Εμπλοκή Τσοχατζόπουλου σε μίζες 55 εκατ. ευρώ

Εμπλοκή Τσοχατζόπουλου σε μίζες 55 εκατ. ευρώ

Γερμανική έρευνα για την αγορά από την Ελλάδα τεσσάρων υποβρυχίων της HDW

Involvement of Tsohatzopoulos in buyoffs worh 55 million
Εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τις ύποπτες διαδρομές 55 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία HDW και τον εξοπλισμό τριών παλαιότερων φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο τεύχος που κυκλοφορεί αυτήν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η γερμανική εταιρεία κατασκευής υποβρυχίων είχε δημιουργήσει μια ολόκληρη ομάδα, που είχε ως αποκλειστικό της έργο τη χρηματοδότηση Ελλήνων αξιωματούχων. Επικαλούμενο έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης, το Spiegel εμπλέκει και το όνομα του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, στην υπόθεση αυτή, που αφορά στην περίοδο 2002-2004.

Για την εμπλοκή του πρώην υπουργού φέρεται να έχουν καταθέσει υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, ενώ το δημοσίευμα αναφέρεται σε εμπλοκή και της Μαργαρίτας Μαθιοπούλου, πρώην συμβούλου γερμανικών εταιρειών εξοπλισμού.

Κλείσιμο
Την υπόθεση ερευνά και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας, η οποία είχε έρθει προ δίμηνου σε επαφή με την Εισαγγελία του Μονάχου.

Σχολιάζοντας το γερμανικό δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας πως την υπόθεση της αγοράς των τεσσάρων υποβρυχίων την είχε χειριστεί το ΠΑΣΟΚ τόσο στην αρχή της, την περίοδο 2002-2004, όσο και στο τέλος της, με τη συμφωνία για τον «Παπανικολή» από τη σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ευ. Βενιζέλος: «Θα ερευνηθούν σε βάθος οι αναφορές του Der Spiegel»


«Το ζήτημα που αναδεικνύεται με το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel ερευνάται εδώ και καιρό από την ελληνική και τη γερμανική δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ», τόνισε αργά την Δευτέρα σε δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με τις ύποπτες διαδρομές 55 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων από την εταιρεία HDW.

Ο κ. Βενιζέλος, επεσήμανε ότι όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα θα ερευνηθούν σε βάθος και το ταχύτερο, τόσο από την Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

«Εφόσον θεμελιώνονται αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης ή αδικοπραξίας, αυτές θα εγερθούν το ταχύτερο» συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος στη δήλωσή του και συμπληρώνει: «Ούτως ή άλλως με τον πρόσφατο νόμο 3885/2010 βάσει του οποίου συνήφθη η αναθεωρημένη και ισχύουσα πλέον σύμβαση για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού:

Πρώτον, αποκλείστηκε ρητά η περαιτέρω συμμετοχή της εταιρείας Ferrostaal λόγω των υπό διερεύνηση εκκρεμοτήτων.  Δεύτερον, καταργήθηκε ο μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που πιθανότατα λειτούργησε ως δίαυλος αδιαφανών πληρωμών. Τρίτον, θεσπίστηκαν αυστηρές ρήτρες διαφάνειας που θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης και επιτρέπουν στο ελληνικό δημόσιο να διενεργεί όλους τους αναγκαίους ελέγχους ως προς τις πληρωμές για υπεργολαβίες, τις αμοιβές συμβούλων κ.ο.κ.».

Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κου Ευάγγελου Βενιζέλου ο οριστικός φορολογικός έλεγχος που έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να εισέλθει ο νέος μέτοχος (όμιλος Abu Dhabi Mar) στα ΕΝΑΕ, αφορά αποκλειστικά στο νομικό πρόσωπο της «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» και όχι σε άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, όπως για παράδειγμα στη έκδοση εικονικών τιμολογίων και ακόμη περισσότερο σε φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τυχόν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης