Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν παρουσιάζει το νέο της σχέδιο - Πώς μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν παρουσιάζει το νέο της σχέδιο - Πώς μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα

Θα περιλαμβάνει 15 νομοθετικές πρωτοβουλίες που, μεταξύ άλλων, θα στοχεύουν και στην επίδειξη «υποχρεωτικής αλληλεγγύης»

schinas-ilva
To Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα αντικαταστήσει τον αμφιλεγόμενο κανονισμό του Δουβλίνου και θα θέτει τη βάση για την «μόνιμη αλληλεγγύη» στα κράτη – μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πέντε χρόνια μετά την προσφυγική κρίση του 2015 και λίγες εβδομάδες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου, η Κομισιόν θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιδράσεις ορισμένων κρατών – μελών που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα, δίνοντας έμφαση στην επιστροφή όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο, στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη δημιουργία νέων νομικών οδών ώστε να διευκολύνεται η μετεγκατάσταση προσφύγων εντός της ΕΕ.

To Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα παρουσιαστεί το μεσημέρι από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και θα περιλαμβάνει δεκαπέντε νομοθετικές πρωτοβουλίες που μεταξύ άλλων θα στοχεύουν και στην επίδειξη «υποχρεωτικής αλληλεγγύης».

Η αλληλεγγύη δεν θα έχει μόνο τη μορφή μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο, αλλά και την παροχή των μέσων για την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, όσων μεταναστών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια των κρατών – μελών που «βρίσκονται υπό πίεση». Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, να προσδιορίζεται γρήγορα εάν ένα άτομο δικαιούται άσυλο και να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο δεν πρόκειται να λειτουργήσει και σύμφωνα με τον ίδιον, χρειάζεται ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ελπίζει να υπάρξει ένας «αποδεκτός συμβιβασμός», καθώς η κατάσταση σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που επικρατούσε το 2015. Πέντε χρόνια πριν, χορηγήθηκε άσυλο περίπου στο 90% περίπου των αιτούντων, ενώ σήμερα τα δύο τρίτα των μεταναστών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Κλείσιμο
Με άλλα λόγια, η πρόταση της Κομισιόν σκοπεύει να μεταφέρει τον διάλογο από το ποιοι μετανάστες και πρόσφυγες επιτρέπεται να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με τη συγκεκριμένη πρόταση εάν μία χώρα, όπως για παράδειγμα η Τσεχία, αρνηθεί να δεχθεί αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα μας να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που παραμένουν εδώ, χρηματοδοτώντας, μεταξύ άλλων, την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους. 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνέλαβαν τον «Ιησού της Σιβηρίας»: Πώς ο πρώην τροχονόμος παρίστανε τον... Μεσσία για δεκαετίες!

«Βόμβες» μετάδοσης της πανδημίας στην Αττική οι συγκοινωνίες

«Τεστ» για την Τουρκία η αναβολή της Συνόδου Κορυφής για 1-2 Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης