Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακομματική ικανοποίηση από την ιστορική απόφαση

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής

oi-megales-allages-sto-suntagma---ti-apofasisan-oi-300_w_hr
Με μια γεύση ανακούφισης στο στόμα υποδέχτηκαν την είδηση της ενοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής η εγχώρια πολιτική τάξη, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, καθώς τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για την «μεγαλύτερη δίκη» ναζιστών στην Ευρώπη, μετά από την εξίσου ιστορική δίκη της Νυρεμβέργης. Μετά από 5,5 χρόνια, 453 συνεδριάσεις και 216 μάρτυρες, οι συνολικά 68 κατηγορούμενοι άκουσαν να τους απαγγέλλονται -ανά περίπτωση- κατηγορίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη φονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιείς και την επίθεση στα στελέχη του ΚΚΕ, γυρίζοντας το χρόνο πίσω στην «γκρίζα» διετία 2012-2013.

Με την κυβέρνηση εμφανώς ικανοποιημένη από την τελική έκβαση της ακροαματικής διαδικασίας, μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της απόφασης από την έδρα, «η Δημοκρατία σήμερα νίκησε» ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «ως πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα».

Αναλυτικά, η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ' τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.

Ως πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

Κλείσιμο
Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.

Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».

Την ίδια ώρα, για μια «ειλικρινώς ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου» έκανε λόγο, ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης και σε αγγλόφωνη ανάρτησή του στο twitter, στέλνοντας ένα διεθνές μήνυμα καταδίκης του ναζισμού από την Ελλάδα, συναισθανόμενος προφανώς και τις διεθνείς διαστάσεις που έλαβε τα τελευταία χρόνια η πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ανώτατη δικαστικός λειτουργός και η ίδια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπενθύμισε πως «στην δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα», αποτιμώντας ως σημαντική τη χθεσινή ημέρα για τη χώρα.

Συγκεκριμένα, «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους» επισήμανε στη δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από τους ανώτατους πολιτειακούς παράγοντες δεν θα μπορούσε να λείψει και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, επισημαίνοντας σε γραπτή δήλωσή του πως «η Δημοκρατία απεδείχθη περίτρανα πως ξέρει να είναι και μαχόμενη! Μια ιδιότητά της που πρέπει να τη διαφυλάσσουμε παντοτινά».

Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής:

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστή στον Συνταγματικό κανόνα πως τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, έπραξε σήμερα το χρέος της, ανεπηρέαστη, πειστικά και εμπεριστατωμένα. Οι υπόδικοι είναι πλέον κατάδικοι και η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μια εγκληματική οργάνωση, αρμοδιότητας του σωφρονιστικού και όχι του πολιτικού συστήματος.

Για να φτάσουμε όμως εδώ, κάποιοι είτε έχασαν τη ζωή τους ή κυνηγήθηκαν και κάποιοι, ελάχιστοι, ξεκίνησαν την κατά νόμο δίωξη, εργαζόμενοι επίμονα, τεκμηριωμένα και αθόρυβα, ενώ η εγκληματική οργάνωση τότε δεν ήταν το σημερινό καθημαγμένο από τις εκλογές του 2019 κόμμα. Σήμερα η Δημοκρατία απεδείχθη περίτρανα πως ξέρει να είναι και μαχόμενη! Μια ιδιότητά της που πρέπει να τη διαφυλάσσουμε παντοτινά».

Στους «κάποιους ελάχιστους» οι οποίοι ξεκίνησαν κατά τον κ. Τασούλα συγκαταλέγονται ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τότε, Νίκος Δένδιας, συγκεντρώνοντας το υλικό και αποστέλλοντας τις διάσπαρτες τότε δικογραφίες στη δικαστική Αρχή.

Με αποκαλυπτική διάθεση, για δικαίωση της Δημοκρατίας μίλησε ο κ. Σαμαράς, περιγράφοντας πως «τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις και απειλές, αλλά και απέραντη υποκρισία».

Η δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού:

«Σήμερα δικαιώνεται και η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, σε ώρες φοβερά δύσκολες, πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι Δικαστές και στελέχη από όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή.

Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις και απειλές, αλλά και απέραντη υποκρισία.

Και ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου, μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε πηγαίνανε χαμένες, μέσα σε ένα όργιο βίας.

Και ας σκεφτούν, ορισμένοι, πως εμείς αισθανθήκαμε τότε, βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο μία φορά.

Πολύ απλά, λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον».

Βενιζέλος: Θεσμική τομή

Στη «θεσμική βαρύτητα» της απόφασης εστίασε από πλευράς του ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας για το ρόλο του στην υπόθεση πως «η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2013 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας. Ήταν μια τομή».

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου:

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών μετά από πολυετή ακροαματική διαδικασία διατύπωσε τη δικανική του κρίση για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Το Δικαστήριο κατέληξε στην απόφασή του, όπως προβλέπουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται τα πράγματα στο πεδίο της κοινωνίας και της πολιτικής. Το κράτος δικαίου διασταυρώθηκε στην προκειμένη περίπτωση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή τα δεδομένα ήσαν ευανάγνωστα και προφανή. Η Δικαιοσύνη όμως τα αξιολογεί όλα αυτά με αυστηρούς δικονομικούς κανόνες και γιαυτό η δική της κρίση έχει θεσμική βαρύτητα.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια προκειμένου να διατυπώσει η Δικαιοσύνη τη θέση της σε πρώτο βαθμό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια από το 2012 όταν ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσα το ζήτημα της θεσμικής απομόνωσης και αποβολής της Χρυσής Αυγής.

Μεσολάβησε το τραγικό αλλά και καταλυτικό γεγονός της δολοφονίας Φύσσα. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2013 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας. Ήταν μια τομή.

Ακόμη όμως και μετά την κίνηση της διαδικασίας αυτής ήταν πολλοί οι διστακτικοί ή οι ανοικτά αρνητικοί στη γραμμή της θεσμικής και ιδίως της κοινοβουλευτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής. Υπήρξαν περίοδοι που οι κοινοβουλευτικοί αριθμοί δεν είχαν οσμή για κάποιους. Όπως δεν είχε οσμή η συνύπαρξη σε εκδηλώσεις «αγανάκτησης» κατά δύσκολων αλλά αναγκαίων επιλογών που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως απολύτως αναγκαίες και οι μόνες εφικτές.

Εύχομαι η σημερινή δικαστική απόφαση και η σημερινή στάση της κοινωνίας και των κομμάτων απέναντι σε αυτή να σηματοδοτεί μια περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας και να λειτουργήσει ως αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό».

Από τους πρώτους πολιτικούς που σχολίασαν δημόσια την απόφαση ήταν και ο υπουργός, Νίκος Δένδιας, διαδραματίζοντας και ο ίδιος καταλυτικό ρόλο στην εξιχνίασή της. Αναμοχλεύοντας τις μνήμες, «με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Περιμένοντας στο Εφετείο

Νωρίτερα, άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί υποδέχτηκαν την απόφαση ενοχής των επιτελικών στελεχών της Χρυσής Αυγής ως προς τις κατηγορίες σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης έξω από το Εφετείο Αθηνών, συμμετέχοντας με αντιπροσωπείες των κομμάτων τους στην μαζική συγκέντρωση μελών συνδικαλιστικών ενώσεων, πολιτιστικών φορέων και φοιτητικών συλλόγων, που ήταν σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Λίγα λεπτά μετά τις 11 προσήλθε στο Εφετείο Αθηνών και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ βουλευτές και κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρευρέθηκαν στην κινητοποίηση. Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο κ. Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα χαιρέτισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ενώ ευχαρίστησε δημόσια την Μάγδα Φύσσα, για τον «επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα».

Η ανάρτηση Τσίπρα:

«Δεν ήταν ποτέ αθώοι.

Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε.

Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία.

Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας.

Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας.

Όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ.

Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα.

Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα.

Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα.

Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας.

Για να μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού».


Αρκετά νωρίς στον προαύλιο χώρο του Εφετείου βρέθηκε και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από κλιμάκιο κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η κ. Γεννηματά τόνισε πως «εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας» καταλήγοντας πως «ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».

Πολυπληθής υπήρξε αριθμητικά και η εκπροσώπηση του ΚΚΕ στη χθεσινή συγκέντρωση στο Εφετείο, καθώς πλάι στον Γ.Γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, βρέθηκαν βουλευτές, στελέχη του Περισσού και της ΚΝΕ, αλλά και δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των κλαδικών σωματείων τους. Με δεδομένο μάλιστα ότι το ΚΚΕ υπήρξε θύμα της βίας του ναζιστικού μορφώματος, όταν στελέχη του δέχθηκαν επίθεση στο Πέραμα από τάγμα Εφόδου τον Σεπτέμβριο του 2013 σε διάρκεια αφισοκόλλησης για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, η χθεσινή ημέρα είχε ένα εντονότερο αίσθημα δικαίωσης για τον Περισσό.

««Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «στη δίκη προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους» τονίζοντας «Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

«Σήμερα ελπίζουμε να καταδικαστούν τα αυγά του φιδιού. Εάν καταδικαστούν θα γιορτάσουμε μόνο για πέντε λεπτά. Από το έκτο λεπτό θα αρχίσουμε τον αγώνα για να ξεριζωθούν οι δηλητηριώδεις ιδέες τους, που αυτές δυστυχώς δεν έχουν καταδικαστεί, έχουν εμποτίσει το κυβερνητικό αφήγημα, το κυρίαρχο αφήγημα ακόμα και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το αφήγημα το ξενοφοβικό, το εθνικιστικό», δήλωσε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.

Παρόντα και τα… παρατράγουδα

Ο τελευταίος μάλιστα κατήγγειλε πως δέχτηκε επίθεση από άνδρα των ΜΑΤ στα πρώτα λεπτά της έντασης που ακολούθησε της ανακοίνωσης της απόφασης έξω από το Εφετείο, με την ΕΛ.ΑΣ να κάνει χρήση χημικών και ρίψη νερού. «Αφού άρχισαν τα δακρυγόνα, περιτρυγισμένος από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν αποφάνθηκα σε άνδρα των ΜΑΤ: "Μην ρίχνετε άλλο, να απομακρυνθούν οι μεγαλύτεροι'. 'Αντε γ..." μου απαντά. Του είπα ότι ειμαι βουλευτής. "Άλλος ένας λόγος να σε γ... αρχ..." μου απαντά» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο twitter και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «Κύριε Χρυσοχοΐδη, καθαιρέστε αυτή τη στιγμή ΟΛΟΥΣ τους αξιωματικούς που ήταν υπεύθυνοι των ΜΑΤ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αν δεν το κάνετε, θα είστε ηθικός αυτουργός της δήλωσης άνδρα των ΜΑΤ, σε εμένα προσωπικά, που ισοδυναμεί με στοχοποίηση βουλευτών από την Αστυνομία.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να διατάξει ΕΔΕ, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, αφού σε σχετική ανακοίνωση γνωστοποιείται πως «από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), μετά τις καταγγελίες του Γραμματέα του «ΜΕΡΑ 25» για επίμεμπτη σε βάρος του συμπεριφορά από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια σημερινής συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο Αθηνών».

«Θύμα» της έντασης ο Τσίπρας

Παράλληλα, ένταση σημειώθηκε μεταξύ διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη διάρκεια της αναμονής για την έκδοση της δικαστικής απόφασης, με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια άτομα που ανήκαν στα δύο μπλοκ, εκτοξεύοντας νερά και καφέδες που βρήκαν και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έξω από το Εφετείο.

Η εντονότερη στιγμή, ωστόσο, μεταξύ των διαδηλωτών ήταν αυτή που καταγράφηκε με την ανακοίνωση της αναγνώρισης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. να κάνουν χρήση χημικών, ενώ οι «Αίαντες» εκτόξευσαν νερό με στόχο τη διακοπή των επεισοδίων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αντίστοιχου Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος δήλωσε πως «η ιστορική απόφαση που τοποθετεί την Χρυσή Αυγή εκεί που της αρμόζει, ως εγκληματική οργάνωση, δικαιώνει πρώτα και κύρια την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας στο σύνολό του. Δυστυχώς η απόφαση δεν άρεσε στην γνωστή μειοψηφία εντός της Αστυνομίας...» καταγγέλοντας τον τραυματισμό του βουλευτή, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη από δακρυγόνο. Από πλευράς του, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σήκωσε το γάντι του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας σχετικά πως «στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής - 20.000 άτομα τουλάχιστον - συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας. Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας», καταλήγοντας πως «περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας».


Ειδήσεις σήμερα:

«Δώρο Θεού ότι κόλλησα κορωνοϊό», λέει ο... κεραμιδί Τραμπ στο νέο του βίντεο-διάγγελμα

Η Ελλάδα «πλήρωσε» με 15 δισ. το brain drain στα χρόνια της κρίσης

Μάγδα Φύσσα: Νίκησε η δημοκρατία, το χρωστάμε στα τέσσερα λεπτά του Παύλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης