LIVE

Κορωνοϊός

Μέχρι τέλος του 2020 η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ν.μ.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
minima-toyrkia-arthro

Οι δύο επιλογές για τη σύνταξη του συνυποσχετικού - Πώς θα συνταχθεί

Η συμφωνία της Αθήνας με τα Τίρανα για παραπομπή στη Χάγη της ελληνοαλβανικής διαφοράς οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών είναι μια εξέλιξη που ενισχύει την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι μόλις σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις είναι έτοιμη να συζητήσει με την Αγκυρα το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και σε περίπτωση ασυμφωνίας την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για διευθέτηση της διαφοράς.

«Η συμφωνία με την Αλβανία να επιλυθεί η διαφορά στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών από το Διεθνές Δικαστήριο είναι μεγαλύτερη επιτυχία από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον προσδιορισμό της μεταξύ μας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», υπογραμμίζει στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίος υπουργός.

Οπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, της συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στα Τίρανα προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις έξι μηνών με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, αλλά και διπλωματικές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο και την αντιπολίτευση στην Αλβανία, που επίσης συναινούν να παραπεμφθεί στη Χάγη η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Ουδείς θα πρέπει να λησμονεί ότι η Αλβανία είναι ίσως η πιο φιλική χώρα της περιοχής προς την Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια, έχει σημασία και το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν ώθησε τα Τίρανα στην κατεύθυνση της άρνησης της οδού της δικαστικής επίλυσης της διαφοράς.

«Μπορούμε να συμφωνούμε και να λύνουμε προβλήματα και με διαπραγματεύσεις, όπως πράξαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μπορούμε να τα βρίσκουμε και με προσφυγή στη διεθνή διαιτησία στη Χάγη», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας για τη συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Εντι Ράμα. Η προσφυγή της Ελλάδας και της Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο θα γίνει με βάση την UNCLOS, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το μήνυμα που αναμένεται να εκπεμφθεί προς την Αγκυρα από τους ισχυρούς διεθνείς παίκτες μέσω της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για προσφυγή στη Χάγη είναι απολύτως διαυγές: πώς η Ελλάδα μπορεί και βρίσκει κοινό τόπο με όλες τις χώρες της περιοχής επιλύοντας διαφορές δεκαετιών και η μοναδική κρίση είναι με την Τουρκία, η οποία επιμένει να αρνείται και τον απευθείας διάλογο και την παραπομπή σε διεθνή διαιτησία;

Στην τελική φάση βρίσκεται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6, σήμερα, στα 12 ναυτικά μίλια. Το σχετικό διάταγμα για το κλείσιμο των κόλπων, προϋπόθεση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μόλις εγκριθεί, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος, από τα Διαπόντια νησιά στην Κέρκυρα μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, στα 12 ναυτικά μίλια. Η έγκριση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, με βεβαιότητα πριν από το τέλος του 2020.

Πώς θα συνταχθεί το συνυποσχετικό

Αμέσως μόλις η ελληνική χωρική θάλασσα στο Ιόνιο επεκταθεί στα 12 ναυτικά μίλια, αναμένεται να προχωρήσει η ελληνοαλβανική συμφωνία για προσφυγή σε διεθνή διαιτησία.

Σχετικά με τη σύνταξη του συνυποσχετικού εξετάζονται δύο επιλογές:

- Ταυτόχρονη υποβολή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των προτάσεων οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών από Ελλάδα και Αλβανία και στη συνέχεια των υπομνημάτων αντίκρουσης.
- Καθορισμός της σειράς υποβολής από τα δύο μέρη, οδός που συνήθως ακολουθείται στα δικαστήρια. Το α’ μέρος (η Αλβανία ή η Ελλάδα) υποβάλλει γραπτώς το υπόμνημά του και ακολουθεί η κατάθεση των θέσεων του β’ μέρους. Στη δεύτερη φάση η Ελλάδα και η Αλβανία θα υποβάλουν με την ίδια σειρά τα υπομνήματα αντίκρουσης και το δικαστήριο θα εξετάσει τα επιχειρήματα και θα εκδώσει την ετυμηγορία του. Πριν από την κατάθεση του συνυποσχετικού και τα δύο μέρη (η Αλβανία το έχει ήδη πράξει) θα έχουν επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Μετά τη διαδικασία αυτή, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικογενειακή τραγωδία στη Δράμα: Γιος σκότωσε τη μητέρα του μετά από έντονο διαπληκτισμό

Αντετοκούνμπο: Ψάχνει ηθοποιό που θα τον υποδυθεί στην ταινία του

Δείτε βίντεο: Επεισόδια σε διαδήλωση στην Κύπρο για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και το 5G!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Η Αλβανία επέλεξε να συμμορφωθεί ...

με τις υποδείξεις της Ε.Ε. και να αγνοήσει ( προς το παρόν ) τις υποδείξεις της Τουρκίας. Είναι καλό σημάδι.

Τι σημαίνει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, (ΑΟΖ).

"Βάσει της Διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας (που επιψηφίστηκε το 1982), Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. Εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (δηλαδή μετά τα 12 ναυτικά μίλια) έως τα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. Η χρήση του όρου μπορεί να περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα, ονομαστικά και μόνο. Σε επίπεδο ουσίας δικαίου και συνεπαγόμενων δικαιωμάτων είναι δύο διαφορετικές ζώνες. Η ΑΟΖ δεν συμπεριλαμβάνει τα χωρικά ύδατα, ούτε και την υφαλοκρηπίδα πέραν των 200 ν.μ. Η διαφορά χωρικών υδάτων και ΑΟΖ είναι πως τα χωρικά ύδατα αφορούν σε πλήρη κυριαρχία, ενώ η ΑΟΖ αποτελεί απλό «κυριαρχικό δικαίωμα», το οποίο αναφέρεται στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους μέχρι και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η επιφάνεια είναι διεθνή ύδατα".

Τι σημαίνει χωρικά ύδατα.

"Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, χωρικά ύδατα (ή χωρική θάλασσα ή αιγιαλίτιδα ζώνη) είναι η θαλάσσια ζώνη που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τις ακτές ενός κράτους. Περιλαμβάνει το νερό, το βυθό, το υπέδαφος και τον υπερκείμενο εναέριο χώρο. Μέσα σε αυτή τη ζώνη το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία. Μοναδικός περιορισμός της κυριαρχίας είναι το δικαίωμα της αβλαβούς διελεύσεως, που μπορούν να ασκούν πλοία τρίτων κρατών χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του κράτους".

Πολύ θετική εξέλιξη η προσφυγή στο Διεθνές; Δικαστήριο της Χάγης.

Διότι η όποια απόφασή του δεν θα αμφισβητηθεί από καμία από τις χώρες που προσέφυγαν, (την Ελλάδα και την Αλβανία), δεδομένου ότι θα έχουν υπογράψει συνυποσχετικό δηλώνοντας ότι αποδέχονται προκαταβολικά την όποια απόφασή του. Εφόσον η Ελλάδα δηλώνει ότι εμπιστεύεται το Διεθνές Δίκαιο, τότε προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα διαπιστώσει εάν έχει πραγματικά δίκαιο και σε ποιο βαθμό θα το βρει...

Η προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι μόλις 239 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Για να έχουμε αίσθηση των μεγεθών, η προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι μόλις διακόσια τριάντα εννέα, (239), τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκταση της νήσου Ικαρίας είναι διακόσια πενήντα πέντε, (255), τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή, κατά 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη της έκτασης της προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας... Εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος, (ενέργεια που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων...), από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα ασκεί πλήρη κυριαρχία τόσον στον πυθμένα της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων, όσον στα ύδατα της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων αλλά και στον εναέριο χώρο της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Αντίθετα, στην ΑΟΖ, κάθε χώρα ασκεί απλά κυριαρχικά δικαιώματα και όχι πλήρη κυριαρχία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα "μεγαλώνει" και θα ασκεί πλήρη κυριαρχία στη ζώνη που θα δημιουργηθεί μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Σε μεταγενέστερο χρόνο, θα καθορισθεί η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, (είτε με συμφωνία, είτε με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο θα προσφύγουν οι δύο χώρες υπογράφοντας σχετικό συνυποσχετικό). Συνεπώς, η Ελλάδα μετά τον καθορισμό της ΑΟΖ της θα κερδίσει ακόμα μια θαλάσσια περιοχή στην οποία θα ασκεί κάποια κυριαρχικά δικαιώματα.

Ανάποδα βλέπετε παιδιά

Αισιοδοξία άπλετη, πρόκειται μάλλον για μήνυμα από την Τουρκία. Θα δούμε την επήρεια των Διαποντίων Νήσων, φαντάζομαι θα διαφέρει από την προηγούμενη συμφωνία μας με την Αλβανία.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Ο Τσιπρας εκαμε τη Μακεδονια μας, για τους Σκοπιανους, αλυτρωτη και διεκδικησιμη επαρχια τους, και ο Μητσοτακης προσαρτησε νομιμα και οριστικα τεραστιες θαλασσιες εκτασεις, τις ΑΟΖ μας, και μεγαλωσε την Πατριδα!...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης