Καταψηφίστηκε με 158 «όχι» η πρόταση δυσπιστίας κατά του Σταϊκούρα

Καταψηφίστηκε με 158 «όχι» η πρόταση δυσπιστίας κατά του Σταϊκούρα

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 133 βουλευτές - Από τη διαδικασία είχε αποχωρήσει το ΜεΡΑ25 - Είχαν προηγηθεί έντονοι διάλογοι και ομιλίες από τους αρχηγούς των κομμάτων για όλα τα τρέχοντα θέματα

vouli-1-0
Με 158 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το πτωχευτικό νομοσχέδιο. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 133 βουλευτές.

Κατά την τριήμερη συζήτηση υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση εφ’ όλης της μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης που κορυφώθηκε το βράδυ της Κυριακής με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Ωστόσο, από την εξέλιξη της συζήτησης φάνηκε ότι η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο για τα ζητήματα της οικονομίας μετατράπηκε σε μπούμερανγκ. Τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης υπενθύμισαν τους 25 χιλ πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2015 – 2019, την υπογραφή του Ε. Τσακαλώτου στην άρση προστασίας πρώτης κατοικίας αλλά και την εξόντωση της μεσαίας τάξης με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Κ. Μητσοτάκης προς Τσίπρα: είστε εκτός τόπου και χρόνου

Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας πως την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει σφοδρές παράλληλες κρίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να διχάζει.

Με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η συζήτηση επι της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως εξελίχθηκε μετατράπηκε σε μπούμερανγκ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«επι ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση προστασίας πρώτης κατοικίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας έχει την υπογραφή των Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τον νομο Κατσέλη που σήμερα επιχειρεί να οικειοποιηθεί. «Σας ευχαριστούμε κ. Τσίπρα που μας δίνετε την ευκαιρία να επαναφέρουμε για λίγο στην μνήμη πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας» ανέφερε ο πρωθυπουργός για να υπογραμμίσει σε άλλο σημείο «η πρόταση που καταθέσατε κ. Τσίπρα μετατράπηκε σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του. Δεν ήταν ο κ. Σταϊκούρας αλλά ο κ. Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με την συμφωνία των τραπεζών. Σας τα θύμισε αυτά και ο κ. Λαφαζάνης τον οποίο τα δικά σας ΜΑΤ έδερναν».

«μέλημα μου να ενώνω και όχι να διχάζω».

Κλείσιμο
«Το δικό μου μέλημα είναι να ενώνω και να συνθέτω. Όχι να διχάζω και να διαιρώ όπως κάνετε εσείς. Σταματήστε να οξύνετε αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση» ανέφερε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει «Δεν επιτρέπεται να κάνετε εξαγωγή στην κοιννωνία τη δική σας εσωτερική κρίση. Δεν επιτρέπεται για τα εθνικά θέματα επειδή πάνω την κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Δεν δικαιούστε να δηλητηριάζετε την κοινωνία με έωλα συνθήματα. Τα εμβόλιο για την πανδημία αργά ή γρήγορα θα βρεθεί. Το αντίδοτο απέναντι στον λαϊκισμό φοβάμαι ότι αργεί».

«μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση 12 μιλίων»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα ξεκαθαρίζοντας πως «Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται δεν τίθεται υπο αίρεση. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτη το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο» ενώ συμπλήρωσε «Η χώρα υπερασπίζετε την κυριαρχία της. Εχει Ενοπλες Δυνάμεις που είναι σε ετοιμότητα και έχει αποδείξει την αποτρεπτική της ισχύ». Παράλληλα υπογράμμισε τα νέο εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, την πρόσληψη 15 χιλ στελεχών και τις αλλαγές σε θητεία.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνημα Αλλαγής που επέλεξαν να χρεώσουν στην κυβέρνηση το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Εξήγησε ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα εξακολουθεί και τα καταφέρνει καλύτερα από ότι οι υπόλοιπες χώρες ενώ σημείωσε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης προσβάλλει το υγειονομικό προσωπικό, την επιστημονική επιτροπή και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που δίνουν καθημερινή μάχη.

«επι ΣΥΡΙΖΑ η διαγραφή χρεών σε μεγαλοεφοπλιστές»

Ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε την κριτική του Αλέξη Τσίπρα περι διαγραφές χρεών σε μεγαλοεπιχειρηματίες αποκαλύπτοντας ότι οι υποθέσεις που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο φιλικός προς αυτόν Τύπος έγιναν την περίοδο 2016-2018 που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να πω ότι για μια ακόμα φορά είστε εκτός τόπου και χρόνου κ. Τσίπρα» συνέχισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Η πρόταση που καταθέσατε θα καταψηφιστεί γιατί στηρίζεται σε ψέματα και οι εμπνευστές τους δεν άκουσαν την καταγγελία Αριστοφάνη κατά του δημαγωγού Κλέωνα: «όπως ακριβώς συμβαίνει και το ξέρεις με τους ψαράδες των χελιών. Δεν πιάνουν τίποτα γιατί η λίμνη είναι ήσυχη αν όμως την αναμοχλεύσουν και τα κάνουν όλα άνω κάτω τότε πιάνουν. Ετσι έμαθες και εσύ να κερδίζει κάνοντας την πόλη άνω κάτω».

«Με συνοδοιπόρο τον κ. Καμμένο δεν δικαιούστε να μιλάτε για εθνικισμό»

Σφοδρή, επίθεση εξαπέλυσε και για την απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να αναμοχλεύσει εμφυλιοπολεμικά πάθη. «Μου έκανε πολύ εντύπωση κ. Τσίπρα η αναφορά σας στον εθνικισμό. Και η κατηγορία ότι εθνικισμός υπάρχει στην δεξιά και πως μόνο εσείς πολεμήσατε στην εθνική αντίσταση. Όχι, στην εθνική αντίσταση πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός. Είναι προσβολή να το λέτε ακόμα και σήμερα μετά την εθνική συμφιλίωση ότι πολέμησε μόνο η Αριστερά. Τι πράγματα είναι αυτά που λέτε στην αίθουσα μόνο για να χαϊδέψετε το κομματικό σας ακροατήριο. Είναι ντροπή να τα λέτε. Δεν είχα σκοπό να κάνω τέτοιες ιστορικές αναφορές αν δεν ξύνατε εσείς αυτές τις πληγές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε μάλιστα πως «Μιλήσατε για εθνικισμό. Σε αυτά τα έδρανα ευθεία όπως βλέπω θυμάμαι ότι καθόταν ο κ. Καμμένος. Ο συνοδοιπόρος σας δεν ήταν εθνικιστής; Τότε δεν σας ενοχλούσε;»

Αλ. Τσίπρας:

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε την ρητορική της κατάργησης «των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο» υποσχόμενος αυτή τη φορά ότι θα καταργήσει το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο.

«Δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό: Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι αυτός (σ.σ. πτωχευτικό).

Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο.

Με Συστημική τράπεζα υπό Δημόσιο μανατζμεντ. Με αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι στην ελιτ. Με προστασία της λαϊκής κατοικίας αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που βάζει ως προτεραιότητα το δικαίωμα κάθε πολίτη στη στέγη, ως ανθρώπινο δικαίωμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε μάλιστα ότι «η δεύτερη φορά θα έρθει, όσο και να σας στηρίζει η ελιτ που ευνοείτε με τη παντοδυναμία του χρήματος και των μέσων. Και η δεύτερη φορά να το ξέρετε, θα είναι αλλιώς. Όχι για εμάς, ούτε για εσάς. Για τον ελληνικό λαό» είπε.

«Το μόνο που δεν μας είπατε είναι ότι θα το κάνετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Ας αφήσουμε τις αυταπάτες» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρας.

«Τι θα κάνετε αν έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης»

Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα κρίσιμα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με δηλώσεις υπουργών για τα χωρικά ύδατα. «Τι θα κάνετε αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης ;Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;» σημείωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης