Γιατί ο Πομπέο επέλεξε να μην ταξιδέψει στην Τουρκία - Δείτε βίντεο από την επίσκεψη στα Χανιά

Γιατί ο Πομπέο επέλεξε να μην ταξιδέψει στην Τουρκία - Δείτε βίντεο από την επίσκεψη στα Χανιά

Μήνυμα προς την Άγκυρα η παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού - Σημαντική επίσκεψη την Τρίτη στη βάση της Σούδας - Βίντεο και φωτογραφίες από την άφιξη του Πομπέο στα Χανιά - Νωρίτερα είχε αφιχθεί στην πόλη της Κρήτης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

mitsotakis_pompeo_-
Μήνυμα προς την Άγκυρα αποτελεί η επιλογή του Μάικ Πομπέο να κοιμηθεί στο πατρικό του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά. Η παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη, αρχικά και ακολούθως στην πόλη της Κρήτης, εκτός από την ουσία της διαπραγμάτευσης και των συμφωνιών που υπεγράφησαν, εμπεριέχει και ένα σαφές δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα και να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στη βάση της Σούδας.

Το γεγονός ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέλεξε να μην ταξιδέψει στην Τουρκία, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στη γειτονική χώρα, καθώς διαφαίνεται η πρόθεση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με την Ελλάδα και να θέσει σε δεύτερη μοίρα την Άγκυρα. Ο Πομπέο δείχνει να επιλέγει πλευρά στη διαμάχη που έχει προκύψει, καθώς πριν ταξιδέψει στην Ελλάδα, είχε επισκεφθεί την Κύπρο και είχε ενημερωθεί με λεπτομέρειες για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πομπέο βρίσκεται  από το απόγευμα της Δευτέρας φιλοξενούμενος στο σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και τις σημαντικές επαφές και συμφωνίες που υπέγραψε στην πόλη της Μακεδονίας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τις 7 το απόγευμα με προορισμό τα Χανιά της Κρήτης. Περίπου στις 8 έφτασε στα Χανιά και στις 9, αφίχθη στο σπίτι του πρωθυπουργού, ο οποίος τον υποδέχθηκε με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Δείτε βίντεο από την υποδοχή

Επίσκεψη Πομπέο 1
Κλείσιμο


Επίσκεψη Πομπέο 2




Επίσκεψη Πομπέο 3

Δείτε φωτογραφίες από την υποδοχή

pompeo__1_
pompeo__2_
pompeo__3_
pompeo__4_


Δείτε το βίντεο του grtimes από την αναχώρηση του Αμερικανού διπλωμάτη από τη Θεσσαλονίκη: 


Αποχώρηση Πομπέο από το ξενοδοχείο HYATT


Η άφιξη Πομπέο και Μητσοτάκη στα Χανιά

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε στα Χανιά με αεροπλάνο περίπου στις 8 το βράδυ και αμέσως αναχώρησε με την αυτοκινητοπομπή του για το πατρικό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε βίντεο από τον flash.gr

Άφιξη Μάικ Πομπέο στα Χανιά


po1
po2

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί στα Χανιά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: 

Άφιξη Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο



Τα μέτρα προστασίας, τόσο στο αεροδρόμιο των Χανίων, όσο και στην οικία του πρωθυπουργού είναι «Δρακόντεια», ενώ ειδικές ρυθμίσεις έγιναν και στη διαδρομή παό το αεροδρόμιο στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα έχουν χρήσιμες συνομιλίες με τον άμεσο συνεργάτη του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το βράδυ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Την Τρίτη, το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι «φορτωμένο», καθώς επίκειται η σημαντική - από κάθε έννοια και παράμετρο - επίσκεψη στη βάση της Σούδας. Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συνοδεύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις 17.00, το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Times: Τη Σούδα αντί του Ιντσιρλίκ συζητά ο Πομπέο

Εν τω μεταξύ για διερεύνηση προτάσεων περί μετεγκατάστασης στη Σούδα κρίσιμου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, κάνει λόγο ανταποκριτής των Times από την Αθήνα, ο οποίος αναφέρεται στις προθέσεις Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Όπως σχολιάζεται, η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών εκλαμβάνεται ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Ο αμυντικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος, σύμφωνα με τον capital.gr, δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι παραμένει ασαφές «το κατά πόσο η Ουάσινγκτον μπορεί να μετακινήσει όλο τον εξοπλισμό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου, από το Ιντσιρλίκ».

Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, ότι η επίσκεψη και μόνο του κ. Πομπέο για να ενισχύσει το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι αναζητά εναλλακτικές επιλογές, αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του κ. Ερντογάν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη Ρον Τζόνσον άφησε να εννοηθεί νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη Σούδα ως εναλλακτική του Ιντσιρλίκ.

«Η αμερικανική ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας τώρα αποκτά πολύ μεγαλύτερο και στρατηγικά σημαντικό ρόλο», επισημαίνει ο κ. Δρούγος.


Ειδήσεις σήμερα: 

Αντιμέτωποι Τραμπ-Μπάιντεν αύριο στο πρώτο προεδρικό debate

Ολλανδία: Περιορισμό των ταξιδιών προς και από το Άμστερνταμ εξετάζουν οι αρχές

Aegean: Στα 160 εκατ. μετρητά ο λογαριασμός του κορωνοϊού στο 9μηνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης