Βαρβιτσιώτης (Θέμα 104,6): «Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με όρους διεθνούς δικαίου»

Βαρβιτσιώτης (Θέμα 104,6): «Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με όρους διεθνούς δικαίου»

«Η Ελλάδα θα προχωρήσει με τη στρατηγική που έχει χαράξει, της τήρησης των προϋποθέσεων και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

evros_varvitsiotis
Στον ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

«Πρόκληση μέσα στην πολιτική που έχει εφαρμόσει η Άγκυρα το τελευταίο οκτάμηνο», χαρακτήρισε ο κ. Βαρβιτσιώτης τη Γαλάζια Πατρίδα. Και πρόσθεσε: «Είναι μία πολιτική που εφαρμόζει για να προκαλέσει την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα. Είναι μία πολιτική που δεν βρίσκει αναγνώριση στον διεθνή παράγοντα. Είναι μία πολιτική που επιλέγει η Τουρκία, την ακούει η Τουρκία και στο τέλος παράγει αποτελέσματα παρά μόνο για την Τουρκία. Σίγουρα όμως αποτελεί μία πρόκληση. Δείχνει ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να συνεχίσει μία πολιτική προκλήσεων παραβιάζοντας όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και αυτό το οποίο έχει επιβληθεί ως προϋπόθεση για να βελτιώσει τις σχέσεις της τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρώπη, δηλαδή την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα προκαλούν αστάθεια και τη σταθερότητα στην περιοχή»

«Είναι αυταπόδεικτο ότι η Τουρκία δεν είναι σε καμία περίπτωση διαθετειμένη να συζητήσει με όρους διεθνούς δικαίου, το οποίο παραβιάζει. Με τα σημερινά δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Οι προθέσεις του είναι να φτιάξει μία λογική και ένα αφήγημα περί κυριαρχίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με τους δικούς του όρους. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Και δεν γίνεται δεκτό για δύο βασικούς λόγους: αντιβαίνει στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί στοιχείο προκλητικό που καλλιεργεί από μόνο του και μονομερώς την ένταση στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Συνεχίζοντας: «Η αποφυγή τέτοιων ενεργειών είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο διάλογος Ευρώπης - Τουρκίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτη την κ. Μέρκελ είχαν επενδύσει πολλά- και σε προσωπικό επίπεδο- σε αυτή τη διαδικασία προσέγγισης με την Ελλάδα. Βλέπω ότι και η γερμανική ηγεσία αισθάνεται ότι έχει εξαπατηθεί από τον κ. Ερντογάν.

Πλέον, αυτά τα παιχνιδάκια μαζεύω μία μέρα πίσω το πλοίο και μετά το ξαναβγάζω, δεν νομίζω ότι περνάνε. Οι όροι με τους οποίους πρέπει να παίξουμε είναι πραγματικής έκφρασης και διάθεσης για προσφυγή στη διπλωματία για την επίλυση των διαφορών και όχι ψευτοκινήσεις οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να καλλιεργούν εντυπώσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Έχουμε μία κρίση διαρκείας σε σχέση με την Τουρκία, είναι γεγονός. Από την άλλη, το γεγονός ότι εδώ και 60 χρόνια δεν έχουμε προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων σημαίνει ότι πολλές και διαδοχικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως προσανατολισμού, αισθάνθηκαν ότι δεν ήταν η στιγμή. Πάντοτε, η επέκταση των χωρικών υδάτων βρισκόταν μέσα στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ατζέντας με την οποία συζητάμε. Σήμερα, η κίνηση να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα πάνω από τα 12 μίλια, θα ήταν μία κίνηση η οποία θα προκαλούσε αμφισημία και στη διεθνή κοινότητα και μία κίνηση που θα μας έβαζε στο κάδρο των ενεργειών που προκαλούν ένταση. Εμείς, αυτή τη στιγμή δεν παίζουμε το χαρτί της έντασης με την Τουρκία. Όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αυτό το θέμα ανοικτό, ότι η Ελλάδα απεκδύεται της δυνατότητάς της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο».

«Η Ελλάδα θα προχωρήσει με τη στρατηγική που έχει χαράξει. Τη στρατηγική της τήρησης των προϋποθέσεων και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, που θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής μας και της στρατηγικής, η οποία λέει ότι απέναντι στον δύσκολο γείτονα προτάσεις τη διπλωματία και όχι τα όπλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να είμαστε διατεθειμένοι την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της κυριαρχίας μας με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο έχουμε στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις, σε όλες τις συνομιλίες μας. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος την κυριαρχία της και τα εθνικά της δίκαια», πρόσθεσε.

Για να καταλήξει στο ότι «δεν θέλουμε τη στρατικοποίηση της οποιαδήποτε κρίσης, θέλουμε την ειρηνική επίλυση της  οποιασδήποτε κρίσης και αυτό γίνεται με την προσφυγή στη διπλωματία. Η Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί σε μία πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα, την οποία θα έχει προκαλέσει η Ελλάδα ώστε να βρίσκεται μπροστά από μία παγωμένη κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας δεν θα ευνοούν την Ελλάδα και θα έχουμε φύγει από τη χρήση των διπλωματικών μέσων. Εάν γίνει ένα επεισόδιο, το οποίο θα έχει προκληθεί από ελληνικές ενέργειες και υπάρχει  μία ισχυρή ανταπάντηση της Τουρκίας - κάτι ανάλογο του 1974- να έχουμε μία παγωμένη και παγιωμένη κρίση στην Κύπρο η οποία για να λυθεί θα πρέπει να προσφύγουμε στη διεθνή διπλωματία. Εμείς θέλουμε να έχουμε ενεργή τη διπλωματία, δεν θέλουμε να είμαστε αυτοί που θα προκαλέσουμε γιατί θα έρθει απάντηση από την τουρκική πλευρά. Είναι αυτό που επιθυμεί η τουρκική πλευρά για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Θα είμαστε βεβαίως αυτοί που θα αμυνθούμε»

Ειδήσεις σήμερα: 

Σοκ στους Αμπελόκηπους: Σάτυρος αυνανιζόταν σε πάρκο κοιτώντας μητέρα με το παιδί της

«Η ζωή θα επιστρέψει εκεί που ήταν το 2024» λέει Έλληνας καθηγητής του Yale

Τα σκληρά δεδομένα του κορωνοϊού προκαλούν ξανά ανησυχία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης