Μητσοτάκης βλέπει Μακρόν για εξοπλιστικά και Τουρκία - Διπλωματικός μαραθώνιος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Μητσοτάκης βλέπει Μακρόν για εξοπλιστικά και Τουρκία - Διπλωματικός μαραθώνιος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Κρίσιμο ραντεβού στην Κορσική ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο - Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους εν όψει της Συνόδου Κορυφής - Ανάμεσά τους ο Σαρλ Μισέλ και η Άνγκελα Μέρκελ - Η τουρκική παραβατικότητα και στο ΝΑΤΟ με πρωτοβουλία της Αθήνας

mitsotakis-macron-0
Τη διπλωματική αντεπίθεση κατά της Τουρκίας σε κάθε μέτωπο κορυφώνει η Ελλάδα, που έθεσε σήμερα τα ζητήματα της παραβατικότητας της Άγκυρας τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα επιδιώκει με μια σειρά ενεργειών να καταδείξει τη συμπεριφορά της Τουρκίας και να ενημερώσει για τις πάγιες ελληνικές θέσεις. 

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε στην προπαρασκευαστική διάσκεψη ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με βασικά θέματα στην ατζέντα την Τουρκία και την Κίνα.

Στη διάσκεψη προήδρευσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε ενόψει και της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου. Στους μετέχοντες ήταν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας η χώρα έχει την προεδρία του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ενημερώσει αναλυτικά και πριν τη Σύνοδο Κορυφής τους Ευρωπαίους εταίρους για τις τουρκικές προκλήσεις, που έχουν ενταθεί μετά τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα έβγαλε «στη σέντρα» την Τουρκία και στο ΝΑΤΟ

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Ελλάδα και στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όπου με δικό της αίτημα, συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Κλείσιμο
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε εκτενώς την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Τονίστηκε επίσης, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Αρθρο 1 του  Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας. 

Αίτημα για απόσυρση του συνόλου των τουρκικών πλοίων

Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου και του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις», από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική αντιπροσωπεία διεμήνυσε ότι παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως προς την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα θα υποβάλει τα σχόλιά της αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ.

Στο επίκεντρο του διπλωματικού μαραθωνίου βρίσκεται ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο το μεσημέρι στην Κορσική, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη. Πριν την έναρξη της MED7 θα συναντηθεί, στις 4 το απόγευμα, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στην ατζέντα των θεμάτων των δύο ανδρών θα είναι τα εξοπλιστικά και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
16:00 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron
17:30 Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Macron
19:30 Κοινή συνέντευξη τύπου
20:45 Επίσημο δείπνο

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 248 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Γιατί είναι αυξημένος ο αριθμός κάθε Τετάρτη

Υπόθεση Folli Follie: Προφυλακιστέοι οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Πυρπόλησαν για δεύτερη φορά τη Μόρια - Καίγεται ό,τι είχε απομείνει από χθες - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης