστημονική καταγραφή των δεδομένων χωρίς καμία παρέμβαση στην αποκλειστική αρμοδιότητα των χωρών να καθορίζουν το περιεχόμενο, τον τρόπο και τα μέσα διδασκαλίας της Ιστορίας.

Ειδήσεις σήμερα

Lockdown εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι - Αύριο ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Αμερικανικές εκλογές: Ο Τραμπ με tweet αμφισβητεί για δεύτερη φορά το εκλογικό αποτέλεσμα

Αμερικανικές εκλογές 2020: Μπάιντεν και Τραμπ ετοιμάζονται να δώσουν μάχη και στο Συνταγματικό Δικαστήριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης