
Όπως δήλωσε στη Βουλή, κατά τη διαδικασία κύρωσης των συμφωνιών καθορισμού ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, οι συμφωνίες αυτές αποδίδουν στην Ελλάδα ΑΟΖ έκτασης 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (αντίστοιχα). Η Ελλάδα πέτυχε την υπογραφή των συμφωνικών αυτών, παραχωρώντας ποσοστό 4 % στην Ιταλία, (Ελλάδα 46 %, Ιταλία 54 %) και 5 % στην Αίγυπτο, (Ελλάδα 45 %, Αίγυπτος 55%). Με απλά λόγια η Ελλάδα μεγάλωσε κατά 113.551 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θαλάσσιας έκτασης. Σημειώνω ότι η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή, η Ελλάδα μεγάλωσε ακόμη κατά: (113.551 τ.χιλμ./132.Ο49 τ. χιλμ.) = 85,99 %!!!
Η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με έξι, (6), χώρες, (Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία). Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει ΑΟΖ, (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), έκτασης 505.572 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής έχει υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία και έχει κατοχυρώσει την αντίστοιχη ΑΟΖ της, έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, (στην οποία συμφωνία αντιτίθεται η Τουρκία...) και ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο, (στην οποία θα αντιταχθεί η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο...). Η Ελλάδα θα επιτύχει συμφωνία με την Αλβανία, (διότι η χώρα αυτή έχει απόλυτη ανάγκη την ελληνική υποστήριξη προκειμένου να προωθήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση...) ή θα παραπέμψει τη διαφορά της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δηλαδή, η Ελλάδα έχει τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσει με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τις διενέξεις σχετικά με την ΑΟΖ, με τέσσερις, (4), από τις έξι, (6), χώρες με τις οποίες έχει θαλάσσια σύνορα. Η πρόσφατη ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, (και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές...) και η πιθανότητα διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Μάρτιο του 2021, επιτρέπει την βάσιμη προσδοκία ότι η Λιβύη θα αποκτήσει νόμιμη κυβέρνηση, με την οποία η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί τη σύναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ.
Για να έχουμε αίσθηση των μεγεθών, η προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι μόλις διακόσια τριάντα εννέα, (239), τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκταση της νήσου Ικαρίας είναι διακόσια πενήντα πέντε, (255), τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή, κατά 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη της έκτασης της προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας... Εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος, (ενέργεια που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων...), από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα ασκεί πλήρη κυριαρχία τόσον στον πυθμένα της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων, όσον στα ύδατα της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων αλλά και στον εναέριο χώρο της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Αντίθετα, στην ΑΟΖ, κάθε χώρα ασκεί απλά κυριαρχικά δικαιώματα και όχι πλήρη κυριαρχία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα "μεγαλώνει" και θα ασκεί πλήρη κυριαρχία στη ζώνη που θα δημιουργηθεί μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Σε μεταγενέστερο χρόνο, θα καθορισθεί η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, (είτε με συμφωνία, είτε με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο θα προσφύγουν οι δύο χώρες υπογράφοντας σχετικό συνυποσχετικό). Συνεπώς, η Ελλάδα μετά τον καθορισμό της ΑΟΖ της θα κερδίσει ακόμα μια θαλάσσια περιοχή στην οποία θα ασκεί κάποια κυριαρχικά δικαιώματα.
αντε μητσοτακη καιρος ειναι να δωσεις και την τσαμουρια στην μεγαλη αλβανια ... οσο για την κρητη ... θα εισαι ανενδοτος αφου στον παρισι η συμβια σου σπιτι ... με τον συριζα χασαμε την μακεδονια με τον κουλη οι αλβανοι και οι τουρκοι θα παρουν πισω τις χαμενες τους πατριδες ,, να με θυμηθητε σε λιγους μηνες .... αλλα αφου νικησαν τον ναζισμο οι νεοδημοκρατες με την μανα του φυσσα γιατι να νοιστουν για το υπολοιπα ?
Μάλιστα. Δίκαιο και τίμιο. Άς αναλάβει η Χάγη να χωρίσει δύο γάιδαρον άχυρα. Θα δούμε άν όντος οί Ερρίκουσες και οί Όθωνοι έχουν "δικαίωμα " σε θάλασσα έκταση. Και ή απόφαση πού θα βγάλει ή Χάγη, θα είναι δεσμευτική, για τής δύο πλευρές μάς Θυμίζω εδώ ότι ο Σασσων δεν έχει δικό του "θαλάσσιο σύνορο" σε οριοθέτηση με την Ιταλία.
..μειωμενη επήρεια της Κρητης, και παραχωρηση αλιειας στους Ιταλους? Γιατι να υποχωρουμε τρεχοντας να προλαβουμε τις εξελιξεις? Γιατι οι πολιτικοι να τρεμουν το πολιτικο κοστος, να αφηνουν τα θεματα για χρονια στην αδρανεια, και μετα να τρεχουν και να μην φτανουν? Γιατι το εκλογικο σωμα να επηρρεαζει ΤΟΣΟ ΑΜΕΣΑ την εξωτερικη μας πολιτικη? Γιατι επρεπε να βρεθει ενας διεκδικητικος γειτονας/COVID/Μνημονια για να εξαναγκαστουμε να ξεκαθαρισουμε/λυσουμε θεματα δεκαετιών? ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ ΛΕΜΕ...