Σαρλ Μισέλ: Αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα με πράξεις και όχι με λόγια

Σαρλ Μισέλ: Αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα με πράξεις και όχι με λόγια

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα διεμήνυσε από τη Λευκωσία ο προεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

misel-anastasiadis
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να μεταφέρει ένα σαφές και συγκεκριμένο μήνυμα, ότι πρέπει η αλληλεγγύη της ΕΕ να υποδειχθεί με πράξεις και όχι λόγια.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι ήθελε να διαβουλευθεί στη Λευκωσία και την Αθήνα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συζητήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και να στείλει το μήνυμα ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μισέλ για τις συνομιλίες. Είπε ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα μόλις χθες ανανέωσε την παράνομη NAVTEX της.

Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος προσβλέπει στην εμπλοκή της ΕΕ και τόνισε ότι είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί.

Απευθυνόμενος στον κ. Μισέλ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η παρουσία του σήμερα στην Κύπρο αποδεικνύει εμπράκτως την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφασιστική συμβολή που επιθυμεί να έχει για επίλυση τους, ώστε να επικρατήσει η ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

«Επανέλαβα στον Πρόεδρο Μισέλ ότι, ως Κύπρος, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην αξιοποίηση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεση μας, αποφεύγοντας τυχόν προσεγγίσεις δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ενόσω υπάρχουν έκνομες ενέργειες σε βάρος κρατών μελών θα πρέπει άμεση να είναι και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι σε ό,τι αφορά τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτροπή των δεδηλωμένων παράνομων σχεδιασμών της Άγκυρας.

Κλείσιμο
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μίλησε για ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον τελευταίο μήνα τονίζοντας ότι «γι’ αυτό δεν θέλουμε να περάσει αυτό το θέμα ως θέμα που αφορά Ελλάδα και Κύπρο, αλλά όλα τα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό έχουμε αποφασίσει στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο υψηλότερο επίπεδο να διεξάγουμε ένα στρατηγικό διάλογο για τις μελλοντικές μας δράσεις για αυτό το κομμάτι της Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».

«Θεωρώ ότι πραγματικά πρέπει να είμαστε απόλυτοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως των ενδιαφερόντων και δικαιωμάτων της Κύπρου. Βεβαίως αυτά τα ενδιαφέροντα βασίζονται στις αρχές της Ένωσης».

Πρόσθεσε ότι «μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση και να έχουμε κοινούς στόχους για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Περισσότερη, λοιπόν, ασφάλεια, περισσότερη σταθερότητα και αυτή είναι μια προτεραιότητα που θα πρέπει να τη μοιραζόμαστε όλοι στον τομέα της στρατηγικής και για αυτό τον λόγο θα ήθελα να συμβουλευτώ πριν από αυτή τη Σύνοδο μας που θα είναι πάρα πολύ σημαντική, με τις συνομιλίες που είχα μαζί σας προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο, μακροπρόθεσμα, μπορούμε να ενεργήσουμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Μισέλ επεσήμανε ότι αυτή η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μέσα από τα λόγια, σημειώνοντας ότι αλληλεγγύη σημαίνει μέσα από τις πράξεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται με ένα τρόπο ευφυή, προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ο κ. Μισέλ είπε ότι είναι μια πρόκληση για την ΕΕ και ένα θέμα που αφορά το παγκόσμιο.

Είπε για την επίσκεψή του στην Λέσβο λέγοντας ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά προσθέτοντας ότι η ΕΕ σε λίγες μέρες θα προτείνει ένα Μεταναστευτικό Σύμφωνο και θα πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να στηρίξουμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ στην πρώτη γραμμή.

Είπε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δουλέψουν σκληρά «ώστε να δώσουν πάρα πολύ καθαρά μηνύματα, προκειμένου να έχουμε πρόοδο».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες οι οποίες θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ για το Κυπριακό προσθέτοντας ότι «και η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη περισσότερο να δεσμευτεί και να υποστηρίξει τις δικές σας προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το θέμα».

Καταλήγοντας ο κ. Μισέλ είπε «θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα της Ευρώπης που να είναι σαφές, συγκεκριμένο που θα μας επιτρέψει να επιδείξουμε αυτή μας την αλληλεγγύη όχι μόνο μέσα από τα λόγια, αλλά μέσα από τις θέσεις που θα έχουν μια επίπτωση θετική προκειμένου να προχωρήσουμε στη σωστή κατεύθυνση».

Ειδήσεις σήμερα:

Η Apple παρουσίασε τα νέα της προϊόντα - Καμία κουβέντα για το iPhone 12

Παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης στην Καλαμάτα (βίντεο)

Αποδείξεις για δεύτερη Γη στο Σύμπαν: Μετεωρίτης με απολίθωμα βακτηρίου παλαιότερο από το ηλιακό μας σύστημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης