Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Σταϊκούρα

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Σταϊκούρα

Ξεκίνησαν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων

vouli-0
Με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, πριν την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, συνεχίζεται η διαδικασία στη Βουλή των Ελλήνων.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης και ακολουθούν οι υπόλοιποι αρχηγοί. Οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.





Βαρουφάκης: Αποχωρούμε από τη διαδικασία

Την αποχώρηση των βουλευτών του ΜεΡΑ25 από την συζήτηση και ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνούμενος όπως είπε «να γίνουμε συνεργοί στην αποσιώπηση του Πτωχευτικού μέσα από την Οπερέτα του κ. Τσίπρα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει σιωπηλά τον Πτωχευτικό».

«Το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη διαδικασία καταγγέλλοντας την συνέργεια Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην εφαρμογή του 4ου Μνημονίου του κ. Τσίπρα και στο 1ο Πολυνομοσχέδιο του 5ου Μνημονίου. Τον Πτωχευτικό σας Νόμο κ. Μητσοτάκη» ανέφερε ο γγ του ΜεΡΑ25 κλείνοντας την ομιλία του και «ακυρώνοντας» τα σχέδια της Κουμουνδούρου που φιλοδοξούσε να στοιχίσει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα αντιπολιτευτικά κόμματα και να δείξει έτσι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ηγείται ενός αρραγούς αντιπολιτευτικού μπλοκ.

Κλείσιμο
Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης άσκησε σφοδρή κριτική στο πτωχευτικό νομοσχέδιο λέγοντας τα εξής: «Είναι το Α και το Ω των θεμελίων μιας κοινωνίας – ιδίως μιας καπιταλιστικής όπου τα πάντα εξαρτώνται από τι χρωστάει ποιος σε ποιον. Σε μια χώρα στην οποία η γενικευμένη χρεοκοπία έχει αγκαλιάσει το 81% των επιχειρήσεων ενώ 600 χιλ. νοικοκυριά έχουν πιαστεί στην κινούμενη άμμο της πτώχευσης, σε μια χώρα που – ξέρω δεν σας αρέσει να το ακούτε – έχετε μετατρέψει, με τα 4 Μνημόνιά σας – σε Χρεοδουλοπαροικία, σε αυτή την χώρα που σήμερα βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην τετραπλή χρεοκοπία, την οποία κρύβετε ασύστολα από τον λαό με τα νέα σας Greek Troika Statistics, δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή σε τούτο το Κοινοβούλιο από την ψήφιση του Πτωχευτικού Νόμου που, μην ξεχνάμε, προσδιορίζει τι μπορεί να κάνει στον χρεοκοπημένο οφειλέτη όχι μόνο ο αρχικός πιστωτής αλλά, και εδώ έγκειται το μέγα δράμα, τί μπορεί να κάνει, επικουρούμενο από την κρατική βία, ένα αρπακτικό ταμείο που αγοράζει προς 5% το αρχικό δάνειο».

Εξίσου σφοδρή κριτική εξαπέλυσε και στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία.

«Ποιοι επιδόθηκαν σε εντυπωσιακή υποκρισία χύνοντας ποταμούς κροκοδείλιων δακρύων για την προστασία της 1ης κατοικίας, ενώ ήταν εκείνοι που δρομολόγησαν την πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά – μια πώληση που νομοτελειακά απαιτεί άρση της όποιας προστασίας;

Η κυβέρνηση Τσίπρα. Ποιος έκτισε την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών που επεκτείνει σήμερα ο Πτωχευτικός της ΝΔ;

Ποιος με το επόμενο Ν/Σ με το οποίο τροποποιείται ο 3869-Νόμος Κατσέλη, θα εκποιούνται πρώτες κατοικίες με συνοπτικές διαδικασίες;

Η κυβέρνηση Τσίπρα

Ποιος εισήγαγε μέσω ιδιώνυμου την καταστολή των διαμαρτυριών εναντίον πλειστηριασμών;

Η κυβέρνηση Τσίπρα

Ποιος έτρεχε στα δικαστήρια τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον οποίο ήταν χρόνια σύντροφοι, όσες διαφωνίες και να είχαν;

Η κυβέρνηση Τσίπρα

Πάνω σε ποια Μνημόνια χτίζει σήμερα το 5ο Μνημόνιο, αρχής γενομένης με αυτόν τον Πτωχευτικό Νόμο, η κυβέρνηση της ΝΔ;

Το 3ο και το 4ο Μνημόνιο της κυβέρνηση Τσίπρα

Δεν είναι παράξενη λοιπόν η αμηχανία του κ. Τσίπρα μπροστά στο Πτωχευτικό που προχωρά προς την λογική του κατάληξη το δικό του καταστροφικό έργο. Δεν είναι περίεργο το ότι διέκοψε την συζήτηση για τον Πτωχευτικό για ένα τριήμερο κοκορομαχίας επί παντός του επιστητού μιας θλιβερή αντιπαράθεσης για το ποιος από τους δύο εφάρμοσε καλύτερα το Μνημόνιο».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον κ. Σταϊκούρα είναι το ίδιο απαράδεκτη όσο και η πολιτική, και γενικότερα, η τακτική που ακολουθεί το Υπ. Οικονομικών και ο ίδιος ο Υπουργός.

Αλλά η ευθύνη είναι συλλογική – είναι όλης της κυβέρνησης.

Όπως ήταν και το 2015 κ. Τσίπρα μέχρι που συνθηκολογήσατε με την τρόικα, με αποτέλεσμα το βράδυ της 5ης Ιουλίου που ο λαός τους έκλεισε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας εσείς τους βγάλατε από αυτό σε χρόνο dt, τους ξεσκονίσατε, τους ξεπλύνατε και τους βάλατε στο δρόμο της δικής σας ανατροπής».
 



Βελόπουλος: Την ώρα που το Ορουτς Ρέις κόβει βόλτες θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι

«Η Ελληνική Λύση μπήκε στην Βουλή για να προσφέρει μια άλλη πρόταση» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά την έναρξη της ομιλία του για να συστήσει στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να είναι σοβαροί καθώς τους παρακολουθεί ο ελληνικός λαός.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε ότι θα ψηφίσει υπερ της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ωστόσο άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι όφειλε να καταθέσει πρόταση κατά της κυβέρνησης και όχι μεμονωμένα κατά ενός υπουργού.

«Κακώς η κυβέρνηση έφερε τώρα τον πτωχευτικό την ώρα που το Ορουτς Ρέις κόβει βόλτες και θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι. Τώρα χρειαζόμαστε εθνική ομοψυχία.

Έτσι θα δείξουμε στην Τουρκία ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο» είπε ο ίδιος για να προσθέσει σε άλλο σημείο «επιλέξατε να πάρετε τα σπίτια των ανθρώπων την ώρα που δίνετε σπίτια στους λαθρομετανάστες. Τι λογική είναι αυτή».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τους υπουργούς να σταματήσουν τις δηλώσεις για τα 12 μίλια και απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «ζητάτε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων αλλά δεν την κάνατε όταν κυβερνούσατε εσείς».

Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσχεδίασε την υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας και η ΝΔ εκτελεί

Για «βολική αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν «να θολώσουν τα νερά και να κρύψουν την στρατηγική τους σύμπλευσή στα βασικά θέματα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσχεδίασε την υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας και η ΝΔ εκτελεί» ανέφερε σε άλλο σημείο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε «εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ λέγατε ότι είναι πατριωτικό καθήκον να πληρώνει ο εργαζόμενος τον άδικο φόρο του ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν δεν έχει. Η ΝΔ σήμερα το πάει ένα βήμα παραπέρα. Θεσμοθετεί την 3ετή εργασία υπέρ των τραπεζών».

Ο ίδιος τόνισε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Έκανε ιδιώνυμο αδίκημα τις διαμαρτυρίες απέναντι στους πλειστηριασμούς. Σήμερα η ΝΔ φέρνει τον ηλεκτρονικό χαφιέ για να ξέρει η τράπεζα από που να δώσει και που να πάρει» ενώ πρόσθεσε ότι «Η κατάργηση προστασίας πρώτης κατοικίας έχει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αντί να δώσετε ανάσες στα λαϊκά νοικοκυριά χορηγείτε μπουκάλες οξυγόνου στις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όπως καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα όπως Ο ΣΥΡΙΖΑ που προσχεδίασαν το έγκλημα κατά της λαϊκής κατοικίας που σήμερα ολοκληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό το συμβολικό χαρακτήρα έχει η ψήφος μας» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Η μομφή για όλους εσάς είναι δεδομένη για τη θηλιά των χρεών που βάλατε σε εργαζόμενους και μικροεπιχειρηματίες. Εχετε το θράσος να παρουσιάζετε το πτωχευτικό νομοσχέδιο ως δεύτερη ευκαιρία. Λίγο ακόμα και θα ζητήσετε να σας στήσουν άγαλμα.

Καθιερώνετε για πρώτη φορά την πτώχευση φυσικού προσώπου. Για πρώτη φορά ο μισθωτός ο αγρότης χάνει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα εισοδήματά του. Το έγκλημα ολοκληρώνεται.

Κάνετε τους εργαζόμενους νοικάρηδες στα σπίτια τους που τα έχουν ήδη πληρώσει.

Το έγκλημα εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες βήμα - βήμα προωθούν όλο και πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για να φορτώσουν τα χρέη στις πλάτες του λαού» είπε ο κ. Κουτσουμπας.

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις μαθητικές κινητοποιήσεις λέγοντας «Η γνήσια πρόοδος και ριζοσπαστισμός που επικαλεστήκατε κ. πρωθυπουργέ εκφράζεται στον αγώνα τον μαθητών που η κυβέρνηση συκοφάντησε. Δεν τα καταφέρατε. Όσα παπαγαλάκια και αν επιστρατεύτηκαν και όσες συλλήψεις 14χρονων και αν έγιναν το γνήσιο μαθητικό κίνημα νίκησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Σε αυτό το κράτος οι υπουργοί παιδείας και προστασίας του πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε τη βία απέναντι στην νεολαία, τους μαθητές και φοιτητές».

Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είπε πως «Η ΝΔ συμπλέει στρατηγικά με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεργασίες με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά αποτελούν ασπίδα ενώ είναι απειλή. Η ΝΔ επικύρωσε την συμφωνία που εσείς υπογράψατε για να μετατραπεί όλη η χώρα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας ωστόσο στην συγκεκριμένη συγκυρία μπορεί να «περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση».

Γεννηματά: Επιβεβαιώθηκε ότι ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος πολιτικός χορηγός της δεξιάς

Μομφή συνολικά κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και όχι κατά ενός υπουργού εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής σύμφωνα με την κυρία Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής εκτόξευσε πυρά και προς την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας «Την ώρα που το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο και ραγίζει η εικόνα που φιλοτεχνήθηκε για τον κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ο από μηχανής θεός. Ο κ. Τσίπρας! Που βγάζει τον πρωθυπουργό από το κάδρο των ευθυνών και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού.

Επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος πολιτικός χορηγός της δεξιάς και του πρωθυπουργού» ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε αυτοί που ασκούμε ουσιαστική αντιπολίτευση και καλύπτουμε το κενό που δεν μπορεί να καλύψει ο κ. Τσίπρας».

Για τα εθνικά θέματα είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό «Αφήνετε τον Ερντογάν να δημιουργεί τετελεσμένα εναντίον της χώρας μας. Η μυστική και φανερή διπλωματία σας κατάφερε και έφερε τον Ερντογάν μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια». Εξίσου επικριτική ήταν και για το ζήτημα της πανδημίας καθώς επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι ευθύνεται για το δεύτερο κύμα καθώς όπως είπε έμειναν χωρίς μέτρα προστασίας τα ΜΜΜ, τα γηροκομεία και τα σχολεία. «Γνωρίζω ότι υπήρξαν εισηγήσεις ειδικών για να ληφθούν μέτρα νωρίτερα και δεν το κάνατε κύριε πρωθυπουργέ. Δεν προχωρήσατε σε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού» σημείωσε.

Η κυρία Γεννηματά με αφορμή την Παγκόσμια μέρα για τον καρκίνο του μαστού υπενθύμισε ότι το 2016, εξήντα γυναίκες βουλευτές όλων των κομμάτων έστειλαν επιστολή στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό προκειμένου να καλυφθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία η ψηφιακή μαστογραφία. Πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε το 2017.

Για τα ζητήματα της οικονομίας και για το πτωχευτικό νομοσχέδιο είπε: «δημιουργείτε ερείπια. Έχετε στόχο να εξαφανίσετε μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες κάτι που δεν πέτυχαν τα μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια».

«Οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Δεν προστατεύετε την πρώτη κατοικία δεν δίνετε ευκαιρία σε συνεπείς επιχειρηματίες» είπε σε άλλο σημείο.

«Είμαστε στην αρχή μεγάλης πολιτικής και ιδεολογικής μάχης. Οσο και αν προσφέρει καρέκλες η ΝΔ το DNA δεν αλλάζει. Στρώνει το έδαφος για το ξεπούλημα του πλούτου και το στήσιμο του γαλάζιου πελατειακού κράτους. Η σημερινή ανασφάλεια που φωλιάζει σε κάθε σπίτι με δική σας ευθύνη είναι οι σπόροι της δικής σας αμφισβήτησης που ήδη έχει ξεκινήσει. Θα δώσουν καρπούς και θα έρθει η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία και οι νέοι» είπε κλείνοντας η κυρία Γεννηματά.

Τσίπρας: Είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με επιθετικούς τόνους και κριτική κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η πρόταση δυσπιστίας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο πρωταφανούς αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τους πολίτες. Μας κατηγόρησε η κυβέρνηση πως είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίοδο με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωση της πανδημίας εμείς να καταθέτουμε πρόταση μομφής.

Αντιστρέφω τον συλλογισμό και το ερώτημα.

Φρονούμε όσοι καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας πως ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη του νομοσχεδίου. Δεν ξέρω αν η απόφασή σας να μην μετατρέψετε την πρόταση σε ψήφο εμπιστοσυνης σημαίνει ότι δεν νοιάζεστε και πολύ για τον υπουργό σας. Δεν ξέρω αν σας χαλώ τα σχέδια γιατί έχετε αποφασίσει να τον ανασχηματίσει. Σήμερα θα καταψηφίσετε την πρόταση. Όμως το ερώτημα αντιστρέφεται.

Πως είναι δυνατόν την στιγμή που η πανδημία κορυφώνεται. Τα λουκέτα είναι κατά χιλιάδες στην αγορά. Βιώνουμε την χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση να μην έχει άλλη έγνοια από το να φέρει νομοσχέδιο για να πτωχεύουν τγα ελληνικά νοικοκυριά και οι τράπεζες να τους παίρνουν την πρώτη κατοικία. Είναι αδιανότητο να είναι αυτό η πρώτη σας προτεραιότητα την στιγμή που σε όλη την ευρώπη λαμβάνονται πολιτικές προσταας΄σιας πρώτης κατοικίας.

Και θέλω να ξεκινήσω τη παρέμβασή μου από τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως κύριε Μητσοτάκη:

Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες ;

Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική ;

Επί 40 και πλέον μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Και μια μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός.

Την άλλη μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα Τουρκικά πολεμικά πλοία. ΤΗν άλλη ότι δεν έχει απλώσει καλώδια.

Την επόμενη αναγκαστήκατε να απολύσατε τον Σύμβουλο ασφαλείας σας που είπε την αλήθεια. Ότι δηλαδή γίνονται έρευνες

Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX.

Και φτάσαμε στο σημείο Τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά.

Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει.

Αισθάνεστε άνετα;

Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε τις εξελίξεις.

Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας σε απανωτά Συμβουλια Κορυφής. Δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα – φρονώ με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό».

Μας είπε ο κ. Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η Εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο. Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή. Ta 12 μίλια με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτο δικαίωμά μας. Τα 6 μίλια είναι ο σκληρός πυρήνας. Είναι σαν να είναι έδαφος.

Σήμερα ήρθε και ο υπουργός Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος να πει ότι στην σφαίρα προστασίας δεν είναι τα δυνητικά αλλά τα απόλυτα και άρα μας λέει ότι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 μίλια.

Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης;

Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά.

Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση πρόσφατα κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι. Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα.

Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ενώ οι παραβιάσεις και η τουρκική προκλητικότητα εντός των 12 μιλίων συνεχίζεται, χθες πήρε το λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χρυσοχοϊδης φαντάζομαι σε συνεννόηση μαζί σας - και θέλησε προφανώς να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά του σε ένα κρίσιμο ζήτημα να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του για το φιάσκο της διαφυγής του εγκληματία Χρυσαυγίτη Παππά, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης. Όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το εθνικό πρόβλημα είναι πως μέσα στο παραλήρημά του τόλμησε να εκστομίσει ότι συνιστά εθνικισμό – ακούστε κύριοι συνάδελφοι - εθνικισμό, το πάγιο και κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της πατρίδας μας για μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Τι μήνυμα εκπέμπετε στην άλλη πλευρά, το έχετε καταλάβει;

Τι μήνυμα εκπέμπετε όταν ο ένας υπουργός, ο πιο διπλανός σας, μιλάει για κόκκινη γραμμή μόνο στα έξι μίλια.

Και ο άλλος υπουργός, ο πιο αγαπητός σας, μιλά για εθνικισμό αναφερόμενος στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος για επέκταση στα 12.

Ακούστε κύριοι βουλευτές. Είναι βαριά η λέξη. Και ιδίως όταν απευθύνετε σε ένα κόμμα της αριστεράς από έναν υπουργό κόμματος της Δεξιάς.

Για να μη μπερδεύεστε οι εθνικιστές και ο εθνικισμός διαχρονικά σε αυτό το τόπο κατοικοεδρεύει, ανθίζει και αναπτύσσεται στη δικιά σας παράταξη. Στα δικά σας έδρανα.

Εχει πολύ μεγάλη διαφορά η έννοια του πατριωτισμού από την έννοια του εθνικισμού. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι τη πατρίδα σου. Εθνικισμός είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Εθνικιστές είναι οι ναζί της Χρυσής Αυγής. Εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι-χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τιμάτε και εφαρμόζετε.

Και είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί παρά τις κραυγές των εθνικιστών, ήταν μια πατριωτική συμφωνία.

Και φαίνεται σήμερα αυτό. Που ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας.

Εθνικιστές και εθνικόφρονες επίσης, ήταν και αυτοί που δυστυχώς μας οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Για αυτό άλλη φορά κ. Χρυσοχοϊδη να προσέχετε τα λόγια σας. Γιατί αυτή εδώ η παράταξη που εκπροσωπούμε. Η παράταξη της Αριστεράς, της προόδου, της δημοκρατίας, έχει δώσει φόρο αίματος για τη πατρίδα.

Στα χρόνια της εθνικής αντίστασης, στα χρόνια του ΕΑΜ. Όταν οι εθνικιστές και οι δήθεν εθνικόφρονες, ειδικά στη περίοδο της κατοχής ήταν συνεργάτες των καταχτητών. Να προσέχετε λοιπόν τι λέτε και σε ποιους τα λέτε, σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Οφείλετε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη σήμερα μια ξεκάθαρη απάντηση επ’ αυτού. Υιοθετείτε όσα είπε ο κος Χρυσοχοΐδης; Δώστε μια ξεκάθαρη απάντηση. Εγώ και εμείς σας καλούμε όχι απλά να πείτε το τετριμμένο αλλά να τοποθετηθείτε επι της ουσίας. Να πάρετε πρωτοβουλία εθνικής και πατριωτικής ευθύνης. Δεν σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπερ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της ενεργητικής διπλωματίας – της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς.

Δε σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας. Της παθητικότητας. Σας ζητώ να λάβετε σοβαρά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για 12 μίλια στη Κρήτη.

Και ανάλογα με τις εξελίξεις Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς.

Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε και πιο θεσμικά. Δεν το θέλετε. Ακουσα την κυρία Γεννηματά να λέει ότι θα είναι ευθύνη πρωθυπουργού για ότι συμβεί. Προσυπογράφω.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης