Διάβημα για τις βόλτες… τρεις ημέρες μετά

Διάβημα για τις βόλτες… τρεις ημέρες μετά

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα αναμένεται να προχωρήσει η Αθήνα, με αφορμή τη νέα τουρκική επίδειξη θράσους, όταν η κορβέτα «Mποντρούμ» «έκανε βόλτες» ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων...

Διάβημα για τις βόλτες… τρεις ημέρες μετά
Με καθυστέρηση  δυόμιση ημερών το υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει να υποβάλλει αύριο  Παρασκευή διάβημα διαμαρτυρίας για την παραβίαση της ελληνικής χωρικής θάλασσας από το τουρκικό πολεμικό πλοίο Μπόντρουμ. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κορβέτα έκανε ελιγμούς ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων το βράδυ της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου. Το «Μπόντρουμ» παρέμεινε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων περίπου από τις 19.30 το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας. Στο διάστημα αυτό, το τουρκικό πολεμικό πλοίο έκανε ελιγμούς ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων. Το «Μπόντρουμ» έπλευσε στο στενό μεταξύ Αντιπάρου και Σίφνου περνώντας σε απόσταση 3,5 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, ενώ έπλευσε και σε απόσταση τεσσάρων μιλίων από τις ακτές της Μυκόνου αλλά και της Τήνου.

Όλα αυτά συνέβησαν  το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης 8 Φεβρουαρίου. Σήμερα Πέμπτη 10 του μηνός, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «θα έχουμε μία πλήρη αναφορά από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προκειμένου στη συνέχεια και αφού αξιολογήσουμε όλη την πορεία του να διατυπώσουμε το διάβημά μας προς την τουρκική πλευρά».

Με λίγα λόγια, σχεδόν 48 ώρες μετά την διαπιστωμένη παραβίαση των κανόνων της αβλαβούς διέλευσης και την βεβαιωμένη κατ’ επανάληψη παραβίαση της ελληνικής χωρικής θάλασσας, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών δεν έχουν καταφέρει να συντονιστούν προκειμένου να συντάξουν και να υποβάλλουν διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική κυβέρνηση. Είναι περιττό να επισημανθεί ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν ενημερωθεί ούτε οι διεθνείς οργανισμοί για την παραβατική συμπεριφορά της διοίκησης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων που έδωσε εντολές στην κορβέτα «Μπόντρουμ» να περάσει σχεδόν κόστα-κόστα από τέσσερα ελληνικά νησιά.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί  να καθησυχάσει την κοινή γνώμη  ότι : «Από την πλευρά μας, σε κάθε περίπτωση, γίνονται όλες οι ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν, τόσο επιχειρησιακά όσο και διπλωματικά, προκειμένου να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα και η κυριαρχία της χώρας μας κι αυτό πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο σε όλους».

Όπως πληροφορείται  το protothema.gr, το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί μέχρι αυτή την ώρα σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα με το αιτιολογικό ότι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν είχε αποστείλει στις διπλωματικές υπηρεσίες την ανάλυση του πλου της «Μπόντρουμ» με όλους τους σχετικούς χάρτες που αποδεικνύουν τις παραβιάσεις της ελληνικής χωρικής θάλασσας κατά παράβαση της έννοιας της αβλαβούς διέλευσης.
Κλείσιμο

Η επίδοση του  διαβήματος διαμαρτυρίας στις τουρκικές  διπλωματικές αρχές αναμένεται για  το πρωί της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης